Ayam semur
De meest bekende boemboe van Nederland denk ik: Ajam smoor. Of ayam semur zoals ze in Indonesië zeggen. Of gewoon ‘smoor’ zoals wij thuis zeggen. In elke supermarkt is ‘boemboe ajam smoor’ te koop. Een kant-en-klare pasta die je een beetje aanbakt en dan aanlengt met water. Eerlijk is eerlijk, er zitten beste goeie tussen. Maar hey, als je toch de tijd hebt om te ‘smoren’ (letterlijk: stoven in het Indonesisch), neem dan 10 minuten extra tijd en maak zelf een super lekkere boemboe (of probeer eens een van deze andere heerlijke boemboe’s). Daar kan geen pakje tegenop. Eet het met witte rijst en bijvoorbeeld sambal goreng boontjes of een ander Indisch groentegerecht zoals ketoprak. Het zuur past goed bij deze smoor. Uiteraard mag de atjar ketimoen of atjar tjampoer ook niet ontbreken.
75 reacties
Vanmiddag al begonnen met de voorbereidingen en zojuist gegeten. Dit gaat elke week wel een keer op tafel komen. Dank jullie wel!
Wat leuk Ellen, fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂
Dit is weer een schot in de roos! We maken ajam smoor de laatste tijd 2 keer per maand. Lekker makkelijk in het weekend: ‘s middags op het vuur en sajoer of sambal goreng groente erbij. Net zoals de ajam boemboe bali en rendang klassieker in het gezin!
Mooizo Tim! Ja, wij kunnen er ook nooit genoeg van krijgen 🙂 En inderdaad makkelijk te maken, gewoon lekker laten sudderen. Goede combi ook met de boontjes!
Jullie recept voor Surinaamse roti vinden wij heel erg lekker dus toen ik op zoek was naar een Indisch recept voor ajam smoor, hoefde ik niet lang te zoeken.
Net gemaakt, heerlijk!! Ook dit recept ga ik zeker vaker maken.
Leuk Milou! Fijn dat onze roti en smoor in de smaak vielen 🙂
Als ik Chinese kool bij dit gerecht wil doen, zou ik die dan kunnen mee smoren of moet ik daar wat anders mee doen?
Daar zou ik wel wat anders mee doen Jessica! Lijkt mij niet heel lekker om het mee te smoren namelijk
Beste smaakmenutie,
Ik wil je recept graag gaan proberen, het is een interessant recept!
Wij (mijn oma) maakten het altijd met toevoeging van kruidnagels.
Die zie ik hier niet, maar wel een aantal andere ingr. die ik nooit eerder in smoor zag.
Ik ben benieuwd hoe dat gaat smaken..weet je zeker dat je die tjenkeh niet gewoon vergeten bent? haha… Ik dacht nl. dat die er altijd juist in hoort. naast pala dus. Maar men mag natuurlijk zelf weten wat men ergens in stopt.
Ik ga het vast proberen, want ik krijg mijn smoor nooit zo lekker als mijn oma vroeger, misschien hield zij stiekempjes wel een geheim ingrediënt achter bij het recept, haha.
Hallo Yda, wij doen het er niet in maar je kan het gerust toevoegen! We zijn benieuwd hoe je het vond 🙂
Ik heb ook een kruidnagel in het salamblaadje gestoken!
Nou heren wat was dit lekker heb het gemaakt in de slowcooker alles voorbereiden in de wok en daarna in de slowcooker 6á7 uur op low dit is een blijvertje we hebben genoten.
Ik zou het ook graag maken in de slowcooker maar moet dan het recept niet wat aangepast worden ivm het extra vocht?
Ja zeker! Zelf hebben we geen slowcooker dus lastig je te adviseren maar weet wel dat het minder moet zijn. Wellicht andere lezers tips?
Ik maak deze al een tijdje, super succes. Heb dit keer het grootste deel van een kippenbouillontablet erbij gedaan en vond dat wel wat toevoegen.
Fijn dat het recept in de smaak viel Chris! Wij vinden een bouillonblokje niet nodig, maar voeg het vooral toe 🙂