De allerlekkerste
Na nasi goreng en mihoen goreng kon de bami goreng natuurlijk niet ontbreken op onze website.
Dit is wat ons betreft de ultieme versie: vol van smaak, goed gekruid en precies zoals ik het ken uit mijn jeugd. Hier kan geen toko tegenop! Maar goed, dat geldt voor veel eten waarbij fijne herinneringen een grote rol spelen.
De combinatie van malse fijne stukjes kip, katenspek en natuurlijk de kruiden maakt deze bami goreng echt perfect op smaak. En het mooiste? Je maakt ‘m helemaal zelf, zonder ingewikkelde ingrediënten uiteraard.
De smaakmaker: de perfecte boemboe
De basis van een goede bami goreng begint bij de boemboe. Wij maken deze door sjalotten, rode peper, knoflook en gemalen laos te mengen tot een kruidenpasta. De boemboe geeft de bami de kenmerkende smaak, in combinatie met de ketjap en de rest natuurlijk.
We bakken eerst katenspek, dan de stukjes kip en voegen dan de boemboe toe om de smaken goed te vermengen. De combinatie van spek en de kip vormen samen een lekkere basis. Daarna gaan de ketjap manis en een verkruimeld kippenbouillonblokje erbij voor de kenmerkende Indische smaak.
Alles komt samen
Onze bami goreng is pas écht af met ei. Schuif het mengsel daarvoor in de pan iets naar één kant en voeg twee eitjes toe. Roer ze los, net als bij roerei, zodat je kleine stukjes ei krijgt. Meng het daarna met de rest en laat het geheel op laag vuur zachtjes garen. Zo trekken alle smaken nog beter in elkaar.
Vervolgens komen de groenten erbij: fijn gesneden spitskool en in halve ringetjes gesneden prei zorgen voor een frisse, knapperige bite. En tot slot de eiermie. Deze (Chinese) noedels zijn stevig genoeg om de smaken te dragen en nemen alles perfect op. Alles even goed omscheppen, laten meebakken en klaar!
Zo serveer je bami goreng op z’n best
Wij aten deze bami goreng vroeger altijd met een beetje witte rijst erbij (vraag ons niet waarom, maar het werkte perfect) en een heerlijk vleesgerecht, vaak ajam smoor. Natuurlijk mag de frisheid van atjar niet ontbreken, net als een flinke hand kroepoek voor die lekkere crunch.
En als je van wat extra pit houdt: een lepel sambal erbij maakt het helemaal af. Klinkt goed? Aan de slag en geniet van jouw zelfgemaakte bami goreng!
96 reacties
Wat een heerlijke bami zeg, we hebben gesmuld!
Gelukkig is er nog over?
Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Gerda, dat horen we graag! 🙂
Samen met stoofvlees (celeng base manis) klaargemaakt en gegeten in de schrale hoop dat er een restje overbleef. Eega en kinderen gaven me helaas geen kans, echt heel erg lekker! Dank jullie wel voor al die heerlijke recepten.
Heerlijke combinatie met de be celeng base manis Mike! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft (en het dus op was ? )
Dit hebben we vanmiddag gegeten. Super lekker zoals veel ban jullie recepten.
Fijn dat dit recept ook in de smaak viel Annie, dat horen we graag! 🙂
Weer erg lekker gegeten. Leuk om op deze wijze te koken. Super makkelijk om klaar te maken.
De katenspek kon ik niet vinden AH en heb daarom spek van Meester & Zn gebruikt.
Normaal maak ik altijd pindasaus bij bami gerechten, maar nu totaal niet nodig.
Leuk om te horen dat onze wijze je aanspreekt Tino! Fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂 Wij kopen dat merk ook regelmatig, die is prima!
Ook dit recept weer erg lekker. Heerlijk
Fijn dat ons recept in de smaak viel Inge! 🙂