Home Erik's Asia Sambal goreng boontjes

Sambal goreng boontjes

(mild)pittige geroerbakte sperziebonen

door SmaakMenutie
Sambal goreng boontjes

Een klassieke Indische favoriet

Na de sajoer boontjes en sajoer tumis boontjes konden de sambal goreng boontjes natuurlijk niet achterblijven. Dit gerecht is een echte Indische klassieker die niet mag ontbreken op een rijsttafel of als smaakvol bijgerecht. Sambal goreng boontjes zijn pittig, kruidig en vol van smaak dankzij de zelfgemaakte boemboe. Het mooie aan dit recept? Je kunt het volledig naar eigen smaak aanpassen!

Indische boontjes

De boemboe

Bij een goed Indisch gerecht begint alles met de boemboe: een aromatische kruidenpasta die de basis vormt van de saus. Voor sambal goreng boontjes gebruiken we ingrediënten zoals sjalot, knoflook, laos, trassi en natuurlijk sambal (of gebruik rode peper of rawit). Door deze specerijen te fruiten in olie komen de smaken optimaal vrij en trekken ze diep in de boontjes. Hierdoor ontstaat die kenmerkende smaak die sambal goreng boontjes zo onweerstaanbaar lekker maakt.

Sambal goreng boontjes maken

Zo pittig als jij wilt

Sambal goreng boontjes staan bekend om hun pittige smaak, maar hoe pittig je ze maakt, bepaal je helemaal zelf. Wij houden van een mild-pittige versie waarbij de sambal de smaken versterkt zonder te overheersen. Als je van echt spicy houdt, kun je extra sambal toevoegen. Wil je het juist wat milder? Gebruik dan minder sambal of voeg meer santen (of koksmelk) toe om de smaak te verzachten.

Sambal goreng boontjes recept

Combineert lekker

Dit gerecht is heerlijk met gestoomde witte rijst en combineert goed met andere Indische gerechten zoals rendang, ajam smoor of een frisse atjar. Ook als vegetarische maaltijd met een gebakken eitje erbij (of bijvoorbeeld telor ketjap) zijn sambal goreng boontjes perfect. Of je nu een uitgebreide rijsttafel maakt of gewoon zin hebt in een lekkere groenteschotel, deze klassieker stelt nooit teleur!

Ajam smoor
Serveer met ajam smoor
Sambal goreng boontjes

Sambal goreng boontjes

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 47 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g sperziebonen
  • 40 g santen (of 165 ml kokosmelk)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad (Indisch laurier) (optioneel)
  • 1 sjalot
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl sambal oelek 
  • 1 tl gemalen laos
  • 1/2 tl trassi
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Maak 400 g sperziebonen schoon en snijd in stukjes van de gewenste grootte.
  • Gebruik de kom van de staafmixer of foodprocessor voor de boemboe. Mix 3 tenen knoflook, 1 sjalot, 1 flinke tl sambal oelek, 1/2 tl trassi, 1 tl gemalen laos en 1 el gula djawa tot een gladde pasta (boemboe).
  • Fruit de boemboe in een scheutje zonnebloemolie op middelhoog vuur enkele minuutjes aan.
  • Voeg de boontjes toe en roerbak deze even al omscheppend een minuutje of 2 om.
  • Voeg nu 150 ml (warm) water toe samen met 40 g santen in blokjes of gebruik 1 blikje kokosmelk. Breng aan de kook en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg 1 stengel sereh toe (gekneusd en in een knoop) en 1 salam blad (optioneel). Laat nu ongeveer 15 minuten met deksel op de pan stoven. Roer af en toe alles even door elkaar.
  • Haal na 15 minuten het deksel van de pan en proef of de boontjes goed zijn. Ze moeten nog een beetje een bite hebben. Maar als je ze liever wat zachter hebt laat je ze gewoon nog even stoven.
  • Voeg naar smaak extra sambal toe en laat het geheel nog even zonder deksel wat indikken.

Sambal goreng boontjes boemboe

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

15 reacties

Sabdra 21 mei 2019 - 07:04

Kan ik ipv santen kokosmelk gebruiken en zo ja hoeveel ?

Reply
SmaakMenutie 23 mei 2019 - 10:42

Jazeker! Gebruik dan ongeveer een half blikje (200 ml) en kies voor dikke kokosmelk. Succes!

Reply
Petra 23 september 2020 - 19:05

Kun je in plaats van stengel sereh (citroengras) ook 1 0f 2 tl citroengras toevoegen?

Reply
SmaakMenutie 24 september 2020 - 10:04

Ja hoor Petra! Gebruik citroengraspoeder spaarzaam, hooguit een halve theelepel in plaats van 1 stengel.

Reply
RPG 17 april 2021 - 12:08

Kan ik de trassi eruit laten? Ik ben namelijk vegetarisch en heb geen toko in de buurt om de vervanger die jullie ergens op de website benoemen aan te schaffen. Ben benieuwd!

Reply
SmaakMenutie 17 april 2021 - 13:17

Jazeker! Gewoon achterwege laten 🙂

Reply
pieter 21 mei 2021 - 11:31

Hoe lang kan ik deze boontjes in de koelkast in een dichte glazen pot bewaren?

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2021 - 11:46

Gewoon als gebruikelijk 2, maximaal 3 dagen Pieter! Je kan het ook invriezen, doen wij ook regelmatig 🙂

Reply
Inge en kees. 4 augustus 2022 - 13:10

lekker, dit is het recept van oma.als je wil kan je ook petehboontjes toevoegen en garnalen. in ieder geval smaakt heerlijk.

Reply
jan 26 september 2022 - 02:27

hebben dit gerecht gemaakt en smaakte heerlijk , nu ook anderen die hier waren met eten maken het nu ook….heerlijk

.. bedankt

Reply
Monique 6 mei 2023 - 12:03

Heerlijk. Vraagje: kunnen boemboes ingevroren worden?

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2023 - 12:58

Jahoor! 🙂

Reply
Angela 30 juni 2023 - 17:38

Geslaagd, alleen de volgende keer gebruik ik verse boontjes.

Reply
Cynthia de Marscha 14 november 2024 - 10:21

Goedemorgen..vraagje…
Dit gerecht als onderdeel van een hele rihsttafel voor 40 personen
Is het dan de bedoeling dat ik alles x 10 kan doen..?
We hebben ook nog sajur lodeh, kare ajam pedis, rendang, bami en nasi goreng,
frikadel bakar en sate babi..
Is hier een speciale berekening voor??
Hoop dat jullie een antwoord hebben…jullie zullen dit wel vaker aan de hand hebben..🙃

Reply
SmaakMenutie 14 november 2024 - 10:54

Wat leuk dat je zo’n grote rijsttafel gaat maken! Toevallig hebben we een artikel over geschreven dat je zou kunnen helpen. Als je voor zoveel mensen gaat maken met zoveel andere gerechten zouden wij zeker niet met 10 vermenigvuldigen. Geniet ervan!

Reply