Home Erik's Asia Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

sticky Indische snack

door SmaakMenutie
Sambal goreng tempeh kering

Jeej, tempeh

Een jaar of twee terug werd tempeh (of tempé) ineens gebombardeerd tot dé vegetarische ontdekking van het jaar. Heel vegetarisch en veganistisch Nederland was om en de tempeh was niet aan te slepen in de biologische winkels. Grappig. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat het een ‘superfood’ was. Net als kurkuma. En zo eet ik dus al heel mijn leven onbewust super-gezond 😉 Koop je tempeh overigens het liefst bij de toko. Kost bijna niks en is dus ook nog eens hartstikke voedzaam. Tempeh is trouwens een blok van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden eerst geweekt dan gekookt en daarna vermengd met een schimmel om te fermenteren. Het heeft wel iets van tofu maar toch heel anders. Wij maken er sambal goreng tempeh kering van. Een heerlijke Indische snack of bijgerecht als onderdeel van je Indische rijsttafel. Het is een combi van zoet en mild-pittig en lekker sticky.

Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 90 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blok tempeh (ca. 400 g)
  • 1 rode peper
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl sambal oelek
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 blok tempeh eerst in plakken en vervolgens in gelijke reepjes over de breedte zodat je allemaal gelijke stukjes hebt. Mag ook in blokjes overigens. Maar het 'hoort' in reepjes.
  • Bak (of frituur) de tempeh in een laagje (zonnebloem)olie rondom goudbruin. Dit is in een paar minuten klaar en moet waarschijnlijk in een paar etappes. Net afhankelijk van hoe groot je wok is.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 1 tl gemalen laos, 1 tl trassi, 1-2 tl sambal oelek, 1 el olie en een snuf zout te mixen tot een gladde pasta. Dit kan in de vijzel maar makkelijk is om de foodprocessor of (kom van de) staafmixer te gebruiken.
  • Verwijder de overtollige olie uit de wok als de tempeh gebakken is en fruit de boemboe even 2-3 minuutjes aan. Voeg de reepjes tempeh toe en schep alles goed door elkaar.
  • Haal het geheel uit de wok en zet even weg.
  • Schenk 3-4 el ketjap manis in de wok samen met 1 el bruine suiker. Let op: het geheel zal snel gaan borrelen. Nu zet je direct het vuur op de laagste stand en voeg de tempeh weer toe.
  • Hussel alles grondig door elkaar zodat het lekker sticky wordt. Je eet de tempeh lauwwarm of gewoon koud. Ook de volgende dag heerlijk!
  • Voor de finishing touch meng je er nog wat fijngehakte rode peper door en eventueel wat gebakken uitjes.

Tempeh bereiden Tempeh friturenSambal goreng tempeh kering Sambal goreng tempeh Sambal goreng tempé kering

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

29 reacties

Joyce 26 november 2019 - 15:50

Ik heb dit recept in het weekend gemaakt, samen met de spicy sambal goreng telor en de sambal goreng boontjes.
Het was allemaal even lekker. Mijn man vond vooral de tempeh heel erg lekker, en dat terwijl hij bij voorbaat dacht dat hoef ik niet. We hebben er weer een favoriet recept bij. Dank jullie wel.
Groetjes Joyce.

Reply
SmaakMenutie 27 november 2019 - 11:57

Hoi Joyce, wat leuk! Fijn dat de tempeh in de smaak viel 🙂 Was een goede spicy rijsttafel zo te horen. Bedankt voor je reactie!

Reply
Michèle 19 januari 2020 - 16:23

Gisteren geprobeerd en het was lekker maar ik twijfel of ik niet een te klein blok tempeh had. Ons blok was 250 gram, werken jullie daar ook mee? De rode peper weggelaten en nu was het een milde toevoeging aan onze vega rijsttafel!

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2020 - 10:30

Hoi Michèle, leuk om te horen! Wij werken met een blok tempeh van de toko van ca. 400 gram. Ik heb het even toegevoegd aan de ingrediënten-lijst. Maar in principe volstaat een kleiner blok ook hoor!

Reply
Ronald 12 maart 2020 - 12:30

Hallo, lijkt me leuk als echte vleeseter dit eens te proberen maar, 1theelepel trassi is dat poedervorm of pasta?
(Verder erg leuke site met erg lekkere gerechten!)

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2020 - 11:05

Hoi Ronald, zeker een keer doen! Wij gebruiken de pasta variant (te koop bij de supermarkt of toko). En thanks voor het compliment!

Reply
C 23 maart 2020 - 12:46

Een makkelijk en heerlijk recept!
Ik had zelf een eigen recept van mijn oma maar
Op zijn tijd ook leuk om andere recepten te proberen.
Een aanrader !

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2020 - 11:17

Leuk om te horen dat onze versie ook in de smaak valt 🙂

Reply
Anne 1 juni 2020 - 13:54

Als je hier een rijstrecept van maakt, zodat het een volledige maaltijd wordt. Welke groenten passen er dan goed bij/door?

Reply
SmaakMenutie 2 juni 2020 - 10:28

Zelf denken wij aan sambal goreng boontjes! https://smaakmenutie.nl/sambal-goreng-boontjes/

Reply
Chantal 28 juli 2020 - 01:35

Heerlijk recept! Ik heb er nog wat paksoi and restje broccoli doorheen gedaan, was ook erg lekker. Mijn oma (indisch) deed er ook altijd boontjes doorheen.

Reply
SmaakMenutie 28 juli 2020 - 10:42

Goed idee Chantal, lekker! 🙂

Reply
Lea 28 september 2020 - 16:18

Hoihoi, dankjewel voor dit heerlijke recept!! Het smaakt echt precies zoals het normaal gesproken smaakte bij mijn oma en bij mijn favoriete toko!!

Reply
SmaakMenutie 29 september 2020 - 09:53

Een groter compliment kunnen we niet krijgen Lea, dankjewel!

Reply
Angela 20 november 2020 - 19:30

Hi ik had sajur lodeh gemaakt en had nog wat tempe en tahoe over. Nu heb ik dit gerecht gemaakt en daarna zowel de tempe als tahoe doorheen gedaan. Ik miste alleen de trassie, die had ik niet in huis. Ook zonder de trassie smaakt het goed (misschien een tip voor degene die allergisch zijn voor garnalen). Ik ga zeker meer van jullie gerechten maken. Dankjewel.

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:09

Wat een goed idee om van de ‘restjes’ dit heerlijke gerecht te maken Angela, slim! Fijn dat het in de smaak viel en leuk om te horen dat je meer van ons gaat maken 🙂

Reply
Pieter 8 maart 2021 - 07:54

mijn kinderen en vrouw zijn nooit zo weg van mijn creaties en experimenten. Deze tempeh echter vonden ze allemaal wel “ok” en dat is een hele overwinning. Ik was alleen de peper op het eind vergeten en dat is jammer want het mocht van mij wel wat heter.
Verder is het een heerlijk gerecht. Deze komt er vaker in bij ons voortaan.

Reply
SmaakMenutie 8 maart 2021 - 10:00

Wat leuk Pieter dat dit recept bij ze in de smaak viel! Op naar de volgende zou ik zeggen, totdat ze helemaal om zijn en nooit meer anders willen 🙂

Reply
Judy 21 maart 2021 - 09:04

Gemaakt!!! Zalig!! Ook bij mijn rijsttalel!

Reply
SmaakMenutie 21 maart 2021 - 11:55

Fijn Judy! Altijd lekker op de rijsttafel 🙂

Reply
Diana 6 juni 2021 - 01:16

Hoi!
Dit lijkt mij echt ontzettend lekker, maar kan ik als vegan de trassi weglaten of vervangen?

Alvast bedankt!!

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 16:52

Gewoon achterwege laten hoor Diana! 🙂

Reply
Jantien 7 juli 2021 - 19:49

Hier blijf je van eten…. Zo lekker!!

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2021 - 14:33

Echt he! Leuk te horen Jantien. Ook een favoriet van ons 🙂

Reply
Mandy 22 maart 2022 - 19:24

Mijn tempeh is niet sticky geworden. Wat zou ik fout gedaan hebben?

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2022 - 10:25

Wat vervelend Mandy! Heb je goede ketjap manis gebruikt en heb je het laten borrelen zodat het flink op temperatuur gekomen is. Ik vermoed dat het de ketjap is…

Reply
Eric. 22 oktober 2022 - 10:24

Sambal goreng tempéh eet ik mijn hele leven al, ben een Indo. Ik bak er altijd petéhbonen(stinkbommen)bij. Ik vind het lekkerst met lekkere warme rijst, zonder iets erbij. Daar maak je me blij mee. Met zelf gemaakte sambal. Jullie recept is heel goed.

Reply
Hanna 5 april 2023 - 10:01

Heerlijk, gisteren voor het eerst gemaakt bij de gado gado. In plaats van pepers iets meer verse sambal trassi gebruikt. Voor herhaling vatbaar!

Reply
Indo 13 januari 2024 - 10:36

vergeet de sereh stengel niet mee te fruiten en gebruik ipv suiker aub gula Jawa! Laat de ketjap er uit dat maakt de temphe slap. Kering staat voor krokant het geluid dat je hebt als je er op bijt. met deze aanpassing heb je echt de juiste Indische smaken te pakken en zoals hij vanuit onze familie hoort te zijn 🤗

Reply