Home Brunch en lunch Shakshuka

Shakshuka

eigerecht met gesmoorde groenten

door SmaakMenutie
Shakshuka

Ratjetoe

Toen we eind 2019 weer terug in Tel Aviv (Israël) waren hebben we voor het eerst eens shakshuka besteld. Geïnspireerd door de lovende worden over dit gerecht van Yotam Ottolenghi en Jigal Krant waren we extra nieuwsgierig naar dit traditionele gerecht. Shakshuka spreek je overigens gewoon uit als sjaksjoeka. En zo wordt het ook vaak geschreven. Shakshuka is een eigerecht met gesmoorde groenten van tomaat en paprika. Het lekkerste is de combinatie van ‘vlezige’ groenten met het zachte eigeel wat je met een stuk challe (Joods gevlochten brood) of Turks brood in een keer opeet – met de handen uiteraard.

“Shakshuka is een eigerecht met gesmoorde groenten van tomaat en paprika”

Shakshuka is van origine een vegetarisch gerecht dat de Noord-Afrikaanse Joden meebrachten toen ze in de jaren 50 massaal naar Israël vertrokken. In het Arabisch betekent het dan ook zoiets als ‘ratjetoe’. Zij bereidden het voornamelijk voor het avondeten (zoals deze heerlijke shakshuka met gehakt), maar de Israeli hebben het omgedoopt tot een overheerlijke ontbijt- of brunchgerecht. De versie die wij het eerst kregen voorgeschoteld was er een zoals zoveel restaurants het serveren: door het gebruik van tomaten uit blik en tomatenpuree. Aangezien het behoorlijk wat snijwerk is, is dat voor veel restaurants net wat te veel werk en kiezen ze voor de wat meer praktische blikconserven. De kleine restaurantjes die elke shakshuka vers bereiden snijden de tomaat – net als wij – gewoon zelf. Veel lekkerder namelijk!

Uiteraard gebruiken wij kruiden uit het Midden-Oosten, wat het zijn kenmerkende smaak geeft. Zoals za’atar en daarnaast harissa (hete pasta van paprika en peper). Mocht je die laatste niet in huis hebben, gebruik dan gerust wat cayennepeper. En de za’atar zou je kunnen vervangen voor komijnpoeder. Serveer met verse koriander en soemak. Soemak is een vervanger voor peper en wordt gemaakt van gemalen soemakbesjes. Overigens is dit geen must maar wel leuk om eens te proeven. Soemak is ook heerlijk op een eitje of door salades trouwens. Serveer er uiteraard challe of Turks brood bij. Mmmm eet smakelijk!

Shakshuka

Shakshuka

Print dit recept
Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 38 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 5 tomaten
  • 4 eieren
  • 3 takjes tijm
  • 2-3 paprika's (rood en geel)
  • 2 sjalotten
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 tl za'atar
  • 1 tl harissa (of cayennepeper)
  • Verse koriander (of peterselie)
  • Challe of Turks brood
  • Soemak (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 2 sjalotten in ringen, 2-3 paprika's (geel en rood) in halve reepjes en hak alvast 5-6 (rijpe) tomaten in grove stukken.
  • Neem een middelgrote koekenpan en fruit de sjalotten 2-3 minuten in een ruime scheut olie op middelhoog vuur.
  • Voeg 2 tl za'atar toe samen met 1 ruime tl harissa (of een goede snuf cayennepeper). Zet het vuur wat lager en bak al omscheppend 1-2 minuutjes mee.
  • Voeg nu de gesneden paprika toe samen met de blaadjes van 3 takjes tijm en 2 el bruine suiker. Schep alles even goed om en bak circa 10 minuten al omscheppend.
  • Voeg nu de tomatenblokjes toe samen met 2 laurier blaadjes. Laat het geheel 12-15 minuten pruttelen op matig vuur. Voeg steeds een klein scheutje water toe als het geheel wat droog dreigt te koken. Schep geregeld om.
  • Maak 4 kuiltjes in de saus en doe in elk kuiltje een eitje (bestrooi met zout). Deksel op de pan en ongeveer 10-12 minuten op matig vuur laten pruttelen tot het eitje halfzacht is.
  • Serveer met challe of Turks brood, verse koriander of peterselie. Voeg zout of sumak naar smaak toe.

Ingrediënten shakshukaShakshuka Sjaksjoeka Shakshuka recept Israëlische shakshuka

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Marleen 12 januari 2022 - 18:25

Lekkerrrrrr, ook zonder suiker. Misschien ooit ook als ontbijt maar voorlopig gewoon als lunch of avondeten😉

Reply
Anne 2 mei 2022 - 19:04

ERG lekker! Al een paar keer gemaakt als diner met quinoa erbij. Een zachtgekookt eitje erbij want dan zit er geen gestold eiwit bij wat over is 😄.

Reply
Irene 5 maart 2023 - 09:34

Oh lekker! Ik heb het eens in Amsterdam gegeten, voor herhaling vatbaar!

Reply
Aimee 27 april 2023 - 10:47

Heerlijk! cannellinibonen erbij ❣️

Reply
Marleen 18 november 2023 - 18:54

Weer op tafel gezet. Jummie Jummie met de Sumak en verse feta. Zoo lekker. Dank

Reply