Een wereldberoemd gerecht
Wist je dat rendang een van de meest geliefde en beroemde Indische gerechten ter wereld is?
Dit langzaam gestoofde rundvleesgerecht heeft zelfs ooit de eerste plek behaald in de World’s 50 Best Foods-lijst van CNN. En dat is niet zo gek, want de Indische keuken barst van de rijke smaken en aromatische kruiden.
Waar komt rendang vandaan?
Rendang is oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar de Minangkabau-gemeenschap dit gerecht al eeuwenlang bereidt. Traditioneel werd rendang klaargemaakt voor speciale gelegenheden, omdat het langzaam garen in kokosmelk en kruiden niet alleen een heerlijke smaak oplevert, maar het vlees ook lang houdbaar maakt.
De perfecte balans
Een van de geheimen achter rendang is de combinatie van specerijen en kokosmelk. Het vlees wordt urenlang gestoofd in een mengsel van onder andere citroengras, laos, knoflook, sjalotten, gember en kurkuma. Dit zorgt ervoor dat de smaken diep in het vlees trekken en een rijke, complexe smaak ontstaat.
Het langdurige kookproces zorgt er bovendien voor dat de saus indikt en uiteindelijk bijna helemaal in het vlees trekt, waardoor rendang zijn kenmerkende droge, donkere structuur krijgt. Wil je een mildere variant? Dan kun je ervoor kiezen om het gerecht iets minder lang te laten stoven, zodat het meer een curry-achtige structuur behoudt.
Hoe pittig maak jij je rendang?
Zoals bij veel Indische gerechten zijn er talloze variaties op rendang. Maar één ingrediënt mag absoluut niet ontbreken als je van de authentieke smaak houdt: lomboks of rawit-pepertjes. Deze zorgen voor de typerende pittigheid die rendang zo geliefd maakt.
Ben je niet zo’n fan van pittig eten? Geen probleem! Laat de rawits achterwege en je krijgt een mildere, maar nog steeds heerlijk kruidige variant. Juist wel een liefhebber van extra spice? Voeg dan gerust wat extra pepertjes toe en experimenteer met de hoeveelheid tot je de perfecte balans hebt gevonden.
Experimenteer
Rendang is een gerecht dat je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wij voegen bijvoorbeeld wat tamarinde pasta toe voor een subtiele zoet-zure balans, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra kruiden zoals koriander of steranijs.
Wat jouw perfecte rendang ook is, één ding is zeker: dit Indonesische topgerecht blijft een ware smaakexplosie en een absolute favoriet voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Dus duik de keuken in en ontdek jouw ideale rendang!
117 reacties
Beste mannen,
Ik wil dit recept verdubbelen wbt het vlees. Moet ik dan de rest ook verdubbelen?
Groetjes Rianti
Hi Rianti, nee hoor. Als je alle ingredienten ongeveer x1,5 doet is het goed. Wellicht wat meer vocht zodat het vlees onder staat. Het is een beetje aftasten. Succes en geniet ervan!
Lijkt me lekker maar woon op het Friese platteland. Waar zouden salemblaadjes te koop zijn. Smaken die heel anders dan de gebruikelijke laurier?
Bij elke toko is salam te koop. Mocht je er echt niet aan kunnen komen, dan achterwege laten want ze zijn zeker anders dan gebruikelijke laurier zoals we hier in NL kennen 🙂
Heerlijk! Ik experimenteer al een tijdje met de Indische keuken en deze viel hier bij ons thuis goed in de smaak. Het duurde wat lang omdat ik natuurlijk te laat was begonnen in de keuken maar we hebben het toetje maar eerst gegeten 🙂
Complimenten ook voor jullie website!! Ik vind het vooral fijn dat in de beschrijving van het recept de hoeveelheden van de ingrediënten telkens benoemd worden zodat je niet de hele tijd heen en weer zit te scrollen, super fijn!
Wat leuk om te horen dat je aan het experimenteren bent met de Indische keuken Joyce! En bedankt voor het compliment, dat is precies onze bedoeling 🙂
Goedemorgen heren,
Gisteren begonnen met het maken van jullie rendang (eerste keer rendang).
Nu is mijn vraag: tot hoever moet ik het laten inkoken? Nu is er nog een hele dikke (pittige) saus… is dit de bedoeling? Of moet ook de saus nog ‘weg’? Kan ik de smaak nog iets afzwakken tot minder pittig? (Was uitgegaan dat de rode lomboks toch niet heet zo heet waren dus al flink wat sambal toegevoegd, had ik beter mee kunnen wachten?)…
Hoi Els, je hoeft het gerecht niet volledig in te laten koken. Als het te ver ingekookt is (en daar lijkt het op zoals je het omschrijft) dan zou ik wat extra vocht toevoegen samen met een beetje suiker zodat het wat minder pittig wordt zoals je wenst. Eet smakelijk!
Als ik de rendang in de oven wil maken, hoe hoog moet de heteluchtoven dan?
Hoi Wil, zoals je normaal gesproken ook een stoofgerecht in een oven bereidt (denk ik). Tussen de 80-90 graden (mag niet koken). Succes!
Ik had al een lekker recept Rendang, maar dit recept is nog veel lekkerder???. Na bereiding in de braadpan heb ik het laten garen in de slowcooker.
Bedankt voor het compliment Marlein, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂 En lekker in de slowcooker, heel goed!