Home Erik's Asia Ajam ketjap (uit de oven!)

Ajam ketjap (uit de oven!)

door SmaakMenutie
Ajam ketjap

Binnen een uurtje op tafel

Zin in een makkelijke en snelle variant op de ajam smoor? Dan weet ik zeker dat je deze kip heerlijk zal vinden! Binnen een uurtje op tafel en de oven doet bovendien het meeste werk 🙂 Je kan natuurlijk zoveel kip gebruiken als je zelf wilt. Het lijkt misschien veel, maar wij eten met gemak 3 drumsticks per persoon. Mmm lekker met bijvoorbeeld sajoer boontjes of ketoprak en witte rijst of nasi.

Ajam ketjap

Ajam ketjap (uit de oven!)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 84 keer gestemd )

Ingrediënten

6-10 drumsticks
3 tenen knoflook
2 sjalotten
1/2 citroen (sap)
100 ml kokosmelk
8 el ketjap manis
1 tl sambal oelek
1 tl laos
1 tl djahé
1/2 tl trassi (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak de boemboe door 2 à 3 sjalotjes en 3 teentjes knoflook ragfijn te snijden en deze grondig te mengen met 1 tl sambal oelek, 1 tl laos, 1 tl djahé en een halve tl trassi (optioneel). Natuurlijk kan je hiervoor ook een keukenmachine of kom van de staafmixer gebruiken!
  • Bak de drumsticks in 5 à 10 minuten in wat olie op middelhoog vuur even tot ze verkleurd zijn. De kip hoeft niet te garen! Haal de kip uit de pan en plaats deze in een ovenschaal.
  • Gebruik de pan (of wok) waar je de kip in hebt gebakken nu voor de boemboe. Bak de boemboe 2 à 3 minuten en voeg 8 el ketjap manis, sap van een halve citroen en 100 ml kokosmelk toe. Laat het geheel, terwijl je roert, even op laag vuur sudderen.
  • Verdeel het mengsel over de kip in de ovenschaal en zorg dat de kip ook mooi bedekt is.
  • Plaats nu 35-40 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Keer halverwege de kip een keertje om en bedek de andere kant ook met het mengsel.
  • Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld sajoer boontjes! Uiteraard de overgebleven boemboe uit de ovenschaal mee serveren. Eet smakelijk!

Ajam ketjap receptAjam ketjapAjam ketjap maken

TIP

Het aanbakken van de kip is niet verplicht. Maar het geeft wel extra smaak. Je zou deze stap dus over kunnen slaan!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

43 reacties

Ellen 1 april 2018 - 18:59

Vandaag voor het eerst zelf boemboe gemaakt voor de ajam ketjap. Dit is een geweldig recept.

Reply
SmaakMenutie 2 april 2018 - 09:55

Hoi Ellen, wat super leuk om te horen! Fijn dat het gelukt is 🙂

Reply
Brigitte 1 juni 2018 - 15:21

Ik ben op zoek naar wat indische gerechten voor een buffet. Kan ik de ajam ketjap zo ver voorbereiden dat ik het uit de over haal na de helft van de baktijd en het de volgende dag na het keren nog een kwartier afbak?
Bedankt alvast

Reply
SmaakMenutie 4 juni 2018 - 09:54

Hoi Brigitte, wat leuk! Onder onze categorie Erik’s Asia staan een hele hoop lekkere recepten die je goed kan gebruiken voor het buffet. Voor wat betreft de ajam ketjap zou dit kunnen mits de kip maar gaar is. Dus even controleren door in de kip te prikken en te checken of het niet meer rood is. Veel (kook)plezier!

Reply
Heleen 22 juni 2018 - 19:07

Joh wat hebben wij lekker gegeten ! Zelfs mijn 90 jarige moeder was vol lof !

Reply
SmaakMenutie 23 juni 2018 - 12:10

Leuk om te horen Heleen! Daar doen we het voor 🙂 Groet, Tim – SmaakMenutie

Reply
Marco 14 september 2018 - 18:30

Hier nog een! super lekker gegeten hier. Heerlijk zitten kluiven met zijn allen. Alles is op gegaan!! en we waren maar met zijn 3en hehehe 😉

Reply
SmaakMenutie 15 september 2018 - 10:32

Hoi Marco, haha leuk om te horen 😀 Ja het is een heerlijk recept!

Reply
Diana 16 september 2018 - 10:02

Was heerlijk!!!

Reply
SmaakMenutie 16 september 2018 - 17:46

Fijn dat het in de smaak viel Diana!

Reply
Joke 5 oktober 2018 - 23:12

Lijkt me een heel lekker recept. Kun je ook gewone melk gebruiken i.p.v. kokosmelk? Ik ben niet zo van de kokos. En moet de kip van te voren nog met peper en zout gekruid worden?

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2018 - 11:15

Hoi Joke, nee ik zou geen gewone melk als vervanger gebruiken van kokosmelk. Kokosmelk geeft namelijk een romige smaak en maakt het dikker. Ik zou dan kiezen voor bijvoorbeeld kookroom of creme fraiche!

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2018 - 11:16

PS: je hoeft de kip niet te kruiden vooraf. Eventueel wat zout zou kunnen, maar de kruiden geven genoeg smaak af!

Reply
Astrid 14 november 2018 - 20:22

Dit was erg lekker! Ik heb 12 drumsticks gebruikt met dit recept en we hebben het helemaal opgegeten met drie personen en een peuter (16 mnd) die ook heerlijk zat te smakken!?

Reply
SmaakMenutie 17 november 2018 - 11:30

Hoi Astrid, wat onwijs leuk om te horen! Een groter compliment kunnen we niet krijgen 😀

Reply
Daniël 29 november 2018 - 21:06

Zou ik ook groenten in de ovenschaal er bij in kunnen doen? Bijvoorbeeld verse sperziebonen en grof gesneden wortel? Of zou dat niet goed werken? Vind de smaak van zo’n marinade ook wel lekker als het goed in de groenten trekt

Reply
SmaakMenutie 1 december 2018 - 10:58

Hoi Daniël, dat klinkt lekker! Alleen hebben sperziebonen een kortere garingstijd. Dus ik zou een beetje experimenteren met (hardere) groenten zoals paprika. Of voeg de sperziebonen wat later toe. Ben benieuwd!

Reply
Bianca 24 maart 2019 - 20:15

Hallo, ik wil dit gerechtelijke in de middag kant en klaar maken, hoe moet ik het dan opwarmen als we het in de avond willen eten?
Alvast bedankt , groet Bianca

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2019 - 19:01

Hoi Bianca, je zou het in de magnetron kunnen opwarmen maar ik zou ervoor kiezen om het gerecht ’s middags voor te bereiden en dan ’s avonds gewoon in de oven te zetten. Dan heb je er ook geen omkijken naar. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Leen 20 mei 2019 - 12:38

kun je de drumsticks ook vervangen door kipfilet, want ik hou niet zo van drumsticks?!

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2019 - 15:45

Ja hoor, alleen dan iets minder lang in de oven!

Reply
Ellen 10 juli 2019 - 13:37

Vandaag gemaakt! VERRUKKELIJK ??
Heb wel dubbele hoeveelheid saus en boemboe gemaakt.
Heerlijk voor vanavond.
Ellen

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2019 - 15:04

Haha leuk om te horen Ellen! Fijn dat het in de smaak viel 😀 Slim om dubbele hoeveelheid aan te houden. Groet, Erik

Reply
Pascale 13 september 2019 - 13:13

Kun je de kip ook in de braadpan laten stoven (dus ipv oven)? Alvast bedankt voor de reactie!

Reply
SmaakMenutie 16 september 2019 - 09:27

Ja hoor Pascale dat kan prima!

Reply
Eveline 9 januari 2020 - 20:03

Net gemaakt heerlijk we geniten

Reply
Eveline 9 januari 2020 - 20:05

Genoten iets te snel met schrijven ..saus is echt super en niet moeilijk

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2020 - 11:09

Fijn dat het in de smaak viel Eveline! En inderdaad, super easy! 🙂

Reply
Boris Apituley 30 maart 2020 - 08:17

Heerlijk recept en makkelijk om te maken. Heel lekker. Kan eigenlijk niets mis gaan. Een favoriete in ons gezin.

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 12:01

Leuk om te horen Boris! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft 🙂

Reply
Brenda 19 mei 2020 - 17:30

topper deze kip ??

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2020 - 08:47

Thanks Brenda! 🙂

Reply
bert 13 juni 2020 - 21:27

`heb hem vandaag voor het eerst gemaakt. de vrouw vond hem geweldig van de oudste kreeg ik een 8,5 de jongste vond het niet lekker terwijl ze gek is op massaman curry.

dank jullie voor dit resept
ps wacht in spanning op een zigeuner/jaeger sauz

groet bert

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2020 - 14:09

Fijn dat ons recept (neem aan de massaman) in de smaak viel Bert! Helaas niet bij de jongste, maar goed smaken verschillen 🙂

Reply
Annie 16 juni 2020 - 11:43

In de maak maar niet goed gelezen.Dacht dat het een marinade was en heb de kip erin gezet.Kan ik dit gelijk in de oven zetten .

Reply
SmaakMenutie 16 juni 2020 - 19:21

Ja hoor Annie dat zou ook wel moeten kunnen! We hopen dat het gelukt is? 🙂

Reply
Annie 16 juni 2020 - 20:11

Ondanks niet goed gelezen heel goed gelukt. Was heerlijk. Dit ga ik vaker maken . ?

Reply
SmaakMenutie 17 juni 2020 - 10:05

Gelukkig Annie, blij om te horen!

Reply
Yvonne van der Wel 2 februari 2021 - 11:37

Mijn favoriete gerecht was altijd hete kip maar na dit recept staat de hete kip nu op de 2de plaats. Heerlijk ze lukken de ovenschotelnog net niet uit😋😜

Reply
SmaakMenutie 2 februari 2021 - 12:03

Haha leuk om te horen Yvonne! 🙂

Reply
Michiel Gimpel 13 augustus 2021 - 16:35

Is de kokosmelk te vervangen door iets anders (ivm voedselallergie)?

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 11:03

Oei, kokosmelk is wel redelijk essentieel en een smaakmaker. Het vlees wordt er ook lekker zacht van, maar ik heb wel eens gehoord dat je ook yoghurt of kookroom zou kunnen gebruiken, maar dat hebben we zelf niet eerder geprobeerd.

Reply
Daan 27 november 2021 - 15:04

Nog steeds een geweldig recept, altijd leuk om te maken als er mensen komen eten!

Reply