Een kruidige Indische klassieker
Jullie reacties op de daging smoor van laatst waren zó enthousiast, dat we er simpelweg niet omheen konden: vandaag delen we een heerlijke variatie hierop – daging roedjak.
Dit heerlijke Indische stoofgerecht van rundvlees doet qua basis denken aan smoor, maar is nét even kruidiger en wordt gestoofd in romige kokosmelk. Het resultaat? Mals vlees met een kruidige saus die gegarandeerd in de smaak zal vallen.

Het geheim zit ‘m in de bereiding
Voor deze roedjak gebruiken we grof gesneden runder riblappen. Wil je het vlees éxtra mals? Marineer het dan een uurtje van tevoren met een beetje tamarindepasta. De zuren in tamarinde helpen om het vlees zacht te maken en geven tegelijkertijd een subtiel fris accent aan het gerecht. Maar dit is echt optioneel. Misschien heb je het niet in de koelkast staan of is het niet verkrijgbaar bij de supermarkt.
Zodra de olie in de pan op temperatuur is, mag het vlees erbij om op hoog vuur rondom mooi bruin te bakken. Maak ondertussen de boemboe. Deze kruidenpasta bestaat uit sjalotten, knoflook, rode peper, kurkuma, laos, ketoembar, trassi en zonnebloemolie. Dat is ook het moment waarop je keuken zich begint te vullen met een heerlijke geur! Fruit dit al omscheppend tot alles mooi glanst en de geuren goed vrijkomen.
Kokosmelk: romig én gezond
Daarna is het tijd om de kokosmelk toe te voegen. Uiteraard onmisbaar in dit gerecht. Gebruik ongeveer 250 ml kokosmelk, samen met 150 ml warm water, 2 à 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), 2 salamblaadjes en een gekneusde stengel sereh.
Kokosmelk zorgt niet alleen voor romigheid, maar is ook nog eens een gezonde keuze. Zo bevat kokosmelk laurinezuur, een vetzuur dat antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Bovendien is kokosmelk rijk aan kalium en magnesium, belangrijke mineralen voor je hart, spieren en vochtbalans. Ideaal toch?
Laat het fornuis zijn werk doen
Nu komt het moeilijkste gedeelte: wachten. Laat de pan met deksel op laag vuur minstens 2,5 uur zachtjes stoven. Roer af en toe en proef vooral hoe de smaken zich langzaam verdiepen. Aan het einde haal je het deksel van de pan zodat de saus nog wat kan inkoken tot een mooie, dikke consistentie. Het vlees valt dan bijna vanzelf uit elkaar – precies zoals het hoort.
Serveer met liefde (en bijgerechten)
Maak er een feestje van en serveer je daging roedjak als onderdeel van een complete rijsttafel. Wij eten ‘m graag met een frisse tjarantjam salade (of bijvoorbeeld ulang ulang) en knapperige sajoer boontjes. Serveer met witte rijst of lontong en garneer eventueel met wat gebakken uitjes. Een koude Bintang biertje of frisse limoenlimonade erbij en je waant je even op Java. Selamat makan!
81 reacties
Is deze of de daging smoor geschikter voor kinderen? Alvast bedankt 😊
Dan de smoor, maar daging roedjak is ook zeker niet pittig 🙂
Heerlijk recept. Inderdaad het vlees een tijd lang gemarineerd in de Tamarinde pasta waardoor heerlijk mals. Ik heb het geserveerd met Basmati rijst en een Atjar Ketimoen. Dit recept is een echte aanrader.
Wij vonden dit nog lekkerder dan van de Chinees gehaald.
Kortom, ga ik zeker vaker maken.
Hallo ik ben van plan om over twee weken een Indonesische rijsttafel te maken. Rendang lijkt volgens mij wel veel op Daging Roedjak. Of zit ik hier naast? Welk gerecht past het best in de rijsttafel? Waar kan ik het beste kijken voor tips?
Leuk dat je een Indische rijsttafel gaat maken! Het heeft wel wat van elkaar weg inderdaad, rendang is wellicht een wat klassieker recept. Misschien daarom leuk om voor de roedjak te gaan? Net waar je zin in hebt!