Familierecept
Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje aan het spelen was vroeg zijn moeder of ik nasi wilde blijven eten. Ik bedacht me geen moment en zei direct ja! Niet wetende dat er zoiets bestond als nasi uit blik. Met doperwten, ieuw. De extra toevoeging was een spiegelei, iets wat voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Tegen heug en meug heb ik mijn bord leeggegeten. Een ding wist ik nu echt zeker; thuis eet ik de áller lekkerste nasi goreng. Daarom hier exact ons familierecept. Selamat makan! Oftewel eet smakelijk.
PS: Als je in Indonesië nasi besteld moet je niet vreemd opkijken als je een kommetje witte rijst krijgt. Nasi betekent namelijk simpelweg gekookte rijst. Goreng betekent gebakken. Nasi goreng is dus letterlijk gebakken rijst. Wat trouwens ook heerlijk is, is nasi kuning. Probeer maar eens!
93 reacties
Ha tim en erik, ik heb vanavond de nasi gemaakt! MijN RJST was helaas tot pap gekookt dus heb ik er mie door heen gedaan was ook heel lekker? Ook een prei door het gehaktmengsel is een goed idee. En in plaats van ham en katenspek deed ik er schwartzwalder schinken door beslist een aanrader! Dus je kumt met dit recept nog aardig varieeren! Liefs felice
Hoi Felice, wat jammer dat je rijst niet was gelukt. Een tip is een rijstkoker, dan kan deze nooit mislukken. Wel een heel goed idee om er mie doorheen te doen. Lijkt dan eigenlijk een beetje op de mihoen die ook op de website staat. De schwarzwalderham is inderdaad ook een goed alternatief voor de katenspek. Dat is het leuke aan dit recept, de variaties zijn eindeloos 🙂
Mmmm wat een gave site hebben jullie ik ga hier zeker veel van maken en zeker deze nasi met sjasieuw of hoe je het schrijft
Groetjes van een lekkerbek?
Haha dankjewel Sylvia, leuk om te horen! Char siu bedoel je waarschijnlijk 😉 Geniet ervan!
Aan dit recept is inmiddels mijn hele familie “verslaafd”. Mijn neefje vraagt aan zijn moeder om tante Bettie nasi. Hij bedoelt jullie recept hiermee. Maar hij heeft dit bij mij gegeten. Dus heb ik mijn zus, zijn moeder, jullie website en dit recept doorgestuurd.
gisteren hadden we hier de vrijdagmiddag borrel en daar maak ik altijd eten bij. Deze keer werd het Indisch en heb jullie nasi goreng gemaakt met de Indische balletjes , Ajam setan , saté met satésaus en bami (bami als enige niet zelfgemaakt) Nooit eerder zulke lekkere nasi op wat een goed recept is dit daar wordt je blij van😄 Ik had echt veel gemaakt zodat we zaterdag ook nog wat zou hebben maar alles is op gegaan omdat iedereen het zo erg lekker vond😋 ik heb veel complimenten gehad !!! TOP 👍
Ik mis ,dat er geen uien met of zonder sambal wordt gefruite, ik mis de trassi!! Verder moet je voor nasi goreng, ” oude” gekookte rijst gebruiken en niet de pas gekookte!
Dit is met stip de lekkerste nasi die ik ooit heb gegeten :). Nog niet eerder nasi gemaakt met gehakt, maar eigenlijk is dit veel lekkerder dan met kip/varkensvlees! Ik zeg.. geen satesaus meer nodig hoor. Dit gerecht is op zichzelf al heerlijk!
Hoi Marjolijn, wat superleuk om te horen :D! Dit recept is al decennia in de familie, dus extra leuk dat nu iedereen het kan maken zoals ik het ken ;). -Erik
Toprecept weer! Dank voor het delen!
Thanks Sandra, fijn dat je genoten hebt ervan 🙂
Zo, vanavond dus de echte Saté en de echte satésaus en de echte Nasi Goreng, ik heb mijn oogjes dicht gedaan en genoten, Axel trouwens ook, dit is echt zei hij, groetjes en bedankt voor de recepten, Lia.
Wat leuk om te horen Lia 🙂 Fijn dat jullie er van genoten hebben! Groetjes Tim en Erik
Dag Tim en Eric, vanavond heb ik deze nasi gemaakt. Wat groente erbij geserveerd met kroepoek en satésaus. Zelfs mijn aardappeletende zoon en mijn bijna vegetarische dochter hebben gesmuld. Dit is absoluut een blijvertje! Dank jullie wel.
Groetjes, Jolanda
Hoi Jolanda, haha een groter compliment kunnen we niet krijgen 🙂 Leuk om te horen zeg! Uiteraard heel graag gedaan en dat jullie ons familierecept nog maar vaak mogen eten! Groetjes, Tim- SmaakMenutie
hoi,dit is inderdaad een top recept,ik verander er niks aan , vorige week voor de eerste keer gemaakt en vandaag op verzoek ga ik het weer maken , groeten arie
Hoi Arie, onwijs leuk om te horen! Altijd een goed teken als je het nog een keer mag maken 🙂 Eet smakelijk alvast vanavond! Groet, Tim- SmaakMenutie
Gisteren jullie nasi gemaakt. Superlekker! Ik had een grote pan gemaakt, omdat een buurman een pannetje voor hem en z’n vriendin kwam halen (zij is ernstig ziek en ik kook af en toe voor hen) en de bonuskinderen kwamen eten met hun kinderen. Iedereen vond het héérlijk. Zelfs de 4-jarige die in de ‘lustikniet’ fase zit heeft twee bordjes opgesmikkeld. Dit wordt een klassieker in ons huis!
Hoi Willy, wat fijn om te horen dat de nasi bij iedereen in de smaak viel! Leuk 🙂 En wat goed dat je een grote pan maakt, zodat iedereen mee kan genieten! Het zegt wel wat dat zelfs de kleinste het lekker vindt!
Ook deze was vorige week een succes! Ik vond zelf de spek een beetje overheersen dus daar doe ik er volgende keer wat minder van in!
Leuk om te horen Sanneke! Ons familierecept dient ter inspiratie, dus doe vooral wat je zelf het lekkerste vindt. Groet, Erik
Vanavond de heerlijke sate babi maken en ik wil er ook een nasi bij maken. Hopelijk is de combinatie van gehakt in de nasi en de varkenshaas in de sate geen probleem voor onze kritische tieners ;-). Wel heb ik inmiddels genoeg van jullie (of jouw, Erik) recepten gemaakt om te weten dat ze doorgaans erg lekker zijn! Heb er nu al zin in! Groetjes, Marjon
Hoi Marjon, leuk om te horen dat je zoveel van onze recepten maakt! Ik denk dat de combi van nasi met saté geen probleem zal zijn voor je kritische tieners ;). Maak er anders lekker frisse atjar bij. Doet het altijd goed in combinatie met vlees. Veel plezier met koken! Groetjes Erik
Ons familierecept Voegt nog toe koriander(gemalen) en laos aan de kruiderij, en prei en selderij aan het prutje. Ik vind het recept behoorlijk ingewikkeld en ik mis de pepers of een flinke schep sambal oelek. Groeten van Barbera
Hoi Barbera. Er zijn talloze familierecepten voor de nasi goreng. Ieder maakt hem zo op z’n eigen manier 😉
Hallo mannen, van het weekend ga ik aan slag met de nasi. Al jullie andere Indische gerechten meerdere keren gemaakt. Heerlijk heerlijk. Mijn vraag is: welke soort rijst gebruiken jullie. Heb geen rijstkoker, moet die misschien maar eens aanschaffen.
Groet,
Ingrid
Hoi Ingrid, leuk om te horen. Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Wij gebruiken meestal gewone (snelkook)-rijst van de supermarkt. Het is zeker aan te raden om een rijstkoker aan te schaffen. Groet, Erik
Snelkookrijst in de rijstekoker? Met hoeveel water dan?
Beste Linda, ja hoor dat kan prima. Ook hier geldt, zet de rijst volledig onder water tot er een laagje water boven staat van ongeveer een vingerkootje van je pink 😉
Dit recept afgelopen week gemaakt. Bijna onze vingers erbij opgegeten. Echt lekker!! Dank je wel voor dit recept. Is zeker een blijvertje
Haha leuk om te horen zeg! Thanx voor het compliment 🙂
gisteren aan de slag gegaan met dit recept… heerlijk.. gelukkig meteen voldoende gemaakt zodat ik er volgende weken ook nog van kan genieten.
Fijn dat onze nasi in de smaak viel Karin! En extra maken is altijd een goed idee 🙂
Lekkere nasi goreng. Lekker recept.
Ik heb zelf aan het einde een lenteui een minuutje geroerbakt.
Tip voor degenen die geen rijststomer hebben…. Een metalen vergiet op een pan water en een passend deksel gaat ook goed. Wel regelmatig met een vork los roeren
Dankjewel Marcel, leuk om te horen. Lekker het lente-uitje 🙂 Thanks voor de tip ook voor de mensen zonder rijststomer!
Er ontbreekt trassie aan het recept
In ons familierecept gebruiken wij geen trassi! Maar voeg het vooral toe 🙂
Welke rijst gebruiken jullie en hoeveel water? Ik ben echt waardeloos met rijst, en zelfs in de rijstkoker plakt hij 🙁
Je kan gewoon snelkookrijst van de supermarkt gebruiken. Zorg dat de rijst een vingerkootje van je pink onder water staat in de rijstkoker. Dat is de truc, dan moet het lukken! Succes 🙂
Heerlijke nasi! Ik gebruik wel zilvervliesrijst en heb nog wat prei en taugé toegevoegd.
Fijn dat onze nasi in de smaak viel Erna! Zilverrijst is prima en prei en taugé geeft het een lekkere knapperige bite, goed idee!
De familie recepten zijn heel erg goed! De Stollen is ook wel heel erg lekker!
Goed om te horen Frans!
Wat een heerlijke nasi zeg! hier is inderdaad geen sate saus bij nodig, het heeft zo’n lekkere (beetje zoetige) smaak, heerlijk!
Heel leuk om te horen Peter! Fijn dat het in de smaak viel (ook zonder satesaus 🙂 )
Wat leuk om nu ook eens een nasi goreng recept te zien met gehakt…mijn moeder gebruikte dat ook altijd. En als ik soms vertel dat ik ook gehakt gebruik door mijn nasi vinden sommige mensen dat best raar.
Ik gebruik ook altijd groenten door mijn nasi goreng…prei en bijvoorbeeld witte kool of spitskool.
Leuk om te horen dat we niet de enige zijn die gehakt gebruiken 🙂 Vroeger at ik het al zo 🙂 Lekker om er wat groente door te doen, net wat je lekker vindt!
Dank jullie wel voor het delen van dit recept! Het was heel erg lekker en makkelijk!
Graag gedaan Yinny! Fijn dat onze nasi in de smaak viel 🙂
Wil deze nasi goreng graag uitproberen, maar wij eten nagenoeg geen varkensvlees. Kan ik de katenspek en achterham gewoon achterwege laten of mis ik dan echt wat qua smaak?
Groetjes Rianti
Hoi Rianti, leuk dat je onze nasi gaat maken! De ham kan je zeker achterwege laten. De katenspek is wel een onderdeel van de smaakmakers, maar zonder zal ‘ ie zeker ook goed smaken. Wellicht wat extra ketjap toevoegen of een snuf zout. Maar weet zeker dat ‘ie zal smaken! 🙂
De allerlekkerste nasi OOIT gegeten!!! Wat fantastisch
Leuk om te horen Renske! Bedankt voor het enorme compliment 🙂
Heerlijk! Had er wel een sjalotje en wat trassi bij gedaan! ????
Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Lana!
Super lekker! Enorm in de smaak gevallen bij mijn gezin! =) Supertof!
Dat vinden we heel leuk om te horen Lizzy! Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂
De nasi van Knorr komt er hier niet meer in!!! Het was heerlijk!
Haha heel goed Dennis!! 🙂
Simpel, snel en abnormaal lekker! Dit recept maken wij sinds hij hier op de site verscheen en iedere keer weer een succes! Tip: Haal je gehakt bij de slager en laat die vieze supermarkt bakjes lekker staan!
Onwijs leuk om te horen dat jullie zo enthousiast zijn over ons familierecept Paul, thanks voor het compliment! En absoluut waar voor wat betreft het gehakt 🙂
Heel erg lekker! Bedankt voor jullie goede recepten. Ik zie tegenwoordig bij de verschillende merken bouillonblokjes wel verschil. De ene is voor een halve liter, de andere voor 1 liter. Welke gebruiken jullie?
Graag gedaan M@rgo! Fijn dat de nasi in de smaak viel 🙂 Wij gebruiken altijd bouillonblokjes voor een halve liter!
Erg lekker jullie Nasi en wederom weer een lekker recept erbij. Zelfs onze kinderen vinden de recepten van jullie site erg lekker. Bedankt hiervoor.
Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Tino! Leuk om te horen dat de kids er ook van genieten 🙂
Van mijn Indische schoonmoeder geleerd, om Nasi Goreng altijd te maken van koude rijst , eigenlijk is nasi goreng gemaakt van kliekjes die je nog in de koelkast hebt staan . Dus je kunt lekker varieren .
Zo ken ik dat niet Hannie, maar wel makkelijk als je nog rijst over hebt 🙂
Aduhhh zo lekkerrr dese.
Beetje trassie erbij. Ook wat prei toegevoegd.
Heerlijk recept ik kende het niet nasi goreng met gehakt. Maar jee erg lekker.
Ga zeker vaker maken.
Bedankt mannen.
Leuk om te horen Daisy! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Goedemorgen, ik ga woensdag deze nassi maken maar het ei erdoorheen is dat te vervangen.? Omeletreepjes kan ik apart serveren maar dat eitje erdoorheen.? Ik heb pds en met name ei reageer ik te heftig. Dank je wel groetjes Esthelle
Hoi Esthelle, leuk dat je onze nasi gaat maken! Laat het eitje maar achterwege hoor, dat is geen ramp. Geniet ervan 🙂
Goede morgen. Heb de rijst gemaakt. Verrassend hoe het smaakte. Het was heerlijk. Zeker een blijvertje
Leuk om te horen Sjanie, fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂
Goedemorgen,
Ik heb gisteren deze heerlijke rijst gemaakt. Mijn vriend zei de hele tijd dat dit precies de rijst was die zijn oma ook altijd maakte (zijn oma kwam van Java). Deze rijst is dus helemaal goedgekeurd. (ook door mij trouwens).
Wat leuk Bettie! Eem groter compliment kunnen we niet krijgen 🙂 Fijn dat jullie ervan genoten hebben!
Heel vervelend recept dit, want eenmaal zo gemaakt, wil je niet meer anders…echt super lekker. Was een beetje sceptisch over het gehakt bij nasi, maar jee wat hebben we alle 5 genoten. Blijvertje!
Haha sorry Sylvia! 🙂 Fijn dat jullie er allemaal van genoten hebben
Het is een hele klus voor een leek zoals mij. Maar ik heb dit gerecht nu drie keer gemaakt en het word steeds lekkerder! Mijn favoriete Nasi 100%!
Erg bedankt voor dit recept!
Groeten,
Alex
Misschien toch goed om even aan te geven dat je nasi (goreng) het beste kan maken met koude rijst, echt goed afgekoeld.
Vandaag voor de tweede keer maken, heerlijk, iedereen vindt het heerlijk !!
Gisteren voor de 2e keer gemaakt. Heel verrassend met gehakt en de katenspek, het komt vast en zeker nogmaals hier op tafel. We hadden er babi ketjap bijgemaakt, verrukkelijk, dank je wel!
Ontzettend simpel en superlekker, deze variant van mijn nasi komt regelmatig op tafel!!!
Ik ga het morgen ontdekken en laat het weten. Ik verklaarde Renske al voor gek met gehakt, maar kijken of ik haar – en natuurlijk ook jullie – gelijk kan geven.
Haha vast wel 😉 Geniet ervan!
Gisteren deze nasi klaargemaakt. Ondanks dat we normaal gesproken helemaal niet zo’n fan zijn van nasi hebben we heerlijk gegeten. Viel erg goed in de smaak. We hadden er satésaus bij gedaan maar zonder was die veel lekkerder. Om er toch wat groente bij te eten hebben we een frisse komkommersalade erbij gemaakt. Jum! Gaan we zeker vaker eten!
Een blijvertje, alleen kon ik geen katenspek aan een stuk vinden, de slager had Zeeuws spek liggen. Weet het verschil niet, maar de nasi was super lekker. Al meerdere keren nu gemaakt, heerlijk geen pakjes of zakjes meer nodig met jullie recepten.
Kun je het recept ook halveren? Of een gedeelte in de vriezer bewaren?
Wij bewaren het altijd in de vriezer, heerlijk voor een volgende keer! 🙂
Heerlijk! Bedankt voor het delen van jullie recept. Alle recepten die jullie delen zijn geweldig!
Leuke site hebben jullie. Ik zou de rijst ruim van te voren koken en laten afkoelen. Zo kun je hem echt opbakken en niet alleen verwarmen. Het is tenslotte gebakken rijst. Laatst heb ik de ketjap gehaktballetjes gemaakt. Dat recept ga ik zeker bewaren. Dank jullie wel.
Was heerlijk, bedankt voor het recept.
Wij eten koolhydraatarm en vervangen de rijst door bloemkool rijst (en/of broccolirijst/ wortelrijst). Ook smullen 😋😋
Mijn Nasi Goreng gaat voorts vervangen worden door jullie Nasi Goreng.
Dit is gisteren met een meerderheid van stemmen aan de eetkamertafel beslist.
Superlekker!
Ik was al altijd op zoek naar authentieke Indonesische recepten.
Het boek “De bijbel van de Indonesische keuken” heb ik toen gevonden.
Maar jullie site is een ware aanvulling op deze recepten.
Er wordt lyrisch gedaan over de Italiaanse keuken maar de Indische keuken staat voor mij op gelijke voet.
Dank jullie wel voor het delen van deze heerlijke recepten!
Groetjes, Jacqueline.