Ayam semur
De meest bekende boemboe van Nederland denk ik: Ajam smoor. Of ayam semur zoals ze in Indonesië zeggen. Of gewoon ‘smoor’ zoals wij thuis zeggen. In elke supermarkt is ‘boemboe ajam smoor’ te koop. Een kant-en-klare pasta die je een beetje aanbakt en dan aanlengt met water. Eerlijk is eerlijk, er zitten beste goeie tussen. Maar hey, als je toch de tijd hebt om te ‘smoren’ (letterlijk: stoven in het Indonesisch), neem dan 10 minuten extra tijd en maak zelf een super lekkere boemboe (of probeer eens een van deze andere heerlijke boemboe’s). Daar kan geen pakje tegenop. Eet het met witte rijst en bijvoorbeeld sambal goreng boontjes of een ander Indisch groentegerecht zoals ketoprak. Het zuur past goed bij deze smoor. Uiteraard mag de atjar ketimoen of atjar tjampoer ook niet ontbreken.
75 reacties
Even checken, de kemirinoten moet je aanbakken voor gebruik. Hoe lang bakken jullie ze aan?
Alvast bedankt en deze gaan we zeker nog een keer maken.
Nee hoor, aanbakken is niet nodig. Je fruit de boemboe al 🙂
Mag het, als ik de smoor wat dikker wil hebben, het verdikken met maizena?
Ja hoor, dat kan! Maar je kan ook op het eind wat langer de deksel van de pan houden zodat het wat meer inkookt 🙂
De lekkerste ajam smoor ooit! Goddelijk.
Zoals ik al had verwacht was dit recept heerlijk. Ik heb het gemaakt in de hoge drukpan omdat ik te laat was begonnen met het minimaal 1,5 uur te laten stoven. Binnen 3 kwartier waren de drumsticks super zacht en mals. Volgens mij had ik het ook gered in een half uurtje op deze manier. Een eetlepel allesbinder maakte de saus helemaal af. Bedankt voor het recept.
Vandaag gemaakt, heerlijk! Nadat ik jaren het recept van een tante gemaakt heb met veel kruidnagels, nootmuskaat en kaneel, eens wat anders willen proberen.