Home Erik's Asia Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis

pittige kip in ketjapsaus

door SmaakMenutie
Ajam ketjap pedis

Spicy variant

Onze ajam ketjap uit de oven en onze Indische kipkluifjes zijn steevast recepten die in de top-10 staan van onze bezoekers. Daarom werd het nu wel tijd voor een wat meer ‘pedis’ versie. Oftewel een spicy variant. Deze ajam ketjap pedis is overigens niet mega spicy. Als je dat wil dan voeg je gewoon een extra rode peper toe of een schep sambal oelek. Uiteraard gebruiken we kipdijfilet, dat maakt hem net wat sappiger dankzij het vetrandje. Wij plaatsen hem in de oven maar je kan hem ook op het vuur – met deksel op de pan – laten sudderen. Serveer lekker met een frisse Indische salade, zoals ulang ulang, karedok of wat dacht van ketoprak.

Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 86 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 50 ml kokosmelk
  • 2 rode pepers
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 limoen (sap)
  • 6 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl trassi (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Bestrooi 600-800 g kipdijfilet rondom met zout en plaats ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 (kleine) sjalotten fijn te malen samen met 2-3 tenen knoflook, 2 rode pepers (of meer), 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1/2 tl trassi en 1 el olie. Zorg dat het een fijne pasta wordt.
  • Doe een scheutje olie in de wok of pan en fruit de boemboe even 2-3 minuten aan op matig vuur.
  • Voeg het sap van een 1/2 limoen toe samen met 6 el ketjap en 50 ml (dikke) kokosmelk. Laat het geheel enkele minuutjes pruttelen op laag vuur zodat het wat indikt.
  • Haal de kipdijfilet uit de oven en leg in de boemboe. Laat met deksel op de pan op laag vuur een minuut of 10 sudderen.
  • Haal de kipdijfilet uit de pan en plaats terug in de ovenschotel. Schenk het vocht over de kipdijfilet. Plaats het geheel nu 10-15 minuten in de oven. Keer halverwege de kip even om.
  • Serveer met witte rijs en een lekkere groente. En doe lekker wat saus over de kip zodra je het opdient!

Ajam ketjap pedis ingrediënten Ajam ketjap boemboe Ajam ketjap panAjam ketjap pedis Ajam pedis Indische kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

36 reacties

Henny 20 februari 2021 - 19:06

Wauw weer een super recept, morgen eten wij Bami en alles in huis voor de recept. Dus erbij eten en weer aan onze buurman boven geven.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 08:58

Fijn dat het recept in de smaak viel Henny! Lekker ook dat je de bami erbij hebt gemaakt en fijn dat de buurman er ook van heeft kunnen genieten 🙂

Reply
Annemiek Mulder 6 maart 2021 - 08:37

Als je deze vooraf gemaakt hebt wat is dat de beste manier op weer op te warmen? Oven? Hij staat nu in de oven te garen, ruikt heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 13:01

Hi Annemiek, als je het een uurtje later weer opwarmt dan kan dat gewoon in de oven op een iets lagere temperatuur. Mocht je het in de koeling bewaren en pas de volgende dag opwarmen dan kan je het beste eerst even kort in de magnetron en dan verder warmen in de oven. Succes!

Reply
Mada 5 april 2021 - 13:21

Hallo,
Kan ik kooroom of slagroom ipv kokosmelk gebruiken?
Alvast bedankt!

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 11:04

Hi Mada, ik vermoed dat het wel kan maar eerlijk gezegd hebben we dat zelf nooit geprobeerd! 🙂

Reply
Arie den Toom 24 oktober 2021 - 11:03

Er zijn veel gerechten met vet vlees of kip. Is het ook mogelijk om wat groente gerechten te plaatsen.

Reply
SmaakMenutie 25 oktober 2021 - 10:41

Die hebben we zeker Arie! Kijk even onder de categorie vegetarisch of onder de tag groenten

Reply
linda 5 januari 2022 - 13:03

hoi hoi kan ik voor de kokosmelk ook een ander ingredient nemen?bij allergisch voor kokos..

Reply
SmaakMenutie 5 januari 2022 - 13:05

Wat vervelend Linda! Je zou het evt kunnen vervangen door (kook)room. Maar moet er wel bij zeggen dat wij dat nooit hebben gedaan. De kokosmelk geeft namelijk ook een typerende smaak af en maakt vaak de gerechten wat milder.

Reply
1 2 3 4