Een klassieker met pit
Onze ajam ketjap uit de oven en Indische kipkluifjes behoren al jaren tot de populairste recepten op onze site.
Logisch ook, want ze zijn makkelijk te maken, goed op smaak en dus altijd een succes aan tafel. Maar soms wil je nét wat meer pit in je maaltijd. En dat bracht ons bij deze ajam ketjap pedis, een pittige variant op de klassieker, maar nog steeds toegankelijk voor iedereen die van kruidig houdt zonder direct in de fik te staan.

Wat is ajam ketjap pedis?
Ajam betekent kip, ketjap verwijst naar de zoete Indische sojasaus en pedis betekent simpelweg ‘scherp’ of ‘heet’. Onze versie van ajam ketjap pedis is overigens niet méga spicy. Als je dat wel wil dan voeg je gewoon een extra rode peper toe of een lepel sambal oelek.

Dit gerecht is een vaste waarde binnen de Indische keuken en laat zich eindeloos variëren. De ene keer wordt het gestoofd op het vuur, de andere keer lekker uit de oven. Die laatste variant heeft trouwens onze voorkeur. Niet alleen omdat het gemakkelijk is, maar ook omdat de smaken dan goed intrekken.
De boemboe
De smaakmakers in dit gerecht zitten in de boemboe; een verse kruidenpasta die je in een paar minuten zelf maakt. Wij gebruiken daarvoor altijd onze hakmolen, en eerlijk: dat is echt een onmisbaar hulpmiddel geworden in onze keuken. Met één druk op de knop hak je de sjalotten, knoflook, pepers en specerijen fijn tot een geurige basis. Wil je ook aan de slag met een goede hakmolen? We kunnen onze van harte aanbevelen. Snel, krachtig en makkelijk schoon te maken.

De bereiding: oven of fornuis
Voor dit gerecht gebruiken we kipdijfilet. Door het vetrandje blijft de kip mals, zelfs na een tijdje in de oven. Eerst fruiten we de boemboe kort aan in wat zonnebloemolie. Daarna voegen we limoensap toe, samen met ketjap manis en een scheut dikke kokosmelk.

Als de kip even heeft mee gesudderd, gaat alles in een ovenschaal. Een kwartier in de oven op 180-190 graden en klaar. Halverwege keren we de kip even om voor een gelijkmatige garing. Liever op het fornuis? Kan ook. Laat het dan zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Serveren met iets fris
Ajam ketjap pedis is op z’n best met iets fris ernaast. Denk aan een salade als karedok, ulang-ulang of ketoprak. De pittigheid van de kip wordt zo mooi in balans gebracht met de knapperige groenten en de frisse zuren van de salade. Of je nu een uitgebreide rijsttafel maakt of gewoon een doordeweekse maaltijd op tafel zet; dit gerecht past zich moeiteloos aan.

36 reacties
Wauw weer een super recept, morgen eten wij Bami en alles in huis voor de recept. Dus erbij eten en weer aan onze buurman boven geven.
Groet Henny
Fijn dat het recept in de smaak viel Henny! Lekker ook dat je de bami erbij hebt gemaakt en fijn dat de buurman er ook van heeft kunnen genieten 🙂
Als je deze vooraf gemaakt hebt wat is dat de beste manier op weer op te warmen? Oven? Hij staat nu in de oven te garen, ruikt heerlijk!
Hi Annemiek, als je het een uurtje later weer opwarmt dan kan dat gewoon in de oven op een iets lagere temperatuur. Mocht je het in de koeling bewaren en pas de volgende dag opwarmen dan kan je het beste eerst even kort in de magnetron en dan verder warmen in de oven. Succes!
Hallo,
Kan ik kooroom of slagroom ipv kokosmelk gebruiken?
Alvast bedankt!
Hi Mada, ik vermoed dat het wel kan maar eerlijk gezegd hebben we dat zelf nooit geprobeerd! 🙂
Er zijn veel gerechten met vet vlees of kip. Is het ook mogelijk om wat groente gerechten te plaatsen.
Die hebben we zeker Arie! Kijk even onder de categorie vegetarisch of onder de tag groenten
hoi hoi kan ik voor de kokosmelk ook een ander ingredient nemen?bij allergisch voor kokos..
Wat vervelend Linda! Je zou het evt kunnen vervangen door (kook)room. Maar moet er wel bij zeggen dat wij dat nooit hebben gedaan. De kokosmelk geeft namelijk ook een typerende smaak af en maakt vaak de gerechten wat milder.