Home Brunch en lunch Shakshuka

Shakshuka

paprika-tomatenstoof met ei

door SmaakMenutie
Shakshuka

Gesmoorde groenten

Toen we voor de eerste keer in Tel Aviv waren hebben we kennisgemaakt met een waanzinnig lekker gerecht: shakshuka. Shakshuka, je spreekt het uit als sjaksjoeka, is een vegetarisch gerecht van gesmoorde groenten als tomaat en paprika waarin eieren zijn gegaard. In het Arabisch betekent het dan ook zoiets als ‘mengsel’. Zij bereidden het voornamelijk voor het avondeten (zoals deze heerlijke shakshuka met gehakt), maar de Israeli hebben het omgedoopt tot een overheerlijke ontbijt- of brunchgerecht. Het lekkerste is de combinatie van rijpe groenten met het zachte eigeel wat je met een stuk challe (Joods gevlochten brood) of Turks brood in een keer opeet – met de handen uiteraard. Vanzelfsprekend gebruiken wij kruiden uit het Midden-Oosten, wat het zijn kenmerkende smaak geeft. Zoals za’atar en daarnaast harissa (hete pasta van paprika en peper). Mocht je die laatste niet in huis hebben, gebruik dan gerust wat cayennepeper. En de za’atar zou je in noodgevallen kunnen vervangen door gemalen komijnzaad. Serveer met verse koriander en optioneel sumak.

Shakshuka

Shakshuka

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 50 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 5 tomaten
  • 4 eieren
  • 3 takjes tijm
  • 3 paprika's (rood en geel)
  • 2 sjalotten
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 tl za'atar
  • 1 tl harissa (of cayennepeper)
  • Verse koriander
  • Turks brood (of challe)
  • Sumak (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 2 sjalotten in ringen, 3 paprika's (geel en rood) in smalle reepjes en snijd 5-6 (rijpe) tomaten in stukken.
  • Neem een middelgrote koekenpan en fruit de sjalotten 2-3 minuten in een ruime scheut olie op middelhoog vuur.
  • Voeg 2 tl za'atar toe samen met 1 ruime tl harissa. Zet het vuur wat lager en bak al omscheppend 1-2 minuutjes mee.
  • Voeg nu de gesneden paprika toe samen met de blaadjes van 3 takjes tijm en 2 el bruine suiker. Schep alles even goed om en bak circa 10 minuten al omscheppend.
  • Voeg nu de tomatenblokjes toe samen met 2 laurier blaadjes. Laat het geheel 12-15 minuten pruttelen op matig vuur. Voeg steeds een klein scheutje water toe als het vocht wat teveel dreigt te verdampen. Schep geregeld om.
  • Maak 4 kuiltjes in de saus en doe in elk kuiltje een eitje (bestrooi met zout). Deksel op de pan en ongeveer 10 minuten op matig vuur laten pruttelen tot het ei halfzacht is.
  • Serveer met Turks brood (of challe) en verse koriander. Voeg zout of sumak naar smaak toe.

Shakshuka receptShakshuka makenShakshukaShakshoukaGroentestoof

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Marleen 12 januari 2022 - 18:25

Lekkerrrrrr, ook zonder suiker. Misschien ooit ook als ontbijt maar voorlopig gewoon als lunch of avondeten😉

Reply
Anne 2 mei 2022 - 19:04

ERG lekker! Al een paar keer gemaakt als diner met quinoa erbij. Een zachtgekookt eitje erbij want dan zit er geen gestold eiwit bij wat over is 😄.

Reply
Irene 5 maart 2023 - 09:34

Oh lekker! Ik heb het eens in Amsterdam gegeten, voor herhaling vatbaar!

Reply
Aimee 27 april 2023 - 10:47

Heerlijk! cannellinibonen erbij ❣️

Reply
Marleen 18 november 2023 - 18:54

Weer op tafel gezet. Jummie Jummie met de Sumak en verse feta. Zoo lekker. Dank

Reply