Home Erik's Asia Daging Bali

Daging Bali

Indisch mild-pittig stoofvlees

door SmaakMenutie
Daging Bali

Traditioneel Indisch stoofgerecht

Onze Indische familierecepten vallen in de smaak! Na de populaire daging smoor en de smaakvolle daging roedjak mocht daging Bali natuurlijk niet ontbreken. Dit traditionele gerecht is een ware klassieker binnen de Indische keuken en benadrukt de authentieke smaken van Indonesië.

Daging boemboe Bali

Kruidig, mild-pittig en onweerstaanbaar

Daging Bali is een heerlijk gerecht van mals gestoofd rundvlees, doordrenkt met een rijke, kruidige saus. De combinatie van zoete en hartige smaken, met een lichte pittigheid, maakt dit gerecht toegankelijk voor iedereen. De boemboe is op basis van verse kruiden en specerijen zoals rode peper, djahé en laos, waardoor het vlees een intense smaak krijgt. Dit stoofgerecht heeft tijd nodig om alle smaken volledig te laten intrekken, maar het resultaat is dat het vlees op je tong smelt.

Daging boemboe Bali

De perfecte combinaties op je bord

Dit malse stoofvlees smaakt heerlijk in combinatie met witte rijst, die de saus perfect opneemt. Voor een frisse tegenhanger kun je het met atjar ketimoen serveren of gewoon met komkommer. Daarnaast horen sajoer boontjes of een ander Indisch groentegerecht er natuurlijk ook bij.

Sajoer boontjes
Daging Bali smaakt heerlijk met sajoer boontjes

Een gerecht met traditie en karakter

Daging Bali is niet zomaar een stoofgerecht; het draagt een stukje geschiedenis en traditie met zich mee. Binnen veel Indische families wordt dit gerecht al generaties lang doorgegeven, waarbij elke familie – zoals zoveel gerechten – zijn eigen unieke twist heeft. De geur van langzaam sudderend vlees brengt bovendien vaak voor iedereen zijn eigen herinneringen boven. Of je nu een liefhebber bent van de Indische keuken of deze nog moet ontdekken, daging Bali is een gerecht dat je geproefd moet hebben!

Daging Bali recept
Daging Bali

Daging Bali

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 125 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runderlappen
  • 165 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 rode pepers
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 tomaat
  • 1 stengel sereh
  • 1/2 citroen
  • 5 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl djahé

Zo maak je het

  • Snijd circa 750 g runderlappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout. Braad het vlees in een scheut olie rondom bruin.
  • Gebruik de kom van je staafmixer of keukenmachine voor de boemboe. Vul de kom met 2-3 grof gesneden sjalotten, 3 tenen knoflook, 1-2 rode pepers (met zaadlijst), 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl trassi en 1 (kleine) in stukjes gesneden tomaat zonder zaadlijsten. Mix tot een gladde boemboe.
  • Voeg de boemboe toe aan de pan met vlees en bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Voeg het sap van een 1/2 citroen toe samen met circa 5 el ketjap manis en meng grondig door het geheel.
  • Schenk 1 klein blikje dikke kokosmelk van 165 ml bij het geheel samen met 200 ml water. 
  • Voeg ook 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 salam blaadjes. Laat het geheel nu minstens 2,5 uur zachtjes pruttelen.
  • Laat vervolgens om het geheel wat in te dikken de laatste 30 minuten de deksel van de pan terwijl je af en toe roert. 

Daging Bali

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

55 reacties

Marijke 4 maart 2021 - 18:09

Ontzettend blij met jullie fantastische recepten. Erg lekker en niet ingewikkeld. Favoriet bij ons zijn de Indische familierecepten.
Al heel veel verschillende merken kokosmelk in huis gehad met hoogste vetpercentage maar het smaakt vrijwel nooit romig…
Dit recept vraagt om dikke kokosmelk, hebben jullie een aanrader?
Succes met jullie geweldige site👍

Reply
SmaakMenutie 5 maart 2021 - 10:55

Wat leuk Marijke, fijn dat jullie zo van onze recepten genieten! Bedankt voor het compliment.
Zelf gebruiken wij altijd kokosmelk van de toko. Haal je het daar ook? Kies dan nooit voor de light variant. En anders die van Go-Tan. Succes!

Reply
Frans 6 maart 2021 - 07:41

Heerlijk gerecht. Al heel veel van jullie gerechten gemaakt en allemaal top. Nadeel is dat mijn vrouw nu verwacht dat ik elke dag kook.
Kortom geweldige site waarvan ik graag gebruik blijf maken. Ga zo door!

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:37

Haha, sorry! 😉 Bedankt voor het leuke compliment Frans!

Reply
Lianne 15 juni 2021 - 13:41

Hoihoi, ik wil morgen dit gerecht gaan maken, maar is er een mogelijke vervanger voor sereh?

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2021 - 14:45

Sereh is vrij specifiek, dus dan zou ik het gewoon achterwege laten Lianne! Geniet ervan 🙂

Reply
Lianne 15 juni 2021 - 15:14

Dankje wel, maar gaat er dan geen nodige smaak verloren?

Reply
SmaakMenutie 16 juni 2021 - 10:06

Het heeft wel een vrij specifieke smaak dus zou ‘m zeker toevoegen. Er wordt wel eens gezegd dat je wat limoenblaadjes kan gebruiken, echter hebben we dat zelf niet geprobeerd. Maar zoals gezegd kan je het niet echt vervangen dus als je het niet hebt zou ik het achterwege laten 🙂

Ronald 22 februari 2024 - 19:47

Als vervanger van Sereh zou je 1 tl citroengraspoeder, citroenrasp of citroenmelisse kunnen gebruiken 😉

Henny 6 maart 2021 - 16:11

Lijkt mij weer zoals gewoonlijk overheerlijk.
Wil het gaan maken, maar gaat dit ook met een pakje romige kokosmelk. Hoeveel moet ik er dan indoen.
Groet,

Henny

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:39

Leuk Henny! Er gaat ongeveer 165 ml kokosmelk in. Of bedoel je iets anders? 🙂

Reply
Ine 7 maart 2021 - 14:56

Ik hou niet zo van kokos en in deze gerechten wordt juist veel kokosmelk gebruikt.Ik doe er altijd nooit ook bij krijg je daardoor misschien een andere smaak.Hier vinden ze het heerlijk

Reply
SmaakMenutie 8 maart 2021 - 09:52

Hi Ine, ik begrijp je niet helemaal 🙂 Wat doe je er precies bij?

Reply
Rita 17 maart 2021 - 20:56

Het was echt heel erg lekker. Had 5 Indische recepten gemaakt van jullie site, maar deze smoor was favoriet bij iedereen.

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2021 - 08:56

Leuk te horen Rita dat je zoveel recepten van ons voor je rijsttafel had gemaakt! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft 🙂

Reply
1 2 3 4 5