Home Erik's Asia Ajam kerrie

Ajam kerrie

Indische kip kerrie

door SmaakMenutie
Ajam kerrie

Gewoon heerlijk

Ergens lijkt deze ajam kerrie een beetje op de kare ajam die we onlangs maakten. Alleen is ‘kare’ curry en geen kerrie. En het heeft dankzij de kerrie natuurlijk ook wel wat van de Surinaamse kip kerrie. Hoe dan ook, het is gewoon heerlijk. De ananas is overigens optioneel, die mag je dus gewoon weglaten als je daar geen zin in hebt. Wij vinden het wel een lekkere extra tropische verrassing in het vlees, maar het is aan jou.

Ajam kerrie

Kip kerrie

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 97 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 limoen (sap)
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 3 el kerriepoeder
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl sambal oelek
  • Ananasblokjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 500 g kipdijfilet in hapklare stukjes. Snipper tevens alvast 2 sjalotjes en 2-3 tenen knoflook.
  • Doe een scheut olie in een wok of (braad)pan en bak de kipdij in 7-10 minuten rondom bruin op middelhoog vuur. Als de kip nog niet gaar is geeft dat niet. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Doe in dezelfde pan nu de knoflook en sjalotjes en fruit even 2 minuutje aan.
  • Zet het vuur nu op de laagste stand en voeg 1 (kleine) tl sambal toe, 1 tl trassi, 2 tl gemalen laos en 2-3 el kerriepoeder. Vermeng alles grondig met elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe, het sap van 1 limoen en (ongeveer) 100 ml dikke kokosmelk. Verkruimel tevens een 1/2 runderbouillonblokje.
  • Doe nu de kip weer terug in de pan en vermeng alles goed met elkaar. Laat het geheel circa 30 minuten pruttelen of tot een groot deel van het vocht is opgenomen. Roer af en toe wel even.
  • Optioneel: voeg stukjes ananas (uit blik of vers) naar smaak toe en laat deze 5 minuutjes mee sudderen.
  • Serveer met witte rijst, gebakken uitjes en frisse atjar ketimoen (of gewoon komkommer).

Kip kerrie ingrediëntenAjam kerrie Ajam kerrie recept Indische kip kerrie

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

57 reacties

Diana 15 februari 2019 - 19:33

Hij is overheerlijk!!

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2019 - 09:04

Leuk om te horen, dankjewel! 🙂

Reply
Heidi 20 oktober 2019 - 08:55

Jullie recepten zijn altijd overheerlijk en deze lijkt me ook weer bijzonder lekker! In het recept hebben jullie het over dikke kokosmelk, welke gebruiken jullie?

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2019 - 09:29

Dankjewel Heidi, leuk om te horen 🙂 Wij gebruiken altijd de kokosmelk van de toko, maar die van Go-Tan is ook prima en gewoon bij de supermarkt te koop. Veel kook- en eetplezier alvast!

Reply
Culpa 31 oktober 2019 - 19:00

We hebben het net op en het is werkelijk heerlijk! Schaam me een klein beetje door te vertellen dat ik altijd de knorr kip madras pakjes kocht. Die komen er niet meer in. 😀 Dit in combinatie met lekkere komkommersalade en bali kroepoek was zo lekker dat we bijna onze vingers bij hebben opgegeten.

Reply
SmaakMenutie 2 november 2019 - 10:44

Leuk om te horen Culpa, bedankt voor het compliment! Fijn dat het in de smaak viel. Had je nu deze ajam kerrie gemaakt of onze kip madras? En inderdaad, maken van je eigen boemboe is heel eenvoudig en zoveel lekkerder! 🙂

Reply
Mark 24 januari 2021 - 14:36

Kan ik de kokosmelk veranderen door kookroom, want we er hebben hier eentje die dat niet lust?

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 15:28

Ja hoor dat kan!

Reply
Culpa 4 november 2019 - 12:28

Graag gedaan en dank jullie wel! Jullie recepten zien er zo goed uit, de uitleg is goed en alles vinden we lekker. Het helpt ons variatie in ons eetpatroon te krijgen. Iets waar ik enorm veel moeite mee had. Ik heb deze ajam kerrie gemaakt. Ik wist niet dat jullie ook een kip madras hadden haha. Ik ga even zoeken. Vast ook weer heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 6 november 2019 - 10:45

Dat is een heel groot compliment, dankjewel! 🙂 Fijn dat we jullie daar bij kunnen helpen. Er komt nog veel meer lekkers aan!

Reply
Petra 9 januari 2020 - 21:28

Heerlijk!?

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2020 - 11:10

Leuk om te horen Petra! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Corrie 21 januari 2020 - 15:35

Kan trassi vervangen worden, of weggelaten? Ik heb het niet…

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2020 - 15:49

Kan je achterwege laten hoor Corrie!

Reply
Anneke 3 februari 2020 - 17:56

Het was heerlijk!!Lekker met de zure komkommer!!

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2020 - 11:01

Fijn dat de ajam kerrie in de smaak viel Anneke! Atjar mag inderdaad niet ontbreken op een Indische rijsttafel 🙂

Reply
Marco 2 mei 2020 - 12:42

Was heerlijk… Met sperziebonen en paprika
Ga ik vaker maken

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2020 - 12:57

Mmm lekker Marco met sperzieboontjes en paprika! 🙂

Reply
Brenda 9 mei 2020 - 21:28

Heerlijk , vandaag gemaakt en viel hier erg in de smaak blijverdje dus?

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:30

Leuk om te horen Brenda! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Aukelien 20 mei 2020 - 17:04

Ondanks dat mijn man erg van kip kerrie houd aten we het zelden omdat ik het uit pakjes, potjes en zakjes niet lekker vind. Dit nu een aantal keren gemaakt en we vinden het echt heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 21 mei 2020 - 10:56

Nou dat is een heel groot compliment Aukelien, leuk om te horen dat je onze variant wél lekker vindt 🙂

Reply
William 2 augustus 2020 - 11:20

Vandaag de bami , nasi kuning en
Ajam kerrie en sambal goreng
Telor en tempeh op het menu.
De kids op visite

Reply
SmaakMenutie 3 augustus 2020 - 10:25

Zo je pakt uit William met een behoorlijke rijsttafel, leuk zeg! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂

Reply
William 3 augustus 2020 - 18:20

Het was heerlijk ??

Reply
SmaakMenutie 4 augustus 2020 - 08:46

Fijn dat het in de smaak viel!

Reply
Daan 9 oktober 2020 - 18:57

He Guys, net gemaakt en complimenten aan jullie, super lekker! Mijn vriendin was ook zeer enthousiast.

Reply
SmaakMenutie 10 oktober 2020 - 12:46

Thanks voor het compliment Daan! Fijn dat jullie er allebei van genoten hebben 🙂

Reply
Wendy 8 februari 2021 - 17:41

Hoii al een paar keer gemaakt. Dit keer met kipfilet en zonder limoensap (had ik niet meer) kip is wat taaier. Komt dit echt door de kipfilet of het sap. Verder top recepten!

Reply
SmaakMenutie 9 februari 2021 - 10:35

Hoi Wendy, gebruik kipdij dat is net iets vetter en daardoor malser. Dus kan heel goed daar door komen 🙂 Fijn dat onze recepten in de smaak vallen!

Reply
natasja 12 februari 2021 - 10:01

Hallo Erik, ik heb deze kip kerrie (Ajam Kerrie) gisteren gemaakt, eerst volledig jouw recept aangehouden. De smaak was wel erg zuur aan het einde van het proces (wilde het klaarmaken zonder ananas). Dit heb ik opgelost met wat extra kokosmelk toe te voegen en flink wat bio Stevia druppels toe te voegen (had ook bruine suiker of gula djawa kunnen zijn) . Uiteindelijk was het gerecht echt super lekker!!!! Waardoor kan het gerecht bij mij zo zuur zijn geworden? Heb ik het iets teveel in laten koken? Was de sap productie van mijn limoen misschien teveel en daardoor te zuur?

Reply
SmaakMenutie 12 februari 2021 - 10:48

Hoi Natasja, fijn dat je het op hebt kunnen lossen met wat kokosmelk en stevia druppels. Bruine suiker of gulu djawa had ook inderdaad gekund! Lastig te bepalen wat de oorzaak is geweest, wellicht lag het aan (het merk) kokosmelk en verse ananas wil ook nog wel eens zuur zijn. Maar de hoeveelheid limoen kan het ook zijn geweest 🙂 Gelukkig viel het uiteindelijk in de smaak!

Reply
Toenie 26 februari 2021 - 14:08

Heb al heel veel van jullie recepten gemaakt en mijn gasten zijn zeer tevreden👍🏾

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 14:19

Leuk Toenie! 🙂

Reply
Armin 15 mei 2021 - 20:16

Wauw. Wat een succes weer! Ik zal mijn socials eens gaan spammen met reclame voor jullie site. Alles is gewoon lekker. Ook dit was weer heeeeerlijk. Bedankt bedankt bedankt. 👍👍👍

Reply
SmaakMenutie 17 mei 2021 - 10:53

Haha thanks Armin, leuk te horen! En fijn dat deze ajam kerrie ook in de smaak viel 🙂

Reply
Barbara 15 juni 2021 - 16:49

Klinkt heerlijk maar welke groenten kan ik er aan toe voegen om de maaltijd compleet te maken. Komkommer zag ik maar hebben jullie nog meer ideeën?
Groet Barbara

Reply
SmaakMenutie 16 juni 2021 - 10:09

Kies vooral wat je lekker vindt Barbara! Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor sajoer boontjes, maar kijk ook eens in deze lijst https://smaakmenutie.nl/tag/indisch/ Daar staat vast wel iets tussen 🙂

Reply
Ingrid 28 juni 2021 - 18:00

Jullie zijn geweldig,

Gegeten met Pandan rijst
En gebakken puntpaprika en wat diepvries erwtjes….

Heerlijk

Reply
SmaakMenutie 1 juli 2021 - 10:04

Klinkt heerlijk Ingrid! Thanks voor het leuke compliment 🙂

Reply
Monique 26 juli 2021 - 10:24

Echt heerlijk dit gerecht!

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2021 - 11:24

Leuk om te horen Monique, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Len 19 september 2021 - 08:05

Gebruiken jullie gewone kerriepoeder?

Reply
SmaakMenutie 20 september 2021 - 10:50

Yes!

Reply
Patricia 5 december 2022 - 19:20

Kun je dit soort gerechten met kokosmelk of kookroom ook invriezen als er over is?.

Reply
SmaakMenutie 6 december 2022 - 12:02

Jahoor Patricia!

Reply
Yvonne 18 mei 2022 - 15:49

Welke kerriepoeder gebruiken jullie? Welk merk?

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2022 - 10:58

Maakt niet zoveel uit hoor! Toevallig hebben wij vaak kruiden van Verstegen 🙂

Reply
Marleen 9 augustus 2022 - 16:24

Top recept weer……….. blijvertje👍

Reply
Janny 16 september 2022 - 10:48

Kun je recept ook gebruiken voor een Surinaams broodje kip kerrie.? Of heb je dan teveel vocht? Dezelfde vraag geld ook voor de ajam smoor.

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 14:52

Ja hoor, dat kan! Desnoods wat langer in laten koken zodat het vocht wat minder wordt. Geniet ervan!

Reply
Linda 23 juli 2023 - 10:07

Ik wil dit graag maken maar dan met 1 kg. kip. Hoe pas ik het gerecht dan het beste aan?

Reply
SmaakMenutie 24 juli 2023 - 15:15

Ingrediënten ongeveer x 1,5, voorzichtig met de kruiden. Probeer het een beetje op gevoel te doen. En pas de kooktijd wel hier op aan 🙂

Reply
Marleen 1 juli 2024 - 10:49

Massala kerrie of gewone kerrie of kan beide?

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2024 - 11:02

Nee echt pure kerriepoeder!

Reply
Marleen 3 juli 2024 - 11:49

Gemaakt…..zalig wel wat verse gember mee gebakken en iets gebonden met maizena! Serveren met geroosterde geschaafde amandelen

Reply
Moon 11 september 2024 - 18:39

Heerlijk, maar te pittig voor mensen voor wie mild nog te pittig is. Zou er best even bij mogen staan.
Had de sambal al gehalveerd omdat ik mijn gezinsleden ken, maar het was toch nog te pittig ( zoet kerriepoeder gebruikt trouwens). Nu kan ik er nog 2 porties voor in de vriezer van maken voor mezelf 🤭

Reply