Home Salades en soepen Pittige mosterdsoep

Pittige mosterdsoep

door SmaakMenutie

Snel klaar!

Als er één ding is wat bij ons altijd (in meerdere variaties) in de koelkast staat dan is het wel mosterd! Daarom maken we vandaag een klassiek soepje: de mosterdsoep. Maar dan wel op z’n Hollands. Dus met grove Zaanse of Groninger mosterd. En verder heb je eigenlijk nauwelijks wat nodig. Een klontje boter, een beetje bloem, een uitje en een scheutje room. That’s all. Dit soepje zet je bovendien binnen 20-25 minuten op tafel. En véél lekkerder dan een zak of een blik soep natuurlijk. Nieuwsgierig naar nog zo’n eenvoudig soepje? Check dan ook eens onze uiensoep.

Mosterdsoep

Mosterdsoep

Print dit recept
Personen: 4 kommen Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 80 keer gestemd )

Ingrediënten

100 ml witte wijn
100 ml (kook)room
50 g (room)boter
50 g bloem
50 g katenspek (optioneel)
1 ui
2 groente bouillonblokjes
3 stengels lente-ui
5 el grove mosterd

Zo maak je het

  • Snipper 1 ui en fruit deze even aan in een klont boter van circa 50 gram.
  • Zet het vuur lager en voeg 50 g bloem toe. Mix met een garde tot een roux en laat gaar worden.
  • Voeg nu in etappes ongeveer 900 ml water toe terwijl je met de garde blijft roeren. Je krijgt zo een mooi gebonden soep. Voeg als het water net niet kookt 2 verkruimelde groente bouillonblokjes toe.
  • Voeg tevens 100 ml witte wijn toe en 100 ml (kook)room- of zuivel toe.
  • Roer tot slot 4-5 flinke el grove (Zaanse of Groninger) mosterd door de soep. En proef! Voeg desgewenst meer mosterd, meer room of wat extra water toe.
  • Serveer met (uitgebakken) (katen)spek of bacon en met wat lente-ui. Heerlijk in combinatie met vers stokbrood met oude kaas.

Mosterdsoep recept Mosterdsoep maken Ouderwetse mosterdsoep Zaanse mosterdsoep

TIP

Liever geen wijn? Dan kan je in plaats daarvan ook gewoon extra water gebruiken.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

12 reacties

Culpa 18 oktober 2019 - 15:44

Heerlijke soep! Vorige week gemaakt met honing-mosterd. Romig zacht soepje en voor herhaling vatbaar. Dank jullie wel!!

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2019 - 08:14

Leuk om te horen! Fijn dat de mosterdsoep in de smaak viel 🙂

Reply
Peter 23 augustus 2020 - 19:21

Prima soepje!!

Reply
SmaakMenutie 24 augustus 2020 - 09:07

Fijn dat je het lekker vond Peter! 🙂

Reply
Petra 29 december 2020 - 13:23

Heerlijke soep, ik maak vaak zelf soep maar nog nooit moserdsoep , was bang dat het niet lekker was, maar nu deze gemaakt echt lekker maak ik zeker meer.

Reply
SmaakMenutie 29 december 2020 - 13:26

Leuk dat de eerste keer mosterdsoep maken meteen in de smaak viel Petra! 🙂

Reply
Jan Lourens 24 januari 2021 - 16:40

Lekker soep, net gemaakt.
Smaakt heerlijk.
Ik ga hem zeker vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 17:06

Leuk om te horen Jan!

Reply
Gerard 24 januari 2021 - 14:01

Lekkere soep bedankt weer het zoveelste recept wat in de smaak is gevallen. Voor vanavond aan de slag met de Surinaamse kip.

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 15:39

Fijn Gerard, dat horen we graag! Geniet van de Surinaamse kip 🙂

Reply
Timo 14 februari 2021 - 16:40

Hi Tim & Erik, ziet er lekker uit, ga ik zeker snel maken! Nog wel een kort vraagje: raden jullie eerder pittige grove mosterd aan, of milde grove mosterd

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2021 - 10:06

Lekker Timo! In principe maakt het niet veel uit. Wij hebben bijvoorbeeld de laatste keer Zaanse grove mosterd gebruikt, maar die keer daarvoor de Groningse. Als je ‘m iets scherper wil zouden wij voor de pittige versie kiezen. Geniet ervan!

Reply