Pittig, fris en snel
Na eerder de kipvariant te hebben gemaakt, gaan we vandaag voor de versie met varkenshaas: babi rica rica (ook wel babi ritja ritja genoemd).
Dit gerecht, uiteraard afkomstig uit de Indische keuken, staat bekend om zijn pittige maar toch frisse smaak. Net als zijn broertje met kip is deze babi rica rica heerlijk spicy. Maar nooit tè spicy zoals je gewend bent van ons. Het grote voordeel van de babi versie dat het veel sneller op tafel staat. Waar de kip versie langer nodig heeft om zacht te stoven is varkenshaas in een mum van tijd gaar en heerlijk mals. Dit maakt het een ideaal gerecht voor op een snelle, maar toch smaakvolle Indische (rijst)tafel.
De perfecte boemboe
De kracht van babi rica rica zit ‘m natuurlijk in de boemboe; de kruidenpasta die de basis vormt van het gerecht. Deze maken we door sjalotten, rode pepers (of rawit pepers als je van extra spicy houdt), knoflook, (punt)paprika, tomaat, djahé (gember), gemalen laos en een flinke scheut zonnebloemolie tot een gladde pasta te malen. Deze boemboe fruiten we vervolgens aan in de pan, waarbij we suiker, gekneusde stengels sereh (citroengras) en limoenblaadjes toevoegen. Dit zorgt voor een heerlijke geur en natuurlijk een fantastische smaak.
Het bereiden van de babi rica rica
Voordat het vlees de pan ingaat bestrooien we de blokjes varkenshaas met een beetje kurkuma voor extra kleur en natuurlijk extra smaak. Vervolgens voegen we het toe aan de aangefruite boemboe en bakken het in ongeveer vijf minuten gaar. Door de korte bereidingstijd blijft het vlees heerlijk mals. Wil je het gerecht nog pittiger maken? Voeg dan gewoon extra rode pepers of zelfs rawits toe. Is het per ongeluk té pittig geworden? Geen zorgen! Wat extra limoensap en wat suiker brengen de smaken weer mooi in balans.
Serveren en combineren
Babi rica rica is perfect te combineren met gewoon een portie witte rijst en wat frisse bijgerechtjes. Serveer het bijvoorbeeld met atjar voor een zoetzure touch en een groentegerecht zoals sajoer tumis boontjes, ulang ulang of wat dacht je bijvoorbeeld van onze ketoprak. De combinatie van pittige en frisse smaken maakt dit gerecht een aanrader voor liefhebbers van de Indische keuken. Probeer het gewoon eens!
15 reacties
Kun je er ook hamlappen voor gebruiken ipv varkenshaas?
Jazeker Shirley!
Een heerlijk en makkelijk gerecht! Dit is een blijvertje. Ik maakte er jullie sajoer boontjes en atjar ketimoen bij. We hebben gesmuld!
Jongens, dit vanavond gegeten in combinatie met jullie recept van Ulang Ulang. Was voortreffelijk. Zo jammer dat ik bij de reacties geen foto’s kan delen.
Babi Rica Rica vandaag gemaakt, was super lekker!!!!
Ga ik morgen maken. Waarom gebruiken jullie zonnebloemolie? Ik bak eigenlijk alles in de olijfolie
Olijfolie gebruiken wij nooit voor Aziatische/Indische gerechten. Zonnebloem/arachide-olie is neutraler van smaak en beter geschikt. Geniet ervan!
Ok ik zal het onthouden. We hebben overigens gesmuld. Ik heb het simpel gehouden, want mijn man kan soms niet goed tegen gekruide gerechten. Gewoon Hollandse sperzieboontjes er bij, en atjar. Heerlijk, dat frisse citroensmaakje, dit gerecht is inderdaad een blijvertje ( ik heb wel het citroenrasp er uit gevist 😉).
Ik bedoel citroengras
Haay,
Kan ik al jullie stoofgerechten in de slowcooker maken en zoja op hoeveel uur? Staand 4 uur op high of 7/8 uur op low?
De meeste zijn er zeker voor geschikt Lydia! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker dus lastig je hierin te adviseren. Vaak staan er overigens wel tips mbt slowcooking van andere bezoekers onder de recepten
Hoi,
Ik kan in supermarkt geen limoenblaadjes (djeruk perut) vinden. Maakt het veel uit als ik die weglaat? Of heb je een alternatief?
Je kan ze bij de toko krijgen! Anders zou ik wat limoen rasp toevoegen 🙂
Zijn kippen dijen ook te gebruiken voor dit gerecht?
Maak dan ajam rica rica (zie inleiding)