Home Erik's Asia Kip pilav met perzik

Kip pilav met perzik

door SmaakMenutie

Wereldgerecht

Toegegeven, dit gerecht heet weliswaar kip pilav. Maar er is eigenlijk weinig ‘pilavs’ aan. Pilav (of pilaf) is namelijk een gerecht uit het Midden-Oosten, Perzië en India en is gefruite of gebakken rijst die in bouillon wordt gaar gesmoord. Zie het maar als een variant op de Italiaanse risotto. Waarom wij het dan toch pilav noemen? Omdat een bekende producent van onder meer ‘wereldgerechten‘ ons jaren geleden heeft doen geloven dat kip pilav een kipgerecht is met paprika en courgette. En laat dat nu net een van de eerste ‘culinaire hoogstandjes’ zijn geweest die ik zélf maakte, een jaar of 15 terug.

“Zie het maar als een variant op de Italiaanse risotto”

Goed, kip pilav is dus eigenlijk heel wat anders. Maar voor de herkenbaarheid noemen wij het dus gewoon ook kip pilav. De échte pilav maken we de volgende keer wel 😉 Onze variant is bovendien lekker makkelijk. Je kan overigens in plaats van de bekende perziken ook eens kiezen voor abrikozen. Dat doen ze namelijk in de Ottomaanse (Turkse) keuken ook, daar noemen ze het ‘sade pilaf’. Komt het toch nog een beetje in de buurt van hoe het ooit bedacht is. Aan de slag!

Kip pilav

Kip pilav

Toegegeven, dit gerecht heet weliswaar kip pilav. Maar er is eigenlijk weinig 'pilavs' aan. Pilav (of pilaf) is namelijk een gerecht uit het Midden-Oosten... Erik's Asia Kip pilav, pilaf, kip met perzik Midden-Oosten Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.5/5
( 13 keer gestemd )

Ingrediënten

350 g kipdijfilet
2 tenen knoflook
2 sjalotten
1 kipbouillonblokje
1 courgette
1 rode paprika
1 gele paprika
1 blik perziken (420 g)
1 el tomatenpuree
3 el Ketjap manis
1 tl sambal oelek
Verse peterselie
Rijst

Zo maak je het

  • Snijd circa 350-400 gr kipdijfilet of kipfilet in hapklare stukjes. Bestrooi rondom met zout en bak op middelhoog vuur in een scheutje (olijf)olie rondom bruin.
  • Snipper ondertussen 2 sjalotten en snijd 2-3 tenen knoflook fijn. Snijd ook alvast 2 paprika's in blokjes en 1 kleine courgette in halve maantjes.
  • Voeg de knoflook en sjalot toe aan de kip en bak al omscheppend 2-3 minuten mee. Voeg vervolgens de gesneden paprika en courgette toe en bak deze even 5 minuten mee op middelhoog of matig vuur.
  • Voeg nu 1 flinke el tomatenpuree toe en bak deze kort even mee. Voeg tevens 1 tl sambal oelek en 3-4 el ketjap manis toe. Schep alles goed door elkaar en bak even mee.
  • Schenk nu 250-300 ml warm water bij het geheel samen met 1 verkruimeld kip bouillonblokje. Laat zo'n 15-20 minuten pruttelen zonder deksel op de pan. Roer af en toe even door elkaar. Het is de bedoeling dat het vocht slinkt.
  • Snijd de perziken in stukken en voeg deze de laatste 5 minuten toe. Verwarm nog even mee en serveer direct met witte rijst en peterselie.

Kip pilav recept Kip met perzik Kip pilaf Lekkerste pilav receptHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

4 reacties

Sanneke 19 november 2019 - 06:16

Hoi mannen,

Ik doe altijd het vocht van de perziken erbij. Ook erg lekker!

Reply
SmaakMenutie 20 november 2019 - 11:31

Bedankt voor de goede tip Sanneke!

Reply
Rina 1 december 2019 - 17:00

Was heerlijk

Reply
SmaakMenutie 2 december 2019 - 12:13

Leuk om te horen Rina! Fijn dat onze kip pilav in de smaak viel 🙂

Reply