De allerlekkerste
Na nasi goreng en mihoen goreng kon de bami goreng natuurlijk niet ontbreken op onze website.
Dit is wat ons betreft de ultieme versie: vol van smaak, goed gekruid en precies zoals ik het ken uit mijn jeugd. Hier kan geen toko tegenop! Maar goed, dat geldt voor veel eten waarbij fijne herinneringen een grote rol spelen.
De combinatie van malse fijne stukjes kip, katenspek en natuurlijk de kruiden maakt deze bami goreng echt perfect op smaak. En het mooiste? Je maakt ‘m helemaal zelf, zonder ingewikkelde ingrediënten uiteraard.
De smaakmaker: de perfecte boemboe
De basis van een goede bami goreng begint bij de boemboe. Wij maken deze door sjalotten, rode peper, knoflook en gemalen laos te mengen tot een kruidenpasta. De boemboe geeft de bami de kenmerkende smaak, in combinatie met de ketjap en de rest natuurlijk.
We bakken eerst katenspek, dan de stukjes kip en voegen dan de boemboe toe om de smaken goed te vermengen. De combinatie van spek en de kip vormen samen een lekkere basis. Daarna gaan de ketjap manis en een verkruimeld kippenbouillonblokje erbij voor de kenmerkende Indische smaak.
Alles komt samen
Onze bami goreng is pas écht af met ei. Schuif het mengsel daarvoor in de pan iets naar één kant en voeg twee eitjes toe. Roer ze los, net als bij roerei, zodat je kleine stukjes ei krijgt. Meng het daarna met de rest en laat het geheel op laag vuur zachtjes garen. Zo trekken alle smaken nog beter in elkaar.
Vervolgens komen de groenten erbij: fijn gesneden spitskool en in halve ringetjes gesneden prei zorgen voor een frisse, knapperige bite. En tot slot de eiermie. Deze (Chinese) noedels zijn stevig genoeg om de smaken te dragen en nemen alles perfect op. Alles even goed omscheppen, laten meebakken en klaar!
Zo serveer je bami goreng op z’n best
Wij aten deze bami goreng vroeger altijd met een beetje witte rijst erbij (vraag ons niet waarom, maar het werkte perfect) en een heerlijk vleesgerecht, vaak ajam smoor. Natuurlijk mag de frisheid van atjar niet ontbreken, net als een flinke hand kroepoek voor die lekkere crunch.
En als je van wat extra pit houdt: een lepel sambal erbij maakt het helemaal af. Klinkt goed? Aan de slag en geniet van jouw zelfgemaakte bami goreng!
96 reacties
Mijn vraag is prei en spitskool gaan die er rauw bij?
Ja dat klopt, die gaan er rauw bij en worden nog even mee gebakken
Was heerlijk! Zelf wel wat trassi er doorgegaan 😉
Vandaag zin in kip, dus lekker snuffelen op jullie site 😊
Ik heb hem vorige week gemaakt. Mijn jongstenis niet dol op avondeten, wat ik ook maak, dus zij heeft dit niet op. Mijn oudste dochter vond het daarentegen echt heel lekker. Later kreeg ik onverwacht bezoek dat nog niet gegeten had, en heb ze uit de pan Bami gegeven. Ze hebben ieder 2 borden op, ze vonden het heerlijk! Morgen ga ik het weer maken, maar dan nu met Foe yong hai erbij. Ook van jullie site. Ben reuze benieuwd
Maak het regelmatig zonder kip en bouillonblokje. Ook lekker hoor!
Super lekker. Ga hem nu altijd zo maken, misschien met wat kleinere veranderingen. Ook andere recepten op de site zijn erg goed! Zoals de Roti of Kip Hoisin. Ga zeker nog meer recepten uitproberen.