Home Erik's Asia Mihoen volgens familierecept

Mihoen volgens familierecept

door SmaakMenutie

Katenspek

Al eerder maakten we nasi volgens familierecept en nu gaan we voor mihoen. Eigenlijk geldt hiervoor eveneens dat het vrij simpel te maken is. Mijn oma gebruikte vroeger reuzel (dierlijk varkensvet), maar dat is tegenwoordig nauwelijks nog verkrijgbaar. En al helemaal niet in de supermarkt. Het beste alternatief is katenspek. En eerlijk gezegd denk ik dat katenspek ook wel iets gezonder is dan reuzel 😉 Maak er lekker wat zelfgemaakte saté en foe yong hai bij. En vergeet vooral niet het zuur: atjar ketimoen of atjar tjampoer. Selamat makan!

Mihoen

Mihoen

Al eerder maakten we nasi volgens familierecept en nu gaan we voor mihoen. Eigenlijk geldt hiervoor eveneens dat het... Erik's Asia Mihoen, familierecept, Indisch Indisch Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.2/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

200 gr mihoen
200 gr katenspek
200 gr kipfilet (optioneel)
3 tenen knoflook
1 lombok (rode peper)
1 ui
1 (kip)bouillonblokje
2 eieren
4 el ketjap manis
1 tl laos (optioneel)
1 kleine spitskool

Zo maak je het

  • Begin met het kort opbakken van de katenspek op middelhoog vuur (max 1 minuut per plakje). Laat uitlekken op keukenpapier en snijd in kleine stukjes (1 cm). Let op: de spek dus niet helemaal doorbakken.
  • Snijd 3 teentjes knoflook, 1 rode peper (lombok) en 1 uitje ragfijn (of gebruik een keukenmachine) en bak in dezelfde pan (wok) kort aan in een scheut olie op middelhoog vuur.
  • Voeg (optioneel) 200 gr in (hele) kleine stukjes gesneden kipfilet toe en bak deze een paar minuutjes mee op matig vuur.
  • Voeg 4 el ketjap toe en voeg een verkruimeld (kip) bouillonblokje toe en (optioneel) 1 tl laos. Voeg nu ook de uitgebakken katenspek toe. Roer goed door elkaar en laat op laag vuur even sudderen.
  • Schuif nu het mengsel een beetje naar één kant van de pan en voeg twee eitjes toe. Net zoals een roerei zorg je dat je stukjes ei krijgt. Roer daarna door de rest van het geheel. Overigens geen probleem om de eitjes er gewoon in te doen en te vermengen met de rest, je hebt dan alleen minder 'echte stukjes ei'.
  • Snijd de spitskool in kleine stukjes (Dat doe je zo: onderkant verwijderen, halveer door de lengte, snijd reepjes overdwars en vervolgens repen over de lengte). Voeg toe aan de rest en bak nog even mee.
  • Bereid ondertussen de mihoen door deze 3-4 minuten te weken in kokend water. Spoel af onder koud water.
  • Voeg nu de mihoen stapsgewijs toe en roer steeds goed door elkaar. Doe niet in een keer de mihoen erbij, want dan is het een klus om alles goed te vermengen.
  • Naar smaak kan je extra ketjap toevoegen. That's it! Serveer met gebakken uitjes en atjar (ketimoen of tjampoer) . Mmmm!

Mihoen receptHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Shannon 23 oktober 2018 - 20:21

Wat een heerlijk recept. Meerdere malen gemaakt, en een van mijn favoriete recepten. Ga zeker meerdere recepten van jullie proberen

Reply
SmaakMenutie 24 oktober 2018 - 10:05

Hoi Shannon, leuk om te horen! Van ons is het ook een grote favoriet. En zeker doen, er staat nog veel meer lekkers op de website 🙂 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Lena 2 juli 2019 - 19:54

Vanavond voor het eerst gemaakt. Wij vonden het super lekker. Mijn zoontje van 2.5 die echt een slechte eter is die heeft zelfs gesmuld. Dus dit komt hier vaker op tafel. Bedankt!

Reply
SmaakMenutie 3 juli 2019 - 09:29

Hoi Lena, bedankt voor het compliment! En uiteraard graag gedaan 🙂 Fijn dat het ook bij je zoontje in de smaak viel, dat zegt wel wat! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Jolien 8 februari 2020 - 23:24

Wat een succes! Al mijn gasten hebben zitten smullen van dit recept. Mijn zoon van 4 vroeg met het naar bed gaan: mama je had echt super lekker gekookt, wil je dit morgen weer maken?

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2020 - 14:49

Ah wat een lief compliment, leuk om te horen 🙂 Fijn dat het ook bij kids in de smaak valt!

Reply
Jet 7 mei 2020 - 14:24

Hallo mannen….Reuzel is bij de keurslager te koop,Heeft hij het niet in huis,dan bestelt hij het voor je.
Ik maak het zelf,varkensvet (van zwoerd en onderliggende vetlaag van buikspek) langzaam smelten. Je houdt zelfs kaantjes over!

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2020 - 09:32

Hallo Jet, bedankt voor de tip! Wat goed dat je het zelf maakt.
Oja, kaantjes. Dat doet ons denken aan vroeger. Lekker!

Reply