Home Tips & weetjes Zó schil en kook je witte asperges

Zó schil en kook je witte asperges

door SmaakMenutie
Witte asperges schillen

Het witte goud

Het aspergeseizoen is weer volop losgebarsten dus je kan weer gaan genieten van het witte goud. De winkels liggen er inmiddels vol mee. Maar hoe bereid je nu precies deze heerlijke seizoensgroente? Wij leggen in dit artikel uit wat de beste manier is om ze te schillen én te koken zodat je prachtige (niet te) zachte asperges krijgt. Want als er een ding niet lekker is, is het een ‘houtige’ asperge. En gooi het afval van de asperges vooral niet weg maar maak er een heerlijke romige aspergesoep van!

Witte asperges schillen

Asperges schillen en koken

Print dit recept
Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

 • Witte asperges

Benodigdheden

 • Dunschiller
 • Scherp mes
 • Ruime (soep)pan

Zo maak je het

 • Zorg dat je verse asperges hebt. Verse asperges zijn egaal en hebben geen scheurtjes. Vaak begint een scheur onderaan de asperge en is de onderkant bovendien houtig om te zien. Door de asperges tegen elkaar aan te rollen weet je ook of ze vers zijn. Ze maken dan een 'zingend' of piepend geluid.
 • Bewaar verse asperges maximaal 2 dagen in een vochtige theedoek in de onderste (groente)lade van je koelkast. Maar het liefst koop je ze op de dag zelf.
 • Neem een scherpe dunschiller en schil de asperge van boven naar beneden rondom. Als de asperges supervers zijn dan merk je dat direct en geven ze wellicht wat vocht af.
 • Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant van de asperge af.
 • Doe een laagje water in een ruime (soep)pan en breng het water aan de kook. Plaats de asperges in de pan en kook ze ongeveer 10 minuten met deksel op de pan. Zorg dat ze net onder water aan. Teveel water zorgt voor smaakverlies.
 • Doe het vuur uit en laat nog 5-10 minuten rusten. Let op: de dikte van je asperges is medebepalend voor de kooktijd. Als alle asperges van dezelfde dikte zijn is dit het beste.
 • De asperges zijn klaar als je ze op een vork legt en hij lichtjes doorbuigt. Als je er met een scherp mes eenvoudig doorheen prikt is dat ook een goed teken.
 • Gebruik een schuimspaan om de asperges uit te pan te halen en laat even kort uitlekken. Serveer de asperges direct. Bijvoorbeeld met gerookte zalm, kabeljauw of ' ouderwets' met ham. Of denk eens 'out of the box' en serveer ze met pasta of gebruik het witte goud in een romige lunchsalade!

Witte asperges schillenWitte asperges koken Witte asperges met ham receptWitte asperges met ham en botersaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

6 reacties

Gerda Wassink 13 mei 2022 - 12:56

Van de schillen trek ik eerst bouillon, daarna gaan de asperges erin, waardoor de smaak nog beter wordt en de bouillon wordt niet weggegooid, maar is uitermate geschikt voor een heerlijk aspergesoep..

Reply
Julius 3 mei 2023 - 09:52

Van verse witte asperges hoeft maar een klein stukje van ca. een halve cm te worden afgesneden. Deze stukjes en de schillen zet je net onder water en die laat je ca. 20 minuten zachtjes trekken. Schillen en stukjes eruit en voldoende zout en evt. nootmuskaat toevoegen. De asperges kunnen net onder het kookvocht naar eigen wens gegaard worden. Het kookvocht bewaren, evt. invriezen en voor de volgende aspergemaaltijd gebruiken.
Hoe geconcentreerder het vocht is hoe beter…

Reply
Paul Meekel 3 mei 2023 - 10:09

Goed artikel! Ik volg zelf de hele procedure. Maar ik kook het water vooraf, blancheer de asperge en zet dan het vuur uit. Zet de pan warm weg met handdoek erom heen. 20 minuten later perfecte asperges

Reply
Julius 3 mei 2023 - 10:30

Ja zeker, dat is inderdaad de manier waarop je de asperges het beste gaart. Die handdoek om de pan is m.i. niet echt nodig, zeker als je een gietijzeren pan gebruikt die de warmte langer vasthoudt…

Reply
Florentine 3 mei 2023 - 16:19

Blokje kippenbouillon en schepje suiker erbij, van mijn Limburgse oma geleerd.
En altijd óp de schillen koken!

Reply
Hettie 24 april 2024 - 15:36

Stukje foelie, schepje suiker en zout bij het kookvocht, recept moeder.

Reply