Binnen een uurtje op tafel
Zin in een snelle, smaakvolle maaltijd die je doet denken aan de authentieke smaken van de Indische keuken? Dan is onze ajam ketjap echt iets voor jou.
Deze variant op de klassieke ajam smoor is net zo vol van smaak, maar eenvoudiger en sneller klaar te maken. De oven doet namelijk het grootste deel van het werk. In minder dan een uur staat er een heerlijk ovenschaal kip in ketjapsaus op tafel die perfect combineert met witte rijst en een frisse groentegerecht zoals sajoer boontjes of ketoprak.
De kracht van een goede boemboe
De basis van dit gerecht is zoals altijd de boemboe, een geurige specerijenpasta die je heel eenvoudig zelf maakt. Voor vier personen (ongeveer één kilo kipdrumsticks) gebruik je twee sjalotten, twee à drie tenen knoflook, een theelepel sambal oelek, een theelepel gemalen laos (galangawortel), een theelepel djahé (gemberpoeder), een halve theelepel trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en een eetlepel zonnebloemolie. Fruit dit mengsel kort aan in dezelfde pan waarin je de drumsticks eerst rondom goudbruin hebt gebakken.
Ketjap manis: zoet, stroperig en vol smaak
Een van de smaakmakers in dit gerecht is uiteraard de ketjap manis. Deze Indische zoete sojasaus is dikker en stroperiger dan gewone (vaak Japanse) sojasaus en heeft een diepe, bijna karamelachtige smaak.
De saus is op smaak gebracht met onder andere palmsuiker en steranijs, wat het zijn kenmerkende zoetige en aromatische karakter geeft. Ketjap manis is onmisbaar in heel veel Indische gerechten, en in dit recept zorgt het voor die typische Indische smaak waar je direct zin van krijgt.
In de oven
Zodra je de boemboe hebt aangefruit voeg je 85 milliliter ketjap manis toe samen met 100 milliliter (dikke) kokosmelk en het sap van een halve citroen. Roer alles goed door elkaar en schenk het mengsel over de kipdrumsticks in een ovenschaal.
Zorg dat de kip goed bedekt is met de saus en schuif de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden. Na zo’n 30 tot 40 minuten, waarbij je de kip halverwege een keer keert, is je ajam ketjap klaar. De saus is dan ingedikt en mooi aan de kip gekleefd.
Serveren met sajoer boontjes
Serveer deze kip in ketjapsaus uit de oven met gestoomde witte rijst en een groentegerecht naar keuze. Sajoer boontjes — mild-pittige sperziebonen in een kruidige kokossaus — zijn een klassieker die hier perfect bij past. Of kies voor ketoprak, een frisse salade met taugé, tofu komkommer en pindasaus.
Wat je er ook bij serveert, met deze ajam ketjap zet je gegarandeerd een doordeweekse topper op tafel die smaakt alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan. Selamat makan!
63 reacties
Echt ern TOP recept.!!!!!
Kinderen en kleinkinderen hebben net weer heerlijk ervan gegeten.
Wij hebben onze vingers erbij afgelikt, heerlijk!!! Ik heb het in de braadpan laten sudderen dat ging perfect 👌🏼
Oh wat een heerlijk recept. Ik had nog kipkluifjes in de vriezer, dus deze gebruikt voor dit recept. Samen met witte rijst en verse sperzieboontjes. Weer een favoriet recept erbij!
Ik hou niet zo van kokosmelk, kan ik dat ook vervangen voor iets soortgelijks.
Ondanks dat je kokosmelk gebruikt, zit er geen kokos smaak aan hoor. Het geeft een romige smaak aan het geheel 🙂
Vandaag voor het eerst jullie ajam ketchap gemaakt, heel bijzonder met die kokos-het was heerlijk.
Ook voor het eerst de boemboe fijngemaakt met een net gekocht staafmixer. De kruiden zijn zo beter doortrokken.
(Dochter van Indische ouders die niet zo van koken hielden (haha); dus niks geleerd van hun 🙁