Home Erik's Asia Daging roedjak

Daging roedjak

Indisch stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Daging roedjak

Botermals

Jullie reacties op de daging smoor van laatst waren enorm! Daarom vandaag een variatie hierop: daging roedjak. Dit heerlijke Indische stoofgerecht van rundvlees lijkt een beetje op smoor, maar roedjak is iets kruidiger en stooft in de kokosmelk. Verder moet ‘ie net als zijn broertje lekker lang opstaan, totdat het vlees super mals is en uit elkaar valt. Maak het onderdeel van je rijsttafel en serveer zoals wij met een frisse tjarantjam salade of bijvoorbeeld ulang ulang. En vergeet uiteraard de sajoer boontjes niet. Selamat makan!

Daging roedjak

Daging roedjak (Indisch stoofgerecht!)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 156 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblappen
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 salamblad (Indisch laurier)
  • 2 rode pepers
  • 1 stengel sereh
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el tamarinde pasta (optioneel)
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar

Zo maak je het

  • Snijd 750 g (meer mag ook) runder riblappen (of sukadelappen) in grove stukken. Optioneel kan je het vlees een uur van te voren al snijden en bestrijken met assem (tamarinde pasta) dit maakt het extra mals.
  • Mix voor de boemboe 2 sjalotten, 3-4 tenen knoflook, 2 rode pepers, 1 tl kurkuma, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi en een flinke scheut olie tot een mooie gladde boemboe (pasta).
  • Bak het vlees in een ruime scheut olie op hoog vuur in enkele minuten rondom bruin.
  • Voeg de boemboe bij het geheel en fruit al omscheppend de boemboe enkele minuten mee. Voeg 1 el gulu djawa toe samen met 2-3 el ketjap manis. Meng even goed door het geheel.
  • Voeg nu 150 ml (heet) water toe samen met 250 ml dikke kokosmelk. Het vlees moet net onder staan, dus heb je meer vlees voeg dan gerust wat extra kokosmelk toe.
  • Voeg tevens 2 salam blad en 1 gekneusde stengel sereh toe. Laat het vlees met deksel op de pan nu minstens 2,5 uur stoven. Haal op het eind het deksel van de pan om het nog wat in te dikken. 

Daging roedjak ingrediënten Roedjak recept Daging roedjak maken Daging roedjak Indisch stoofgerecht

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

81 reacties

adito 12 maart 2018 - 21:59

Goed bezig zeg ?

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2018 - 09:47

Dankje Adito! Leuk om te horen 🙂

Reply
Henk Meinderts 14 april 2018 - 15:35

Mijn 1e poging…ik ben benieuwd Lastig vond ik de boemboe maken want ik denk dat dat beter gaat met een staafmixer die ik dus niet heb. Keuken ruikt heerlijk zegt mijn dochter dus ik denk dat alles goed gaat komen hahahaahah

Reply
SmaakMenutie 15 april 2018 - 17:09

En Henk is het allemaal gelukt? Vond je dochter het lekker? Vast wel!! We zijn benieuwd 🙂

Reply
Henk Meinderts 16 april 2018 - 22:26

Ja hoor…het was echt heel lekker. we zijn maar met zijn tweetjes thuis dus we hebben 2 dagen hetzelfde gegeten. Volgende keer ga ik de Dagang Bali maken.

Reply
SmaakMenutie 18 april 2018 - 12:21

Zo lekker hoor! Ja de Daging Bali ga je dan ook heel lekker vinden 🙂

Reply
Robert 27 augustus 2018 - 13:23

Ik neem aan dat dit ook in de slowcooker kan??

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2018 - 10:27

Hallo Robert, ja dat kan zeker!

Reply
Robert 28 augustus 2018 - 21:59

Dan gaan we dit vrijdag eens proberen.
Ik ben voorstander van alles vers dus ook de Laos en Kurkuma hoeveel heb ik dan nodig? Ik vergeet steeds de verhouding poeder vs vers
Dat fruiten in de pan van al deze versheden MAGISCH zo’n zin in weer 🙂

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2018 - 11:44

Hoi Robert, lekker hoor! Als je verse laos gebruikt, neem dan 4 à 5 cm verse laos/galangalwortel. Voor de kurkuma kan je een stukje van 2 cm aanhouden. Heerlijk, laat je ons weten hoe het geworden is? Veel culinair plezier!

Reply
Robert Korf 11 september 2018 - 22:53

Zo alweer week geleden. De daging was heerlijk hoewel ik de tamarinde iets te overheersend vond. Ik.heb het gemaakt in slowcooker 2 uur high 4 uur low. Nadeel vind ik dat de saus niet indikt. Ik maak m zeker nog eens op t gas. Heerlijk recept hoor

Tamara Visscher 27 december 2021 - 18:42

Al 1 keer gemaakt, echt een heerlijk recept waarbij zelfs mijn dochter (niet houdend van stoofvlees) haar vinders bij aflikt.
Ik wil dit keer een grote pan vol maken en dus met meer vlees.
Stel dat ik 1,5 kilo ga gebruiken, dien ik dan ook alle andere ingrediënten te verdubbelen?
Bedankt voor jullie recepten, ga zeker zo door!

Reply
Rob Schellekens 9 oktober 2018 - 17:59

Wat een heerlijk recept!!
enkele aanpassingen; heb i.p.v olijfolie 2 flinke klodders reuzel gebruikt.
had helaas geen rood pepertje, dus maar wat extra sambal .
Ook geen gula djawa dus 2 eetlepels bruine basterdsuiker gebruikt en ipv de stengel sereh, 2 tl citroengraspoeder.
Geserveerd met witte Basmati rijst en frisse komkommersalade. Ik verander er niks meer aan ..We hebben er van genoten!! dankjewel 🙂
Oh ja ,theelepeltje gemberpoeder derbij gedaan 😉

Reply
SmaakMenutie 10 oktober 2018 - 06:28

Hoi Rob, bedankt voor je reactie. Super leuk om te horen! Reuzel is áltijd een goed idee. Alleen is dat niet overal meer verkrijgbaar. Vandaar dat wij meestal arachide- of zonnebloemolie gebruiken (sowieso geen olijfolie). Mijn oma gebruikte ook altijd reuzel 🙂
Bruine suiker is inderdaad een prima vervanger voot gula djawa en citroengraspoeder lijkt mij ook prima te doen. En uiteindelijk is een recept natuurlijk maar een leidraad om er je eigen draai aan te geven 😉
Dank voor je reactie en veel kookplezier! Selamat makan 🙂

Reply
Cor 26 december 2019 - 15:25

Dajing Roedjak
Hebben we op 1e kerstdag gemaakt het was geweldig iedereen heeft er van genoten en wilde ook allemaal het recept hebben heb ze uiteraard door verwezen naar jullie recepten site

Reply
SmaakMenutie 27 december 2019 - 09:35

Wat fijn dat de daging roedjak bij iedereen in de smaak viel Cor! Leuk idee om het met kerst te maken 🙂

Reply
Marloes 17 maart 2024 - 11:07

Vanochtend gemaakt. Deze is echt heerlijk! Een rode peper en water minder gebruikt, dat maakt hem perfect. Dit is een herhaalrecept.

Reply
Maria 16 februari 2020 - 16:29

Het was heerlijk. Wij hebben het gemaakt met sucadelappen, maar moesten het wel 4 uur zachtjes op het vuur laten staan voordat het vlees lekker zacht was.

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2020 - 11:41

Fijn Maria! Lekker met sukadelapjes. Ja hoe langer hoe malser het vlees 🙂

Reply
Kirsten 26 maart 2020 - 17:57

Het is nog niet klaar, maar moet natuurlijk wel proeven of het smaakt. Nou kan je vertellen, dat zit wel goed. Nu al!!!

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:38

Haha goed om te horen Kirsten, fijn! 🙂

Reply
Gijs 8 mei 2020 - 11:12

Ik ga dit fantastische recept morgen weer eens maken. Ik zit nu de boodschappenlijst te maken, maar ik kan eigenlijk niet wachten. Samen met jullie recept voor sajoer boontjes en ketjap eieren… Yummie!

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:19

Wat lekker Gijs! Goede combi ook met de boontjes en eitjes 🙂

Reply
Jonathan 13 mei 2020 - 19:41

Ik keek scheel toen ik dit proefte, wat een verwennerij! En nota bene mijn eerste Indische gerecht! Perfecte inwijding van mijn nieuwe stoofpan.

Reply
SmaakMenutie 14 mei 2020 - 10:58

Haha leuk om te horen Jonathan! En wat goed dat je eerste Indische gerecht zo goed gelukt is. Je kan je lol op, we hebben er nog véél meer op de site staan 🙂

Reply
Esther 9 juni 2020 - 17:06

Hebben jullie enig idee wat de verhouding is bij bereiding in een slowcooker? Vaak is er dan minder vocht nodig.

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2020 - 13:59

Hi Esther, wij gebruiken zelf geen slowcooker dus het antwoord moeten we je schuldig blijven helaas. Maar het is inderdaad zo dat de hoeveelheid water die je toevoegt minder is. En als je er meer vocht bij doet moet je wat langer wachten. Succes!

Reply
Pardede 26 maart 2022 - 07:37

Als je een slowcooker gebruikt, dan alleen de kokosmelk toevoegen.

Reply
Arno 13 juni 2020 - 13:20

Hoi Tim en Erik, ik heb vorig weekend een halve rijsttafel gemaakt op basis van jullie recepten (Daging Roedjak, Ajam Opor, Telor Ketjap en Sajoer boontjes). We hebben er met z’n tweeën drie dagen van genoten. En als ik er dan toch één moet uitlichten, dan de Daging Roedjak. Wat een fantastisch smaakvol gerecht. Ik waande me bijna op Sumatra in één van die authentieke restaurants. In de komende weken ga ik nog veel meer uitproberen van jullie prachtige mondiale recepten-assortiment. Ga zo door!!

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2020 - 14:15

Wat leuk Arno dat je zoveel recepten van ons hebt gemaakt voor de rijsttafel. En dat jullie er zo van genoten hebben, fijn! Dat je zelfs even op Sumatra waande, een groter compliment kunnen we niet krijgen. Dank!! Geniet van al het lekkers wat we nog meer op de website hebben staan 🙂

Reply
Dinie 7 augustus 2020 - 00:15

heerlijke recepten ben ik nu ook van plan om het zelf te maken ik ga van af nu er mee beginnen jullie horen nog van mij

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:16

Leuk Dinie, we zijn benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

Reply
Yvonne 16 november 2020 - 00:25

Wat een super gerecht. Wij hebben gesmuld!

Reply
SmaakMenutie 16 november 2020 - 10:10

Fijn dat het in de smaak viel Yvonne, dat horen we graag! 🙂

Reply
Cindy 4 februari 2021 - 13:34

Welk merk kokosmelk kunnen wij het beste gebruiken. Jullie hebben het over dikke kokosmelk, dus twijfelen we welke we moeten kopen, omdat de meeste blikken kokosmelk die wij gewoonlijk in huis halen, altijd dun zijn.

Reply
Marijke Meinen 14 oktober 2021 - 14:33

Ik ben ook heel benieuwd waar ik dikke kokosmelk kan bemachtigen. Al heel veel merken geprobeerd met diverse vetpercentages maar altijd dun en smaakt nooit naar romige kokos.

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2021 - 16:16

Ik zou naar de toko gaan! Maakt niet heel veel uit welk merk, zolang het maar geen light variant is

Jacky 18 november 2020 - 21:14

Ik wil dit binnenkort gaan maken. Ben helemaal weg van jullie recept voor Dagin smoor, al verschillende keren gemaakt, elke keer succes!
Vraagje, kan je ook 500 ml kokosmelk gebruiken ipv 200 ml water en 300 ml kokosmelk?

Reply
SmaakMenutie 19 november 2020 - 10:57

Hoi Jacky, fijn dat je zo van onze daging smoor geniet 🙂 Ja dat kan hoor! Maar zorg er dan wel voor dat de kokosmelk niet al te dik is want anders kookt het waarschijnlijk te snel in. Succes!

Reply
Martijn 30 december 2020 - 15:34

Ben het recept nu aan het maken. Onze favoriete stoofgerecht! Heerlijk samen met de sajoerboontjes! Nu al zin in vanavond?

Reply
SmaakMenutie 31 december 2020 - 11:10

Wat leuk Martijn! Hopelijk hebben jullie er weer van genoten 🙂

Reply
Cindy 4 februari 2021 - 13:35

Welk merk kokosmelk kunnen wij het beste gebruiken. Jullie hebben het over dikke kokosmelk, dus twijfelen we welke we moeten kopen, omdat de meeste blikken kokosmelk die wij gewoonlijk in huis halen, altijd dun zijn.

Reply
SmaakMenutie 5 februari 2021 - 10:01

Die van de toko (of eventueel van de supermarkt). Zolang het maar geen light is! 🙂

Reply
Susanne 9 februari 2021 - 21:51

Waar kan ik salamblad voor dit gerecht kopen? Heb op site supermarkten gekeken maar daar kan ik het niet vinden. Of is er alternatief om bij dit gerecht te kunnen gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2021 - 10:11

Hi Susanne, salamblad koop je bij de toko! En anders gewoon achterwege laten mocht het lastig voor je worden om hier aan te komen 🙂

Reply
Esther 15 februari 2021 - 19:51

Ik heb dit recept nu drie keer gemaakt, in een slowcooker. Onvoorstelbaar lekker!!

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2021 - 10:45

Fijn dat je zo van dit recept geniet Esther, erg leuk om te horen! 🙂

Reply
Linda 10 maart 2021 - 14:22

Hoi,

Ik heb dit al meerdere keren gemaakt, echt heerlijk. Wat kan ik ipv kokosmelk gebruiken? We krijgen eters en eentje lust geen kokos.

Groetjes, Linda

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2021 - 16:32

Leuk dat ons recept in de smaak valt Linda! De kokossmaak verdwijnt vrijwel geheel. Dus ik weet zeker dat ze er niks van zullen merken 🙂

Reply
Maaike 25 februari 2021 - 21:20

Is dit ook met jackfruit te maken? Zoja hebben jullie daar ervaring mee en misschien nog tips?

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 10:11

Dat zou wel moeten kunnen Maaike, maar zelf hebben we dat niet eerder gedaan!

Reply
Niels 9 april 2021 - 11:58

Hi Gasten,

Ik heb zojuist de Rendang gemaakt en ben nu bezig met deze Daging Roedjak (morgen Indische Avond 😉 . Nu heb ik een vraag, die trassi, is dat van een blok? Want die vind ik wel lekker maar erg overheersend, en 2 tl vind ik dan redelijk veel klinken, maar misschien valt dit heel erg mee. Of gebruiken jullie een pasta die misschien iets minder intens is?

Hoor het graag!
Groeten en prettig weekend

Reply
SmaakMenutie 9 april 2021 - 13:25

Lekker Niels, leuk dat je een rijsttafel gaat maken! Wij gebruiken de pasta, maar je kan ook gerust 1 tl gebruiken 🙂 Geniet ervan!

Reply
Lara 8 mei 2021 - 17:15

Vaak met recepten met rundvlees, is het vaak taai. Zonde? Misschien hebben jullie er een tip voor?

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2021 - 13:23

Het zo lang laten stoven dat het vlees uit elkaar valt Lara! En een beetje ‘spelen’ met de hoogte van het vuur wil ook wel helpen.

Reply
Jantien 4 augustus 2021 - 09:43

Wat een heerlijk recept, dat wordt smullen dit weekend!

Reply
SmaakMenutie 4 augustus 2021 - 10:57

Geniet ervan Jantien! 🙂

Reply
joyce 8 augustus 2021 - 20:02

Hallo Tom en Erik.
Ik heb gisteren de daging roedjak gemaakt en lekker een paar uur in de oven laten stoven, en alleen de geur laat je al watertanden.
Vandaag gegeten met de sambalgoreng boontjes,en …..we hebben gesmuld, dit gerecht komt zeker veel vaker op tafel. Bedankt dat jullie je recepten met ons delen. Groetjes Joyce

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2021 - 11:12

Wat leuk om te horen Joyce! Fijn dat het gelukt is in de oven en dat jullie ervan genoten hebben. Lekkere combi ook met de sambal goreng boontjes!

Reply
Marika 20 augustus 2021 - 19:06

Wauw, dit was echt ongelofelijk lekker! Ik heb het in de slowcooker gemaakt en de volgende dag gegeten met sajoer boontjes en witte rijst. En sambal brandal voor de extra pit. Dit komt vaker op tafel. Bedankt voor het delen van dit recept:-)

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2021 - 11:25

Lekker Marika! Leuk dat je het in de slowcooker hebt gemaakt. En goede combi met de sajoer boontjes 🙂

Reply
Beatrijs 5 september 2021 - 10:34

moet het vlees ook gekruid worden met zout en peper?

Reply
SmaakMenutie 6 september 2021 - 10:45

Nee hoor! De kruiden geven voldoende smaak af 🙂

Reply
Tamara Visscher 27 december 2021 - 18:43

Al 1 keer gemaakt, echt een heerlijk recept waarbij zelfs mijn dochter (niet houdend van stoofvlees) haar vingers bij aflikt.
Ik wil dit keer een grote pan vol maken en dus met meer vlees.
Stel dat ik 1,5 kilo ga gebruiken, dien ik dan ook alle andere ingrediënten te verdubbelen?
Bedankt voor jullie recepten, ga zeker zo door!

Reply
SmaakMenutie 28 december 2021 - 10:29

Leuk im te horen Tamara! Als je 2x zoveel wil maken zou ik ongeveer x1,5 aanhouden qua overige ingrediënten. Toevallig hebben we daar onlangs nog een artikel over geschreven. Let wel op met pepers. Succes en geniet ervan!

Reply
Jes 30 december 2021 - 10:39

ik ben groot fan van jullie recepten!
Vooral de indische recepten zijn groot favoriet. Mijn vraag is dan ook of er nog meer indische rundvlees recepten aankomen toevallig? Mijn man eet daarbij namelijk nog net niet zijn vinger mee op 🙂

Reply
SmaakMenutie 30 december 2021 - 10:42

Haha leuk om te horen Jes! Er komen er zeker nog meer aan. Heb je ze allemaal al gemaakt dan? 🙂

Reply
Evelien 30 juli 2024 - 00:11

Ja graag meer Oosterse gerechten🙌🏻.
Evelien

Reply
Miranda 2 februari 2022 - 17:30

Weet iemand hoe lang en op welke temperatuur het gerecht in de oven moet?
En welk vlees kan ik het beste gebruiken (runderlappen of sucadelappen)?
Alvast bedankt.

Reply
Paul 25 juli 2022 - 13:52

Nou dat was niet verkeerd!! mijn boemboe was echt mooi glad geworden en fijn van structuur. Vlees (met bloem bestrooid) heb ik aangebraden in de roomboter! Boemboe even opgebakken en alles weer bij elkaar 3 uur laten garen. Op mijn nieuwe inductieplaat. Eindresultaat was iets te dun. Bloem met ijskoud water gemengd en bij de stoof gedaan. Mooi ingebonden. De keuken ruikt heerlijk. Heb 1 portie ingevroren en 1 portie aan mijn zus gegeven.

Reply
Angel spaans 6 oktober 2022 - 19:04

Vraagje .. kan deze in de slowcooker ook bereid worden?? En zo ja word dan de kokosmelk gelijk toegevoegd of pas het laatste uurtje of half uurtje?

Reply
SmaakMenutie 7 oktober 2022 - 10:27

Uiteraard! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker dus lastig te adviseren maar het lijkt mij dat de kokosmelk gelijk toegevoegd wordt (en minder vocht) 🙂

Reply
Kitty 25 december 2022 - 17:45

dit was enorm lekker thanks voor t recept

Reply
Loes 5 januari 2023 - 13:48

Morgen krijgen wij eters. De daging roedjak (hebben we al vaker van gesmuld) staat te pruttelen op 100 graden in de oven. Straks ga ik de ajam seran maken en morgenochtend de telor ketjap.

Uiteraard maak ik nog bijgerechten zoals boontjes, zoetzure komkommer enz.

Het vergt wat voorbereiding, maar ik ben er nu al zeker van dat er morgen overheerlijk gegeten gaat worden!

Heel veel dank voor jullie meer dan uitstekende recepten!

Reply
murriette 17 april 2023 - 00:22

ga ik vaker maken, erg geslaagd!

Reply
Angela 30 juni 2023 - 17:35

Mijn eerse Indische recept. Ik heb dit jaren geleden eens gehad bij een chinees. Het was heerlijk, mijn broer vond het ook lekker en hij is echt een keukenprins.

Reply
Sikko 25 september 2023 - 13:50

Hallo ik ben van plan om over twee weken een Indonesische rijsttafel te maken. Rendang lijkt volgens mij wel veel op Daging Roedjak. Of zit ik hier naast? Welk gerecht past het best in de rijsttafel? Waar kan ik het beste kijken voor tips?

Reply
SmaakMenutie 28 september 2023 - 10:44

Leuk dat je een Indische rijsttafel gaat maken! Het heeft wel wat van elkaar weg inderdaad, rendang is wellicht een wat klassieker recept. Misschien daarom leuk om voor de roedjak te gaan? Net waar je zin in hebt!

Reply
Gea 3 oktober 2023 - 14:24

Heerlijk recept. Inderdaad het vlees een tijd lang gemarineerd in de Tamarinde pasta waardoor heerlijk mals. Ik heb het geserveerd met Basmati rijst en een Atjar Ketimoen. Dit recept is een echte aanrader.
Wij vonden dit nog lekkerder dan van de Chinees gehaald.
Kortom, ga ik zeker vaker maken.

Reply
Ingrid Louvet 23 oktober 2023 - 08:52

Is deze of de daging smoor geschikter voor kinderen? Alvast bedankt 😊

Reply
SmaakMenutie 24 oktober 2023 - 13:58

Dan de smoor, maar daging roedjak is ook zeker niet pittig 🙂

Reply