Ratjetoe
Toen we eind 2019 weer terug in Tel Aviv (Israël) waren hebben we voor het eerst eens shakshuka besteld. Geïnspireerd door de lovende worden over dit gerecht van Yotam Ottolenghi en Jigal Krant waren we extra nieuwsgierig naar dit traditionele gerecht. Shakshuka spreek je overigens gewoon uit als sjaksjoeka. En zo wordt het ook vaak geschreven. Shakshuka is een eigerecht met gesmoorde groenten van tomaat en paprika. Het lekkerste is de combinatie van ‘vlezige’ groenten met het zachte eigeel wat je met een stuk challe (Joods gevlochten brood) of Turks brood in een keer opeet – met de handen uiteraard.
“Shakshuka is een eigerecht met gesmoorde groenten van tomaat en paprika”
Shakshuka is van origine een vegetarisch gerecht dat de Noord-Afrikaanse Joden meebrachten toen ze in de jaren 50 massaal naar Israël vertrokken. In het Arabisch betekent het dan ook zoiets als ‘ratjetoe’. Zij bereidden het voornamelijk voor het avondeten (zoals deze heerlijke shakshuka met gehakt), maar de Israeli hebben het omgedoopt tot een overheerlijke ontbijt- of brunchgerecht. De versie die wij het eerst kregen voorgeschoteld was er een zoals zoveel restaurants het serveren: door het gebruik van tomaten uit blik en tomatenpuree. Aangezien het behoorlijk wat snijwerk is, is dat voor veel restaurants net wat te veel werk en kiezen ze voor de wat meer praktische blikconserven. De kleine restaurantjes die elke shakshuka vers bereiden snijden de tomaat – net als wij – gewoon zelf. Veel lekkerder namelijk!
Uiteraard gebruiken wij kruiden uit het Midden-Oosten, wat het zijn kenmerkende smaak geeft. Zoals za’atar en daarnaast harissa (hete pasta van paprika en peper). Mocht je die laatste niet in huis hebben, gebruik dan gerust wat cayennepeper. En de za’atar zou je kunnen vervangen voor komijnpoeder. Serveer met verse koriander en soemak. Soemak is een vervanger voor peper en wordt gemaakt van gemalen soemakbesjes. Overigens is dit geen must maar wel leuk om eens te proeven. Soemak is ook heerlijk op een eitje of door salades trouwens. Serveer er uiteraard challe of Turks brood bij. Mmmm eet smakelijk!
5 reacties
Lekkerrrrrr, ook zonder suiker. Misschien ooit ook als ontbijt maar voorlopig gewoon als lunch of avondeten😉
ERG lekker! Al een paar keer gemaakt als diner met quinoa erbij. Een zachtgekookt eitje erbij want dan zit er geen gestold eiwit bij wat over is 😄.
Oh lekker! Ik heb het eens in Amsterdam gegeten, voor herhaling vatbaar!
Heerlijk! cannellinibonen erbij ❣️
Weer op tafel gezet. Jummie Jummie met de Sumak en verse feta. Zoo lekker. Dank