Home Erik's Asia Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

door SmaakMenutie

Jeej, tempeh

Een jaar of twee terug werd tempeh (of tempé) ineens gebombardeerd tot dé vegetarische ontdekking van het jaar. Heel vegetarisch en veganistisch Nederland was om en de tempeh was niet aan te slepen in de biologische winkels. Grappig. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat het een ‘superfood’ was. Net als kurkuma (kunjit). En zo eet ik dus al heel mijn leven onbewust super-gezond 😉 Koop je tempeh overigens het liefst bij de toko. Kost bijna niks en is dus ook nog eens hartstikke voedzaam. Tempeh is trouwens een blok van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden eerst geweekt dan gekookt en daarna vermengd met een schimmel om te fermenteren. Het heeft wel iets van tahoe (tofu) maar toch heel anders. Wij maken er sambal goreng tempeh kering van. Een heerlijke Indische snack of bijgerecht. Het is een combi van zoet en mild-pittig en lekker sticky.

Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

Een jaar of twee terug werd tempeh (of tempé) ineens gebombardeerd tot dé vegetarische ontdekking van het jaar. Heel vegetarisch en... Erik's Asia Sambal goreng tempeh kering, Indisch, vegetarisch Indisch Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.4/5
( 27 keer gestemd )

Ingrediënten

1 blok tempeh (tempé) (ca. 400 g)
1 lombok (rode peper)
2 sjalotten
2 tenen knoflook
3 el ketjap manis
1 el bruine suiker
1 tl trassi
1 tl laos
1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Snijd 1 blok tempeh eerst in plakken en vervolgens in gelijke reepjes over de breedte zodat je allemaal gelijke stukjes hebt. Mag ook in blokjes overigens. Maar het 'hoort' in reepjes.
  • Bak (of frituur) de tempeh in een laagje (zonnebloem)olie rondom goudbruin. Dit is in een paar minuten klaar en moet waarschijnlijk in een paar etappes. Net afhankelijk van hoe groot je wok is.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 1 tl laos, 1 tl trassi, 1-2 tl sambal oelek, 1 el olie en een snuf zout te mixen tot een gladde pasta. Dit kan in de vijzel maar makkelijk is om de foodprocessor of (kom van de) staafmixer te gebruiken.
  • Verwijder de overtollige olie uit de wok als de tempeh gebakken is en fruit de boemboe even 2-3 minuutjes aan. Voeg de reepjes tempeh toe en schep alles goed door elkaar.
  • Haal de gemixte tempeh uit de wok en zet even weg.
  • Schenk 3-4 el ketjap manis in de wok samen met 1 el bruine suiker. Let op: het geheel zal snel gaan borrelen. Nu zet je direct het vuur op de laagste stand en voeg de tempeh weer toe.
  • Hussel alles grondig door elkaar zodat het lekker sticky wordt. Je eet de tempeh lauwwarm of gewoon koud. Ook de volgende dag heerlijk!
  • Voor de finishing touch meng je er nog wat fijngehakte rode peper door en eventueel wat gebakken uitjes.

Tempeh bereiden Tempeh frituren Sambal goreng tempeh Sambal goreng tempé keringHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

4 reacties

Joyce 26 november 2019 - 15:50

Ik heb dit recept in het weekend gemaakt, samen met de spicy sambal goreng telor en de sambal goreng boontjes.
Het was allemaal even lekker. Mijn man vond vooral de tempeh heel erg lekker, en dat terwijl hij bij voorbaat dacht dat hoef ik niet. We hebben er weer een favoriet recept bij. Dank jullie wel.
Groetjes Joyce.

Reply
SmaakMenutie 27 november 2019 - 11:57

Hoi Joyce, wat leuk! Fijn dat de tempeh in de smaak viel 🙂 Was een goede spicy rijsttafel zo te horen. Bedankt voor je reactie!

Reply
Michèle 19 januari 2020 - 16:23

Gisteren geprobeerd en het was lekker maar ik twijfel of ik niet een te klein blok tempeh had. Ons blok was 250 gram, werken jullie daar ook mee? De rode peper weggelaten en nu was het een milde toevoeging aan onze vega rijsttafel!

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2020 - 10:30

Hoi Michèle, leuk om te horen! Wij werken met een blok tempeh van de toko van ca. 400 gram. Ik heb het even toegevoegd aan de ingrediënten-lijst. Maar in principe volstaat een kleiner blok ook hoor!

Reply