Home Erik's Asia Karedok

Karedok

Indische groentesalade met pindasaus

door SmaakMenutie
Karedok

Uiteraard mét emping!

Ben je gek op gado gado? Dan weet ik zeker dat je deze karedok ook heerlijk vindt. Hij doet je misschien een beetje denken aan de petjil. Ook met lekker knapperige groenten en een zelfgemaakte pindasaus. Alleen hoor je bij karedok echt emping te eten. Vraag me niet waarom, maar het hoort nu eenmaal zo volgens mijn vader. En ja, dan is het zo. Overigens kan je die emping tegenwoordig zelfs in de supermarkt kopen. Makkelijk toch? Wij serveren de groenten altijd apart van de pindasaus, zo kan iedereen zijn eigen bakje maken. Maar je kan het er natuurlijk ook gewoon doorheen mengen. Eet het met witte rijst (lekker vega). Of kies er een vleesgerecht bij. Up to you!

Karedok

Karedok

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 41 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g sperziebonen
  • 200 g spitskool
  • 125 g pindakaas
  • 125 g taugé
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 komkommer
  • 1 rode peper
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl kentjoer
  • Emping

Zo maak je het

  • Kook 200 g sperziebonen 8 minuten. Voeg de laatste minuut 125 g (schoongemaakte) taugé toe zodat deze kort blancheert. Spoel af onder ijskoud water zodat het niet verder doorkookt en giet af.
  • Snijd ondertussen 1 komkommer zonder zaadlijsten in halve maatjes. Doe de komkommer samen met 200 g fijngesneden spitskool in een ruime mengkom.
  • Mix 125 g pindakaas samen met 2 kleine sjalotten, 1-2 tenen knoflook, een 1/2 rode peper, 1 tl kentjoer, 1 el gula djawa en 75 ml water tot een gladde saus. Voeg extra water toe als de saus te dik is.
  • Voeg de sperziebonen en taugé bij de rest van de groenten. Meng de pindasaus door de groenten of doe dit apart per portie. Serveer met de ringetje gesneden andere helft van de rode peper en met emping.

Indisch groentegerechtKaredok sausKaredokIndische salade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Laura 6 mei 2019 - 10:27

Oh ja, emping, dat is al te lang geleden. En dan ook nog bij een gado gado variant. Mijn eetplanning voor de week dankt jullie1

Reply
SmaakMenutie 18 november 2019 - 15:27

Hoi Karin, gewoon koud door de groenten heen roeren!

Reply
SmaakMenutie 7 september 2020 - 11:13

Taugé is een kiemgroente en gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt in de koeling!

Reply
SmaakMenutie 19 maart 2021 - 15:09

Kentjoer heeft wel een hele kenmerkende smaak Marjolein, dus lastig om te vervangen. Laos komt wel in de buurt, is dat verkrijgbaar?

Reply
Marjolein 10 april 2021 - 19:25

Ik denk het ook niet, maar Laos heb ik nog wel en ik laat zo nu en dan wat dingen opsturen door vrienden uit Nederland. Dankjewel!

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 11:09

Fijn dat dat kan Marjolein. Geniet ervan!

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2021 - 12:00

Deze hoeft niet geblancheerd te worden, maar dat was niet helemaal duidelijk. Heb het direct aangepast, thanks voor de oplettendheid Cindy en geniet ervan!

Reply
Diane 14 november 2021 - 15:20

Wat een lekker groentegerecht en heel makkelijk om te maken. Echt een gerecht om vaker te maken bij een rijsttafel.

Reply
Rachel 23 mei 2024 - 23:54

Klinkt erg lekker, is het een bedoeling dat de saus niet eerst nog verwarmd moet worden? Hoort het de rauwe smaak van knoflook te hebben? En eten jullie de spitskool ook rauw?
Wij kneuzen ook standaard emping over de gadogado, zo lekker die crunch!

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2024 - 12:12

Nee hoor! Er zit knoflook in, maar moet niet de smaak hebben van knoflook 🙂 Spitskool inderdaad rauw.

Reply