De allerlekkerste
Na nasi goreng en mihoen goreng kon de bami goreng natuurlijk niet ontbreken op onze website.
Dit is wat ons betreft de ultieme versie: vol van smaak, goed gekruid en precies zoals ik het ken uit mijn jeugd. Hier kan geen toko tegenop! Maar goed, dat geldt voor veel eten waarbij fijne herinneringen een grote rol spelen.
De combinatie van malse fijne stukjes kip, katenspek en natuurlijk de kruiden maakt deze bami goreng echt perfect op smaak. En het mooiste? Je maakt ‘m helemaal zelf, zonder ingewikkelde ingrediënten uiteraard.
De smaakmaker: de perfecte boemboe
De basis van een goede bami goreng begint bij de boemboe. Wij maken deze door sjalotten, rode peper, knoflook en gemalen laos te mengen tot een kruidenpasta. De boemboe geeft de bami de kenmerkende smaak, in combinatie met de ketjap en de rest natuurlijk.
We bakken eerst katenspek, dan de stukjes kip en voegen dan de boemboe toe om de smaken goed te vermengen. De combinatie van spek en de kip vormen samen een lekkere basis. Daarna gaan de ketjap manis en een verkruimeld kippenbouillonblokje erbij voor de kenmerkende Indische smaak.
Alles komt samen
Onze bami goreng is pas écht af met ei. Schuif het mengsel daarvoor in de pan iets naar één kant en voeg twee eitjes toe. Roer ze los, net als bij roerei, zodat je kleine stukjes ei krijgt. Meng het daarna met de rest en laat het geheel op laag vuur zachtjes garen. Zo trekken alle smaken nog beter in elkaar.
Vervolgens komen de groenten erbij: fijn gesneden spitskool en in halve ringetjes gesneden prei zorgen voor een frisse, knapperige bite. En tot slot de eiermie. Deze (Chinese) noedels zijn stevig genoeg om de smaken te dragen en nemen alles perfect op. Alles even goed omscheppen, laten meebakken en klaar!
Zo serveer je bami goreng op z’n best
Wij aten deze bami goreng vroeger altijd met een beetje witte rijst erbij (vraag ons niet waarom, maar het werkte perfect) en een heerlijk vleesgerecht, vaak ajam smoor. Natuurlijk mag de frisheid van atjar niet ontbreken, net als een flinke hand kroepoek voor die lekkere crunch.
En als je van wat extra pit houdt: een lepel sambal erbij maakt het helemaal af. Klinkt goed? Aan de slag en geniet van jouw zelfgemaakte bami goreng!
96 reacties
Hoi,
Kan deze ook vegetarisch beried worden?
Met vlees is ie lekker maar ik wil het een keer zonder vlees maken. Met gewone maggiblokjes (2 in een papiertje, rood gele verpakking) ipv kip bouillon?
groetjes!
Ik zou dan voor een vleesvervanger kiezen met een zoute smaak ipv de katenspek (bijvoorbeeld vega spekjes) en de kip achterwege laten. Je kan ook kiezen voor groentebouillon. Geniet ervan!
Eindelijk weer de bami zoals mijn Indische schoonvader hem jaren geleden maakte.
Blij met smaakmenutie😊
Heerlijk!!! Korte vraag: kun je wat overblijft de dag erna weer opwarmen zonder dat de mie eronder lijdt?
Leuk te horen! Ja hoor, langzaam opwarmen, dat kan prima 🙂
Ben hem op dit moment voor de 2e keer aan het maken. Denk dat ie nu nog lekkerder wordt. Een heerlijke bami, een fijn recept. Thnx guys! 👍
Nou wat leuk Miranda! Fijn dat ons familierecept in de smaak valt 🙂
Gisteren jullie pindasaus gemaakt, vandaag deze bami. Topcombi!
Ik heb er zelf ook nog een scheutje vissaus aan toegevoegd.
Leuk Rick! Heerlijke combi inderdaad 🙂