Home Erik's Asia Babi rica rica

Babi rica rica

pittig gestoofd varkensvlees

door SmaakMenutie
Babi rica rica

Pittig, fris en snel

Na eerder de kipvariant te hebben gemaakt, gaan we vandaag voor de versie met varkenshaas: babi rica rica (ook wel babi ritja ritja genoemd).

Dit gerecht, uiteraard afkomstig uit de Indische keuken, staat bekend om zijn pittige maar toch frisse smaak. Net als zijn broertje met kip is deze babi rica rica heerlijk spicy. Maar nooit tè spicy zoals je gewend bent van ons. Het grote voordeel van de babi versie dat het veel sneller op tafel staat. Waar de kip versie langer nodig heeft om zacht te stoven is varkenshaas in een mum van tijd gaar en heerlijk mals. Dit maakt het een ideaal gerecht voor op een snelle, maar toch smaakvolle Indische (rijst)tafel.

Indisch gestoofd varkensvlees

De perfecte boemboe

De kracht van babi rica rica zit ‘m natuurlijk in de boemboe; de kruidenpasta die de basis vormt van het gerecht. Deze maken we door sjalotten, rode pepers (of rawit pepers als je van extra spicy houdt), knoflook, (punt)paprika, tomaat, djahé (gember), gemalen laos en een flinke scheut zonnebloemolie tot een gladde pasta te malen. Deze boemboe fruiten we vervolgens aan in de pan, waarbij we suiker, gekneusde stengels sereh (citroengras) en limoenblaadjes toevoegen. Dit zorgt voor een heerlijke geur en natuurlijk een fantastische smaak.

Ajam rica rica boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Het bereiden van de babi rica rica

Voordat het vlees de pan ingaat bestrooien we de blokjes varkenshaas met een beetje kurkuma voor extra kleur en natuurlijk extra smaak. Vervolgens voegen we het toe aan de aangefruite boemboe en bakken het in ongeveer vijf minuten gaar. Door de korte bereidingstijd blijft het vlees heerlijk mals. Wil je het gerecht nog pittiger maken? Voeg dan gewoon extra rode pepers of zelfs rawits toe. Is het per ongeluk té pittig geworden? Geen zorgen! Wat extra limoensap en wat suiker brengen de smaken weer mooi in balans.

Varkensvlees kruiden

Serveren en combineren

Babi rica rica is perfect te combineren met gewoon een portie witte rijst en wat frisse bijgerechtjes. Serveer het bijvoorbeeld met atjar voor een zoetzure touch en een groentegerecht zoals sajoer tumis boontjes, ulang ulang of wat dacht je bijvoorbeeld van onze ketoprak. De combinatie van pittige en frisse smaken maakt dit gerecht een aanrader voor liefhebbers van de Indische keuken. Probeer het gewoon eens!

Indisch varkensvlees maken
Babi rica rica

Babi rica rica

Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 31 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 4 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 2 stuks varkenshaas (500-600 g)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels sereh
  • 1 rode (punt)paprika
  • 1 tomaat
  • 1 limoen
  • 1 el (bruine) suiker
  • 2 tl djahé
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Mix met de hakmolen 2 sjalotten, 2 rode pepers (of rawit pepers), 2 tenen knoflook, 1 (punt)paprika, 1 tomaat, 2 tl djahé, 1 tl gemalen laos en een flinke scheut zonnebloemolie tot een gladde boemboe. Het mag ietwat waterig zijn.
  • Neem een (braad)pan en verhit een scheut zonnebloemolie. Voeg de boemboe toe samen met 1 el suiker, 2 gekneusde stengels sereh en 4-5 limoenblaadjes. Meng door elkaar en fruit de boemboe 7-8 minuten op matig vuur.
  • Snijd ondertussen 2 varkenshaasjes in hapklare stukken en bestrooi rondom met zout en (circa 2-3 tl) kurkuma.
  • Voeg het vlees toe aan de boemboe en bak al omscheppend in circa 5 minuten gaar. Als het vlees wat dikker is dan duurt het wat langer.
  • Besprenkel de babi rica rica vlak voor het serveren naar smaak met vers limoensap. Serveer met witte rijst en een (fris) groentegerecht.

Babi rica rica ingrediëntenBabi rica rica

TIP

Liever wat meer vlees? De boemboe is voldoende voor 800 gram varkenshaas.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

15 reacties

Shirley 2 april 2022 - 18:43

Kun je er ook hamlappen voor gebruiken ipv varkenshaas?

Reply
SmaakMenutie 3 april 2022 - 13:07

Jazeker Shirley!

Reply
Nathalie 6 april 2022 - 11:26

Een heerlijk en makkelijk gerecht! Dit is een blijvertje. Ik maakte er jullie sajoer boontjes en atjar ketimoen bij. We hebben gesmuld!

Reply
John Coertjens 12 april 2022 - 20:27

Jongens, dit vanavond gegeten in combinatie met jullie recept van Ulang Ulang. Was voortreffelijk. Zo jammer dat ik bij de reacties geen foto’s kan delen.

Reply
Gerrie Renes 20 juni 2022 - 21:51

Babi Rica Rica vandaag gemaakt, was super lekker!!!!

Reply
Irene 26 juli 2022 - 18:56

Ga ik morgen maken. Waarom gebruiken jullie zonnebloemolie? Ik bak eigenlijk alles in de olijfolie

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2022 - 19:07

Olijfolie gebruiken wij nooit voor Aziatische/Indische gerechten. Zonnebloem/arachide-olie is neutraler van smaak en beter geschikt. Geniet ervan!

Reply
Irene 27 juli 2022 - 19:20

Ok ik zal het onthouden. We hebben overigens gesmuld. Ik heb het simpel gehouden, want mijn man kan soms niet goed tegen gekruide gerechten. Gewoon Hollandse sperzieboontjes er bij, en atjar. Heerlijk, dat frisse citroensmaakje, dit gerecht is inderdaad een blijvertje ( ik heb wel het citroenrasp er uit gevist 😉).

Reply
Irene 27 juli 2022 - 19:21

Ik bedoel citroengras

Reply
Lydia Mulder 13 oktober 2022 - 01:02

Haay,
Kan ik al jullie stoofgerechten in de slowcooker maken en zoja op hoeveel uur? Staand 4 uur op high of 7/8 uur op low?

Reply
SmaakMenutie 13 oktober 2022 - 10:46

De meeste zijn er zeker voor geschikt Lydia! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker dus lastig je hierin te adviseren. Vaak staan er overigens wel tips mbt slowcooking van andere bezoekers onder de recepten

Reply
Theo 17 oktober 2022 - 09:18

Hoi,
Ik kan in supermarkt geen limoenblaadjes (djeruk perut) vinden. Maakt het veel uit als ik die weglaat? Of heb je een alternatief?

Reply
SmaakMenutie 18 oktober 2022 - 09:57

Je kan ze bij de toko krijgen! Anders zou ik wat limoen rasp toevoegen 🙂

Reply
Marleen 1 november 2024 - 15:20

Zijn kippen dijen ook te gebruiken voor dit gerecht?

Reply
SmaakMenutie 1 november 2024 - 15:26

Maak dan ajam rica rica (zie inleiding)

Reply