Home Erik's Asia Soto betawi

Soto betawi

Indische maaltijdsoep met rundvlees

door SmaakMenutie
Soto betawi

Extra lekker

Waarschijnlijk ken je onze soto ajam (kip) al, maar vandaag een variant die net even anders is. Deze soto betawi is ook een echte maaltijdsoep, maar dan met gebakken of gefrituurd rundvlees. Heerlijk! Het doet je misschien een beetje denken aan de Thaise tom kha kai door de kokosmelk die we gebruiken. Doordat het vlees eerst lang gaar suddert en vervolgens heel kort gefrituurd wordt doet het ook wel denken aan dendeng blado (krokant Indisch rundvlees), wat we onlangs nog maakten. Uiteraard serveren we het met witte rijst, gebakken uitjes, lente-ui en natuurlijk emping. Voeg naar smaak sambal toe. Mmmm!

Soto betawi

Soto betawi

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.7/5
( 28 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runderlappen
  • 250 g krieltjes (optioneel)
  • 350 ml kokosmelk
  • 200 ml melk
  • 5 kemirinoten
  • 3 salam bladen (Indisch laurier)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 tomaten
  • 2 runderbouillon blokjes
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 limoen
  • 2 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar
  • Arachideolie

Serveer met:

  • witte rijst
  • emping
  • gebakken uitjes
  • lente-ui
  • ketjap manis

Zo maak je het

  • Maak met de foodprocessor of staafmixer een pasta (boemboe) van 3 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 5 kemirinoten, 1 rode peper, 2 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar en 1-2 el arachideolie.
  • Fruit de boemboe in een klein beetje olie even een paar minuten aan.
  • Voeg nu 1 liter warm water toe samen met 2 runderbouillon blokjes. Voeg tevens 200 ml melk toe, het sap van 1/2 limoen en 1 gekneusde stengel sereh. Breng de soep tegen de kook aan.
  • Voeg ongeveer 750 g runderlappen toe en 2-3 salam blaadjes (Indisch laurier). Laat met het deksel op de pan nu 2 uur sudderen.
  • Frituur ondertussen de krieltjes of (wok)blokjes in een laagje olie krokant. Snijd ook alvast 2-3 tomaten in hapklare stukjes.
  • Haal na 2 uur het vlees uit de pan en laat even afkoelen. Voeg nu 350 ml (dikke) kokosmelk toe aan de soep en laat zonder deksel nog even pruttelen terwijl je het vlees frituurt.
  • Frituur het vlees in een klein laagje olie op middelhoog vuur rondom krokant. Dit gaat vrij snel (één tot enkele minuten). Waarschijnlijk moet je dit wel in etappes doen.
  • Maak een bord met wat witte rijst, een paar stukjes tomaat, een paar aardappelblokjes, lente-ui en gebakken uitjes.
  • Voeg hier aan toe een paar stukjes in reepjes gesneden vlees en besprenkel het geheel met wat ketjap manis.
  • Schenk nu de soep over het geheel. Eet met emping en naar smaak sambal. Mmmm!

Soto betawi recept Soto betawi Soto betawi Rundvleessoep Maaltijdsoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!