Home Brunch en lunch Toast met zalm en avocado-ei spread

Toast met zalm en avocado-ei spread

door SmaakMenutie
Toast met zalm op avocado-ei spread

Een klassieker

Avocado op toast: inmiddels een klassieker, maar nog altijd verrassend lekker. Eén van de populairste varianten is die met een romige avocado-ei spread en gerookte zalm.

De spread wordt gemaakt van rijpe avocado’s, zacht geprakte gekookte eitjes, een beetje mayonaise en een snuf knoflookpoeder. Zout, peper en een klein beetje djintan geven het nét dat beetje extra – al kun je de komijn ook gerust weglaten als je daar niet van houdt. Een scheutje verse citroensap maakt het geheel fris en in balans.

Toast met zalm maken

Op een snee geroosterd (volkoren)brood komt de smaak het beste tot z’n recht. Daarop een royale laag van de avocado-ei spread, gevolgd door flinterdunne plakjes gerookte zalm. Een paar radijsjes, komkommerslierten, rode ui en wat alfalfa zorgen voor kleur, knapperigheid en frisheid. Het resultaat is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een voedzame maaltijd die perfect past bij een gezonde leefstijl.

De opmars van de avocado in Nederland

Avocado’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze keukens én supermarkten. Maar wist je dat deze romige vrucht pas eind jaren ’90 zijn intrede deed in Nederland? Daarvoor werd de avocado vooral gezien als een exotische luxe, die enkel in chique restaurants als garnering op je bord verscheen.

Toast avocadospread

Sinds 2005 is de avocado echter razend populair geworden, en inmiddels eten we met z’n allen maar liefst 40 miljoen kilo per jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. En dat is eigenlijk helemaal niet erg – want avocado’s zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond.

Waarom avocado zo gezond is

Avocado’s zitten boordevol gezonde vetten, met name enkelvoudig onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels, wat je spijsvertering ondersteunt en bijdraagt aan een verzadigd gevoel.

Ze bevatten ook een flinke dosis vitamines, zoals vitamine E (goed voor je huid), vitamine K (belangrijk voor je bloedstolling) en foliumzuur (essentieel tijdens de zwangerschap). Ook mineralen zoals kalium zijn ruim aanwezig, wat helpt bij het reguleren van je bloeddruk. Niet gek dus dat de avocado inmiddels een ‘superfood’-status heeft bereikt!

Een blijvertje in onze keuken

Sinds 2017 zijn er zelfs speciale avocado-restaurants geopend, helemaal gewijd aan deze veelzijdige vrucht. Van salades en bowls tot toasts en smoothies – de mogelijkheden zijn eindeloos. En dat maakt de avocado tot een vaste waarde in onze keuken. Of je ‘m nu puur eet, verwerkt in een guacamole of – zoals vandaag – op een smaakvolle toast met ei en zalm: deze groene favoriet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks menu.

Toast met zalm
Toast met zalm op avocado-ei spread

Toast met zalm en avocado-ei spread

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 14 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g gerookte zalm
  • 20 g alfalfa
  • 6 radijsjes (optioneel)
  • 4 sneetjes brood
  • 2 eieren
  • 1 avocado
  • 1/2 citroen
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 rode ui
  • 1 el mayonaise
  • 1/2 tl djintan
  • 1/2 tl knoflookpoeder

Zo maak je het

  • Kook 2 eieren in 6-7 minuten hard en laat ze afkoelen.
  • Schep het vruchtvlees van 1 rijpe avocado in een mengkom en prak met een vork samen met de 2 afgekoelde en gepelde eitjes.
  • Voeg 1-2 el mayonaise toe samen met een 1/2 tl knoflookpoeder, 1/2 tl zout en een snuf peper en djintan. Voeg niet teveel djintan toe. Je mag het ook achterwege laten als je niet van komijn houdt. 
  • Meng ook een beetje verse citroensap door het geheel. En proef! Voeg naar smaak meer mayonaise, djintan of peper toe.
  • Snijd een paar radijsjes in dunne plakjes en maak wat slierten komkommer met een rasp (of kaasschaaf). Snijd ook een have rode ui in ringen. Toast ondertussen de sneetjes brood. 
  • Besmeer het brood ruim met de avocadospread en beleg vervolgens met gerookte zalm. 
  • Maak af met de radijsjes, komkommerslierten, rode ui en wat alfalfa. Voeg naar smaak peper toe.

Toast met zalm op avocado-ei spread

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

5 reacties

Dorien 23 juni 2020 - 19:51

We hebben dit vanavond gegeten en het was weer heerlijk! Zeker met dit warme weer is dit een lichte maaltijd!

Reply
SmaakMenutie 24 juni 2020 - 10:47

Fijn dat de toast in de smaak viel Dorien, leuk om te horen! 🙂

Reply
Cindy 8 april 2023 - 16:56

Echt heerlijk! Wij hebben er alleen kerrie, ipv djintan in gedaan. Ook hebben wij er nog wat kleine stukjes bacon ingedaan, en als garnering wat lente ui.

Reply
jos 23 mei 2023 - 19:47

wat is alfalfa

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 10:17

Dat is een gezonde kiemgroente Jos!

Reply