Home Erik's Asia Sambal goreng groenten

Sambal goreng groenten

door SmaakMenutie
Sambal goreng groenten

Makkelijke variant

Ben je ook zo gek op sambal goreng boontjes? Dan vind je deze sambal goreng groenten vast ook heerlijk. En yep, we maken vandaag lekker een makkelijke variant. Namelijk met een zakje kant-en-klare (oosterse) groenten van de supermarkt. Maar je kan natuurlijk ook zelf je groenten snijden. Up to you. Net als de hoeveelheid sambal. Gek op spicy? Dan zijn 2 el vast niet genoeg. Too spicy? Blus dan af met wat extra limoensap. Lekker met rijst, een vleesgerechtje en kroepoek. Aan de slag!

Sambal goreng groenten

Sambal goreng groenten

Print dit recept
Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.9/5
( 15 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g oosterse groenten
40 g santen of 165 ml kokoksmelk (1 blikje)
3 tenen knoflook
2 sjalotten
1 stengel sereh (citroengras)
1/2 limoen
2 el sambal oelek
1 el gulu djawa (of bruine suiker)
1 tl laos
1/2 tl trassi

Zo maak je het

  • Snijd 2 sjalotjes en 3 tenen knoflook fijn. Fruit ze even 3 minuutjes aan in een scheutje olie op middelhoog vuur.
  • Voeg nu 2 el sambal oelek toe samen met 1 el gulu djawa, 1/2 tl trassi en 1 tl laos. Meng goed door elkaar op niet te hoog vuur.
  • Voeg nu de groenten toe en meng deze even door het geheel.
  • Giet 150-200 ml warm water bij de groenten samen met 40 gr santen of gebruik 1 blikje dikke kokosmelk. Breng aan de kook terwijl je roert.
  • Voeg (als je 'm in huis hebt) 1 gekneusde stengel sereh toe en laat het geheel nu 15-20 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe wel even omscheppen.
  • Proef of de groente naar wens is. Voeg extra sambal toe naar smaak en besprenkel met wat limoensap.

Ingrediënten sambal goreng groentenSambal goreng groenten Sambal goreng groenten maken Indisch groentegerecht

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Monique 14 juni 2019 - 17:01

Welke groenten zyn het svp? In geval ik ze zelf wil snyden.

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2019 - 12:37

Hoi Monique, nog lekkerder! Dat zijn sperziebonen, wortel, witte kool, taugé en bosui

Reply
eveliene 10 juli 2019 - 09:49

lijk me lekker alleen gebruik ik de trassie natuurlijk niet omdat vis is;)

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2019 - 15:13

Het is ook heerlijk Eveliene! Kan prima hoor zonder trassi voor de vegetarische versie 🙂 Eet smakelijk alvast!

Reply
Jenny 18 november 2020 - 22:52

Hallo Erik, kan ik ipv santen ook gemalen kokos of kokosmelk uit blik gebruiken? Hier in Portugal kan ik geen Santen krijgen. Trouwens ook verse taugé is helaas maar zelden verkrijgbaar. In plaats daarvan zou ik misschien tahoe kunnen gebruiken?

En dan ook maar gelijk een vraag mbt de Urap Urap … zou ik daar ook komkommer aan kunnen toevoegen?
En de boemboe .. kan ik die een dag van te voren maken?

Alvast dank voor je reactie (prachtige website, blij dat ik jullie ‘gevonden’ heb ;))

Reply
SmaakMenutie 19 november 2020 - 10:55

Hoi Jenny, dank voor het compliment!
Jazeker, je kan ook kokosmelk uit blik gebruiken. Net zo makkelijk en net zo lekker.
Tahoe/tofu als vervanger voor taugé zou ik niet zo snel aan denken. Maar ik zeg altijd maar zo, probeer het gewoon eens! Wel de tahoe eerst even bakken natuurlijk.
En voor de Urap Urap kan je zeker ook komkommer toevoegen. Dan doen wij ook vaak.
De boemboe kan je een dag van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren, geen probleem!
Veel succes met koken daar in Portugal 🙂

Reply
Jeroen 7 april 2021 - 19:42

Is dit gerecht een dag later nog lekker??

Reply
SmaakMenutie 8 april 2021 - 08:58

Ja hoor Jeroen op zich wel, maar de groenten zullen wel wat minder knapperig zijn!

Reply