Geen kerrie, maar curry
Veel mensen denken dat kare ajam een Indische kip-kerrie is. Vooral de gele kleur zorgt voor deze verwarring. Echter, dit gerecht krijgt zijn kenmerkende kleur niet van kerriepoeder, maar van kurkuma (kunjit).
Kare is dus geen kerrie, maar curry, en het is belangrijk om dit onderscheid te maken. Waar kerrie vaak een mengsel van specerijen is met een specifieke Westerse interpretatie, verwijst curry juist naar een veel breder scala aan kruidige stoofgerechten, die per regio sterk verschillen.
De boemboe
De smaak van kare ajam begint bij de boemboe, een rijke kruidenpasta die de basis vormt van veel Indische gerechten. Voor deze boemboe mixen we sjalotten, knoflook, kemirinoten, rode peper, water, kurkuma, ketoembar (korianderzaad), djahé (gember) en djintan (komijn) tot een gladde pasta. Deze kruidenpasta wordt vervolgens enkele minuten aangefruit om de smaken vrij te laten komen. Dit is een cruciale stap: door de boemboe goed aan te fruiten, ontwikkelt de smaak zich optimaal en krijgt het gerecht zijn karakteristieke geur en aroma.
Het sudderen van de kip
Na het fruiten van de boemboe voegen we limoensap, kokosmelk, sereh (citroengras) en eventueel twee salam blaadjes toe voor extra smaak. Vervolgens gaat de kip erbij en laten we het geheel rustig sudderen. Dit langzame garen zorgt ervoor dat de kip heerlijk mals wordt en de smaken zich goed vermengen met de saus. Tegen het einde van de bereiding voegen we nog aardappelblokjes en gesneden tomaat toe, wat het gerecht een extra volle en hartige smaak geeft.
Kare ajam versus massaman curry
Kare ajam heeft qua structuur en bereiding wel iets weg van de Thaise massaman curry. Beide gerechten worden bereid met kokosmelk, bevatten (meestal) aardappeltjes en hebben een kruidige en milde pittigheid. Toch zijn er belangrijke verschillen. Massaman curry bevat vaak rundvlees en heeft dus een langere bereidingstijd nodig om het vlees mals te krijgen. Kare ajam is daarentegen sneller klaar, omdat kip veel minder tijd nodig heeft om te garen.
Serveertips
Serveer dit heerlijke gerecht met witte rijst, een schijfje limoen, wat fijngesneden lente-ui, krokant gebakken uitjes en eventueel extra rode peper of sambal voor wat extra pit. Zo maak je eenvoudig een authentieke Indische curry helemaal zelf!
8 reacties
Lekker! Ik heb vega kipstukjes gebruikt en ook daarmee was het heerlijk. Dank!
Fijn Bernadette! 🙂
Hoi mannen. Een vraag. Zou ik dit ook kunnen maken met draadjesvlees? Zo ja welke kruiden daarin met het sudderen en wanneer in het recept toevoegen? Beetje experimenteren is best leuk toch…
Hoi Esmar, vooral experimenteren. Leuk! Als je het met rundvlees (sukade- of runderlappen) doet dan zal het wel enkele uren moeten pruttelen. Hoeveelheid kruiden nagenoeg gelijk houden dan. Ben benieuwd!
Erg lekker. Ik heb vastkokende aardappels gebruikt, ruim beetgaar meegekookt. Ze krijgen dan ook de smaak van de kare mee. Opmerking: waarom is dit recept niet fatsoenlijk te printen? Drie bladzijden, met enorme stukken wit. Ik heb het maar overgetikt, maar dat kost wel veel tijd…
zijn dit vastkokende aardappelen die hier in gaan?
Zou kiezen voor voorgekookte kruimige aardappelen Ad! 🙂
en gisteren gegeten, super lekker. Voor herhaling zeer zeker vatbaar