Home Erik's Asia Kare ajam

Kare ajam

Indische kip curry

door SmaakMenutie
Kare ajam

Geen kerrie, maar curry

Veel mensen denken dat kare ajam een Indische kip-kerrie is. Vooral de gele kleur zorgt voor deze verwarring. Echter, dit gerecht krijgt zijn kenmerkende kleur niet van kerriepoeder, maar van kurkuma (kunjit).

Kare is dus geen kerrie, maar curry, en het is belangrijk om dit onderscheid te maken. Waar kerrie vaak een mengsel van specerijen is met een specifieke Westerse interpretatie, verwijst curry juist naar een veel breder scala aan kruidige stoofgerechten, die per regio sterk verschillen.

Kare ayam

De boemboe

De smaak van kare ajam begint bij de boemboe, een rijke kruidenpasta die de basis vormt van veel Indische gerechten. Voor deze boemboe mixen we sjalotten, knoflook, kemirinoten, rode peper, water, kurkuma, ketoembar (korianderzaad), djahé (gember) en djintan (komijn) tot een gladde pasta. Deze kruidenpasta wordt vervolgens enkele minuten aangefruit om de smaken vrij te laten komen. Dit is een cruciale stap: door de boemboe goed aan te fruiten, ontwikkelt de smaak zich optimaal en krijgt het gerecht zijn karakteristieke geur en aroma.

Boemboe voor de kare ajam
Zelfgemaakte boemboe

Het sudderen van de kip

Na het fruiten van de boemboe voegen we limoensap, kokosmelk, sereh (citroengras) en eventueel twee salam blaadjes toe voor extra smaak. Vervolgens gaat de kip erbij en laten we het geheel rustig sudderen. Dit langzame garen zorgt ervoor dat de kip heerlijk mals wordt en de smaken zich goed vermengen met de saus. Tegen het einde van de bereiding voegen we nog aardappelblokjes en gesneden tomaat toe, wat het gerecht een extra volle en hartige smaak geeft.

Indische kare ajam

Kare ajam versus massaman curry

Kare ajam heeft qua structuur en bereiding wel iets weg van de Thaise massaman curry. Beide gerechten worden bereid met kokosmelk, bevatten (meestal) aardappeltjes en hebben een kruidige en milde pittigheid. Toch zijn er belangrijke verschillen. Massaman curry bevat vaak rundvlees en heeft dus een langere bereidingstijd nodig om het vlees mals te krijgen. Kare ajam is daarentegen sneller klaar, omdat kip veel minder tijd nodig heeft om te garen.

Ingrediënten Kare ajam

Serveertips

Serveer dit heerlijke gerecht met witte rijst, een schijfje limoen, wat fijngesneden lente-ui, krokant gebakken uitjes en eventueel extra rode peper of sambal voor wat extra pit. Zo maak je eenvoudig een authentieke Indische curry helemaal zelf!

Kare ajam

Kare ajam (Indische kip curry)

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 59 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600-800 g kipdijfilet
  • 200-300 g aardappel(blokjes)
  • 300 ml kokosmelk
  • 5 sjalotten
  • 5 kemirinoten (optioneel)
  • 5 tenen knoflook
  • 2 stengels sereh
  • 2 rode pepers
  • 2 tomaten
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier) (optioneel)
  • 1 limoen
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl djintan
  • Paar stengels lente-ui
  • Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Snijd 600-800 g kipdijfilet in hapklare stukken. Bestrooi de kip rondom met zout en peper en bak in een scheut olie rondom bruin op middelhoog vuur in 5 minuten. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal uit de wok en zet even weg.
  • Maak ondertussen de boemboe met behulp van de hakmolen. Mix 4-5 (kleine) sjalotten met 5 tenen knoflook, 5 kemirinoten (eerst even 1 minuut in een droge pan roosteren net zoals pijnboompitten), 2 rode pepers, 2 el water, 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé en 1/2 tl djintan tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan in de wok waar de kip in zat en voeg vervolgens het sap van een 1/2 limoen toe, 300 ml kokosmelk, 2 stengels sereh (onderkant gekneusd) en eventueel 2 salam blaadjes.
  • Doe de kip er weer bij en laat nu 30 minuten met deksel op de pan op laag vuur sudderen.
  • Voeg na 30 minuten de aardappelblokjes toe en 2 in stukken gesneden tomaten. Laat nog 15-20 minuten sudderen tot de aardappel gaar is. Je kan natuurlijk ook de aardappels apart koken en op het laatst toevoegen.
  • Serveer met witte rijst, een schijfje limoen, stukjes lente-ui, gebakken uitjes en eventueel wat extra rode peper of sambal.

Kare ajam recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

8 reacties

Bernadette 30 januari 2021 - 15:56

Lekker! Ik heb vega kipstukjes gebruikt en ook daarmee was het heerlijk. Dank!

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2021 - 10:32

Fijn Bernadette! 🙂

Reply
Esmar 10 februari 2022 - 11:36

Hoi mannen. Een vraag. Zou ik dit ook kunnen maken met draadjesvlees? Zo ja welke kruiden daarin met het sudderen en wanneer in het recept toevoegen? Beetje experimenteren is best leuk toch…

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2022 - 11:05

Hoi Esmar, vooral experimenteren. Leuk! Als je het met rundvlees (sukade- of runderlappen) doet dan zal het wel enkele uren moeten pruttelen. Hoeveelheid kruiden nagenoeg gelijk houden dan. Ben benieuwd!

Reply
Wim 29 maart 2025 - 12:12

Erg lekker. Ik heb vastkokende aardappels gebruikt, ruim beetgaar meegekookt. Ze krijgen dan ook de smaak van de kare mee. Opmerking: waarom is dit recept niet fatsoenlijk te printen? Drie bladzijden, met enorme stukken wit. Ik heb het maar overgetikt, maar dat kost wel veel tijd…

Reply
Ad 23 januari 2022 - 09:44

zijn dit vastkokende aardappelen die hier in gaan?

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2022 - 10:46

Zou kiezen voor voorgekookte kruimige aardappelen Ad! 🙂

Reply
Ad 6 februari 2022 - 06:29

en gisteren gegeten, super lekker. Voor herhaling zeer zeker vatbaar

Reply