De allerlekkerste
Na nasi goreng en mihoen goreng kon de bami goreng natuurlijk niet ontbreken op onze website.
Dit is wat ons betreft de ultieme versie: vol van smaak, goed gekruid en precies zoals ik het ken uit mijn jeugd. Hier kan geen toko tegenop! Maar goed, dat geldt voor veel eten waarbij fijne herinneringen een grote rol spelen.
De combinatie van malse fijne stukjes kip, katenspek en natuurlijk de kruiden maakt deze bami goreng echt perfect op smaak. En het mooiste? Je maakt ‘m helemaal zelf, zonder ingewikkelde ingrediënten uiteraard.
De smaakmaker: de perfecte boemboe
De basis van een goede bami goreng begint bij de boemboe. Wij maken deze door sjalotten, rode peper, knoflook en gemalen laos te mengen tot een kruidenpasta. De boemboe geeft de bami de kenmerkende smaak, in combinatie met de ketjap en de rest natuurlijk.
We bakken eerst katenspek, dan de stukjes kip en voegen dan de boemboe toe om de smaken goed te vermengen. De combinatie van spek en de kip vormen samen een lekkere basis. Daarna gaan de ketjap manis en een verkruimeld kippenbouillonblokje erbij voor de kenmerkende Indische smaak.
Alles komt samen
Onze bami goreng is pas écht af met ei. Schuif het mengsel daarvoor in de pan iets naar één kant en voeg twee eitjes toe. Roer ze los, net als bij roerei, zodat je kleine stukjes ei krijgt. Meng het daarna met de rest en laat het geheel op laag vuur zachtjes garen. Zo trekken alle smaken nog beter in elkaar.
Vervolgens komen de groenten erbij: fijn gesneden spitskool en in halve ringetjes gesneden prei zorgen voor een frisse, knapperige bite. En tot slot de eiermie. Deze (Chinese) noedels zijn stevig genoeg om de smaken te dragen en nemen alles perfect op. Alles even goed omscheppen, laten meebakken en klaar!
Zo serveer je bami goreng op z’n best
Wij aten deze bami goreng vroeger altijd met een beetje witte rijst erbij (vraag ons niet waarom, maar het werkte perfect) en een heerlijk vleesgerecht, vaak ajam smoor. Natuurlijk mag de frisheid van atjar niet ontbreken, net als een flinke hand kroepoek voor die lekkere crunch.
En als je van wat extra pit houdt: een lepel sambal erbij maakt het helemaal af. Klinkt goed? Aan de slag en geniet van jouw zelfgemaakte bami goreng!
96 reacties
Wat een fantastisch recept! Het is heerlijk geworden en weet zeker dat de 7 mannen het vanavond ook geweldig gaan vinden bij hun jaarlijks rijsttafeltje!
Dit is echt zó lekker!!
Ik doe er nog een beetje trassi doorheen, dat maakt het helemaal af.
Lekkerder bestaat bijna niet! Dit samen gemaakt met de Daging Roedjak uit de slowcooker. Het was heerlijk! En door de slowcooker de hele dag een heerlijke geur in huis!
Terima kasih voor het lekkere gerecht! Laaste tijd inspiratieloos en al enige tijd op zoek naar een site met lekkere recepten en ineens is daar jullie pagina! Heb al vele dingen genoteerd staan om te proberen en jullie versie van bami was de eerste en was zeker enak!
Hoiihoii,
Heb deze heerlijke bami al een keer eerder gemaakt en wil het vandaag weer maken. Maar mijn vraag was ken ik het ook onder de groente en vlees doen, met alleen de boemboe zeg maar? Mijn zoontje wil “lege” bami zonder stukjes erin vandaar.
Bedankt alvast groetjes
Hoi Bonnie, dat kan wel maar dan is het minder smaakvol want de groenten en vlees geven ook smaak af 🙂