Home Erik's Asia Ajam ketjap (uit de oven!)

Ajam ketjap (uit de oven!)

door SmaakMenutie

Binnen een uurtje op tafel!

Zin in een makkelijke en snelle variant op de ajam smoor? Dan weet ik zeker dat je deze kip heerlijk zal vinden! Binnen een uurtje op tafel en de oven doet bovendien het meeste werk 🙂 Je kan natuurlijk zoveel kip gebruiken als je zelf wilt. Het lijkt misschien veel, maar wij eten met gemak 3 drumsticks per persoon. Mmm lekker met bijvoorbeeld sajoer boontjes of ketoprak en witte rijst of nasi.

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Ajam ketjap

Ajam ketjap

Zin in een makkelijke en snelle variant op de ajam smoor? Dan weet ik zeker dat je deze kip heerlijk zal vinden! Binnen een uurtje op tafel en de oven doet... Erik's Asia Ajam ketjap (uit de oven!) European Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.1/5
( 54 keer gestemd )

Ingrediënten

6-10 drumsticks
2 sjalotten
3 tenen knoflook
100 ml kokosmelk
8 el ketjap manis
1 tl sambal (oelek)
1 tl laos
1 tl gemberpoeder (of sap)
Sap van een halve citroen
1/2 tl trassi (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak de boemboe door 2 à 3 sjalotjes en 3 teentjes knoflook ragfijn te snijden en deze grondig te mengen met 1 tl sambal oelek, 1 tl laos, 1 tl gember en een halve tl trassi (optioneel). Natuurlijk kan je hiervoor ook een keukenmachine of kom van de staafmixer gebruiken!
  • Bak de drumsticks in 5 à 10 minuten in wat olie op middelhoog vuur even tot ze verkleurd zijn. De kip hoeft niet te garen! Haal de kip uit de pan en plaats deze in een ovenschaal.
  • Gebruik de pan (of wok) waar je de kip in hebt gebakken nu voor de boemboe. Bak de boemboe 2 à 3 minuten en voeg 8 el ketjap manis, sap van een halve citroen en 100 ml kokosmelk toe. Laat het geheel, terwijl je roert, even op laag vuur sudderen.
  • Verdeel het mengsel over de kip in de ovenschaal en zorg dat de kip ook mooi bedekt is.
  • Plaats nu 35-40 minuten in de voorverwamde oven op 180 graden. Keer halverwege de kip een keertje om en bedek de andere kant ook met het mengsel.
  • Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld sajoer boontjes! Uiteraard de overgebleven boemboe uit de ovenschaal mee serveren. Eet smakelijk!

Ajam ketjap receptAjam ketjap maken

TIP

    • Tip van Erik
    Het aanbakken van de kip is niet verplicht. Maar het geeft wel extra smaak. Je zou deze stap dus over kunnen slaan!



  • Misschien valt dit ook in de smaak

    25 reacties

    Ellen 1 april 2018 - 18:59

    Vandaag voor het eerst zelf boemboe gemaakt voor de ajam ketjap. Dit is een geweldig recept.

    Reply
    SmaakMenutie 2 april 2018 - 09:55

    Hoi Ellen, wat super leuk om te horen! Fijn dat het gelukt is 🙂

    Reply
    Brigitte 1 juni 2018 - 15:21

    Ik ben op zoek naar wat indische gerechten voor een buffet. Kan ik de ajam ketjap zo ver voorbereiden dat ik het uit de over haal na de helft van de baktijd en het de volgende dag na het keren nog een kwartier afbak?
    Bedankt alvast

    Reply
    SmaakMenutie 4 juni 2018 - 09:54

    Hoi Brigitte, wat leuk! Onder onze categorie Erik’s Asia staan een hele hoop lekkere recepten die je goed kan gebruiken voor het buffet. Voor wat betreft de ajam ketjap zou dit kunnen mits de kip maar gaar is. Dus even controleren door in de kip te prikken en te checken of het niet meer rood is. Veel (kook)plezier!

    Reply
    Heleen 22 juni 2018 - 19:07

    Joh wat hebben wij lekker gegeten ! Zelfs mijn 90 jarige moeder was vol lof !

    Reply
    SmaakMenutie 23 juni 2018 - 12:10

    Leuk om te horen Heleen! Daar doen we het voor 🙂 Groet, Tim – SmaakMenutie

    Reply
    Marco 14 september 2018 - 18:30

    Hier nog een! super lekker gegeten hier. Heerlijk zitten kluiven met zijn allen. Alles is op gegaan!! en we waren maar met zijn 3en hehehe 😉

    Reply
    SmaakMenutie 15 september 2018 - 10:32

    Hoi Marco, haha leuk om te horen 😀 Ja het is een heerlijk recept!

    Reply
    Diana 16 september 2018 - 10:02

    Was heerlijk!!!

    Reply
    SmaakMenutie 16 september 2018 - 17:46

    Fijn dat het in de smaak viel Diana!

    Reply
    Joke 5 oktober 2018 - 23:12

    Lijkt me een heel lekker recept. Kun je ook gewone melk gebruiken i.p.v. kokosmelk? Ik ben niet zo van de kokos. En moet de kip van te voren nog met peper en zout gekruid worden?

    Reply
    SmaakMenutie 7 oktober 2018 - 11:15

    Hoi Joke, nee ik zou geen gewone melk als vervanger gebruiken van kokosmelk. Kokosmelk geeft namelijk een romige smaak en maakt het dikker. Ik zou dan kiezen voor bijvoorbeeld kookroom of creme fraiche!

    Reply
    SmaakMenutie 7 oktober 2018 - 11:16

    PS: je hoeft de kip niet te kruiden vooraf. Eventueel wat zout zou kunnen, maar de kruiden geven genoeg smaak af!

    Reply
    Astrid 14 november 2018 - 20:22

    Dit was erg lekker! Ik heb 12 drumsticks gebruikt met dit recept en we hebben het helemaal opgegeten met drie personen en een peuter (16 mnd) die ook heerlijk zat te smakken!😅

    Reply
    SmaakMenutie 17 november 2018 - 11:30

    Hoi Astrid, wat onwijs leuk om te horen! Een groter compliment kunnen we niet krijgen 😀

    Reply
    Daniël 29 november 2018 - 21:06

    Zou ik ook groenten in de ovenschaal er bij in kunnen doen? Bijvoorbeeld verse sperziebonen en grof gesneden wortel? Of zou dat niet goed werken? Vind de smaak van zo’n marinade ook wel lekker als het goed in de groenten trekt

    Reply
    SmaakMenutie 1 december 2018 - 10:58

    Hoi Daniël, dat klinkt lekker! Alleen hebben sperziebonen een kortere garingstijd. Dus ik zou een beetje experimenteren met (hardere) groenten zoals paprika. Of voeg de sperziebonen wat later toe. Ben benieuwd!

    Reply
    Bianca 24 maart 2019 - 20:15

    Hallo, ik wil dit gerechtelijke in de middag kant en klaar maken, hoe moet ik het dan opwarmen als we het in de avond willen eten?
    Alvast bedankt , groet Bianca

    Reply
    SmaakMenutie 25 maart 2019 - 19:01

    Hoi Bianca, je zou het in de magnetron kunnen opwarmen maar ik zou ervoor kiezen om het gerecht ’s middags voor te bereiden en dan ’s avonds gewoon in de oven te zetten. Dan heb je er ook geen omkijken naar. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

    Reply
    Leen 20 mei 2019 - 12:38

    kun je de drumsticks ook vervangen door kipfilet, want ik hou niet zo van drumsticks?!

    Reply
    SmaakMenutie 20 mei 2019 - 15:45

    Ja hoor, alleen dan iets minder lang in de oven!

    Reply
    Ellen 10 juli 2019 - 13:37

    Vandaag gemaakt! VERRUKKELIJK 👍😃
    Heb wel dubbele hoeveelheid saus en boemboe gemaakt.
    Heerlijk voor vanavond.
    Ellen

    Reply
    SmaakMenutie 10 juli 2019 - 15:04

    Haha leuk om te horen Ellen! Fijn dat het in de smaak viel 😀 Slim om dubbele hoeveelheid aan te houden. Groet, Erik

    Reply
    Pascale 13 september 2019 - 13:13

    Kun je de kip ook in de braadpan laten stoven (dus ipv oven)? Alvast bedankt voor de reactie!

    Reply
    SmaakMenutie 16 september 2019 - 09:27

    Ja hoor Pascale dat kan prima!

    Reply