Home Erik's Asia Indische bruine bonensoep

Indische bruine bonensoep

met spek

door SmaakMenutie
Indische bruine bonensoep

Minstens zo lekker

Iedereen kent natuurlijk de Hollandse variant, maar deze Indische bruine bonensoep is minstens zo lekker (al dan niet lekkerder). Het Indische tintje krijgt de soep natuurlijk door de toevoeging van ketjap en gebakken uitjes (en eventueel sambal). Eigenlijk is dit ook zo’n typisch Nederlands Indisch gerecht dat ontstaan is toen de Indische gemeenschap naar Nederland kwam, net zoals bijvoorbeeld Indische macaroni of kimlo. Thuis aten wij deze soep altijd met frikadel pan of Indische kipkluifjes. Bovendien zet je deze bruine bonensoep in een half uurtje op tafel!

Indische bruine bonensoep

Indische bruine bonensoep

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 28 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g bruine bonen
  • 400 g fijne soepgroente
  • 200 g katenspek
  • 2 aardappelen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 pot runderbouillon (340 ml)
  • 3 el ketjap manis
  • 3 el gebakken uitjes
  • Witte rijst

Zo maak je het

  • Neem 1 pot runder bouillon en schenk in een soeppan. Voeg 3 potten water toe en breng tegen de kook.
  • Snijd ondertussen 200 g katenspek in stukjes en bak al omscheppend zonder olie in de pan licht krokant.
  • Voeg de laatste paar minuten 2-3 gesneden tenen knoflook toe aan het katenspek en fruit even mee. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg 400 g fijne soepgroenten toe aan de soep samen met 2 kleine in blokjes gesneden (voorgekookte) aardappelen.
  • Laat 700 g bruine bonen uitlekken en spoel af onder koud water.  Voeg toe aan de soep en verwarm nog 5-10 minuten zonder te koken.
  • Voeg 3 el ketjap manis toe samen met 3 el gebakken uitjes. Voeg nu ook de katenspek toe. Serveer met witte rijst en/of bijvoorbeeld een kipgerecht of frikadel pan.

Indische bruine bonensoep receptIndische bruine bonensoep makenIndische bruine bonensoepBruine bonensoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Lianne 22 mei 2024 - 21:42

De soep precies volgens recept gemaakt, het was heerlijk. Ook de kinderen smulden ervan!!

Reply
Timo 23 juni 2024 - 14:40

Hi Tim & Erik, 2 vraagjes: 1) betreft de 700g bruine bonen het netto gewicht of het netto uitlekgewicht? 2) betreffende de pot runderbouillon: is dezelfde hoeveelheid runderbouillon maken van een (half) runderbouillonblokje een volwaardig alternatief? Dank alvast!

Reply
SmaakMenutie 24 juni 2024 - 11:08

Hi Timo, nee dat is vaak het netto gewicht. Vervangen door bouillonblokjes kan helaas niet, je moet echt een pot (kracht) runderbouillon gebruiken 🙂

Reply
Timo 24 juni 2024 - 12:32

Ok, duidelijk en bedankt! 🙂

Reply
Timo 1 juli 2024 - 21:44

Gemaakt, en het was heerlijk hoor!

Reply
Mar 12 oktober 2024 - 20:16

Perfect,Heerlij,zoals alle recepten.

Reply
Fransje Spiljard 19 oktober 2024 - 13:33

Kan het ook met gedroogde Kapucijners?

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2024 - 15:23

Ik denk het wel hoor, maar zelf hebben we dat niet eerder geprobeerd. Vergeet ze niet eerst te bereiden 🙂

Reply