Home Erik's Asia Bami goreng

Bami goreng

ons familierecept

door SmaakMenutie
Bami goreng

De allerlekkerste

Na nasi goreng en mihoen goreng kon de bami goreng natuurlijk niet ontbreken op onze website.

Dit is wat ons betreft de ultieme versie: vol van smaak, goed gekruid en precies zoals ik het ken uit mijn jeugd. Hier kan geen toko tegenop! Maar goed, dat geldt voor veel eten waarbij fijne herinneringen een grote rol spelen.

Bami goreng recept

De combinatie van malse fijne stukjes kip, katenspek en natuurlijk de kruiden maakt deze bami goreng echt perfect op smaak. En het mooiste? Je maakt ‘m helemaal zelf, zonder ingewikkelde ingrediënten uiteraard.

De smaakmaker: de perfecte boemboe

De basis van een goede bami goreng begint bij de boemboe. Wij maken deze door sjalotten, rode peper, knoflook en gemalen laos te mengen tot een kruidenpasta. De boemboe geeft de bami de kenmerkende smaak, in combinatie met de ketjap en de rest natuurlijk.

Bami ingrediënten

We bakken eerst katenspek, dan de stukjes kip en voegen dan de boemboe toe om de smaken goed te vermengen. De combinatie van spek en de kip vormen samen een lekkere basis. Daarna gaan de ketjap manis en een verkruimeld kippenbouillonblokje erbij voor de kenmerkende Indische smaak.

Bami goreng maken

Alles komt samen

Onze bami goreng is pas écht af met ei. Schuif het mengsel daarvoor in de pan iets naar één kant en voeg twee eitjes toe. Roer ze los, net als bij roerei, zodat je kleine stukjes ei krijgt. Meng het daarna met de rest en laat het geheel op laag vuur zachtjes garen. Zo trekken alle smaken nog beter in elkaar.

Bami maken

Vervolgens komen de groenten erbij: fijn gesneden spitskool en in halve ringetjes gesneden prei zorgen voor een frisse, knapperige bite. En tot slot de eiermie. Deze (Chinese) noedels zijn stevig genoeg om de smaken te dragen en nemen alles perfect op. Alles even goed omscheppen, laten meebakken en klaar!

Zo serveer je bami goreng op z’n best

Wij aten deze bami goreng vroeger altijd met een beetje witte rijst erbij (vraag ons niet waarom, maar het werkte perfect) en een heerlijk vleesgerecht, vaak ajam smoor. Natuurlijk mag de frisheid van atjar niet ontbreken, net als een flinke hand kroepoek voor die lekkere crunch.

Bami recept

En als je van wat extra pit houdt: een lepel sambal erbij maakt het helemaal af. Klinkt goed? Aan de slag en geniet van jouw zelfgemaakte bami goreng!

Bami goreng

Bami goreng

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 341 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g (Chinese) eiermie
  • 200 g katenspek
  • 200 g gesneden spitskool
  • 4 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 eieren
  • 1 prei
  • 1 kipfilet
  • 1 rode peper
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • Kroepoek

Zo maak je het

  • Snijd 200 g katenspek in kleine stukjes en bak in de wok of (braad)pan enkele minuten tot ze net niet krokant zijn. Gebruik geen of weinig olie, want de spek geeft voldoende vet af. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd 1 kipfilet in hele kleine stukjes en bak deze enkele minuten in het vet van het katenspek tot het gaar is.
  • Maak ondertussen de boemboe door 2 sjalotten (of 1 grote ui), 1 rode peper, 4 tenen knoflook en 1 tl gemalen laos te mixen in een hakmolen tot een gladde boemboe. Je kan het overigens ook met een mes ragfijn snijden.
  • Voeg de boemboe toe aan de gebakken kip en fruit 2 minuutjes mee. Voeg vervolgens ook het katenspek weer toe.
  • Zet het vuur wat lager en voeg 5 el ketjap manis toe samen met een verkruimeld kip bouillonblokje en meng alles grondig door elkaar.
  • Schuif nu het mengsel een beetje naar één kant van de pan en voeg twee eitjes toe. Net zoals een roerei zorg je dat je stukjes ei krijgt. Roer daarna door de rest van het geheel en laat even op laag vuur gaar pruttelen (eventueel met deksel).
  • Snijd ondertussen 1 prei in halve ringetjes.
  • Voeg de prei en spitskool (of witte kool) toe bij de rest en meng grondig door elkaar.
  • Laat de eiermie (bami) volgens de verpakking een minuut of 4-5 weken in kokend water. Voeg vervolgens stapsgewijs toe. Ik gebruik ongeveer 3/4 van het pak. 
  • Serveer met atjar, kroepoek en sambal naar keuze.

Bami goreng

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

96 reacties

Gerda 2 januari 2021 - 19:14

Wat een heerlijke bami zeg, we hebben gesmuld!
Gelukkig is er nog over?

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2021 - 13:01

Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Gerda, dat horen we graag! 🙂

Reply
Mike 30 november 2020 - 11:54

Samen met stoofvlees (celeng base manis) klaargemaakt en gegeten in de schrale hoop dat er een restje overbleef. Eega en kinderen gaven me helaas geen kans, echt heel erg lekker! Dank jullie wel voor al die heerlijke recepten.

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 15:42

Heerlijke combinatie met de be celeng base manis Mike! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft (en het dus op was ? )

Reply
Annie Laumen 20 november 2020 - 13:30

Dit hebben we vanmiddag gegeten. Super lekker zoals veel ban jullie recepten.

Reply
SmaakMenutie 20 november 2020 - 14:04

Fijn dat dit recept ook in de smaak viel Annie, dat horen we graag! 🙂

Reply
Tino 2 november 2020 - 20:36

Weer erg lekker gegeten. Leuk om op deze wijze te koken. Super makkelijk om klaar te maken.
De katenspek kon ik niet vinden AH en heb daarom spek van Meester & Zn gebruikt.
Normaal maak ik altijd pindasaus bij bami gerechten, maar nu totaal niet nodig.

Reply
SmaakMenutie 3 november 2020 - 09:52

Leuk om te horen dat onze wijze je aanspreekt Tino! Fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂 Wij kopen dat merk ook regelmatig, die is prima!

Reply
inge 24 oktober 2020 - 19:15

Ook dit recept weer erg lekker. Heerlijk

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2020 - 11:56

Fijn dat ons recept in de smaak viel Inge! 🙂

Reply
1 4 5 6 7 8 10