Home VisThaise mosselen

Thaise mosselen

in een heerlijke mild-pittige curry

door SmaakMenutie
Thaise mosselen

Een Aziatische twist op een klassieker

Na mosselen op klassieke wijze en mosselen in bier, kiezen we dit keer voor een heerlijke Aziatische versie.

Vandaag gaan we namelijk voor Thaise mosselen. Deze versie brengt een verrassende combinatie van de zilte zee en de kruidige smaken uit de Thaise keuken. Het resultaat is een geurige pan vol schelpen die niet alleen heerlijk zijn, maar ook een gezonde maaltijd vormen.

Mosselen op zijn Thais

Mosselen zijn van zichzelf al bijzonder veelzijdig en laten zich uitstekend combineren met verschillende keukens. In deze versie stomen we ze in een mild-pittige curry met kokosmelk, verse groenten en specerijen die typerend zijn voor Thailand.

Kruiden en specerijen

Het geheim van deze Thaise mosselen zit in de smaakmakers. Citroengras (sereh) geeft een subtiel frisse touch, kurkuma zorgt voor die warme gele kleur en een lichte aardse smaak, terwijl rode peper voor een beetje pit zorgt. Koriander mag natuurlijk niet ontbreken, maar wie daar niet van houdt, kan dit gerust apart serveren.

Thaise mosselen recept

Door de kokosmelk ontstaat er een romige saus die mooi in balans wordt gebracht met limoensap en een scheut vissaus. Samen met groenten als prei en wortel vormt dit een smaakvolle basis waarin de mosselen langzaam opengaan. Het is een gerecht dat tegelijk licht en rijk van smaak is.

Gezond en voedzaam

Naast dat mosselen erg lekker zijn, zitten ze ook boordevol goede voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan eiwitten en leveren belangrijke mineralen zoals ijzer, zink en jodium. Bovendien bevatten ze vitamine B12, dat bijdraagt aan energie en een gezonde werking van het zenuwstelsel. En dat allemaal terwijl mosselen van nature heel weinig vet bevatten.

Mosselen op Thaise wijze

Een pan Thaise mosselen is dus niet alleen een feest voor je smaakpapillen, maar ook een bewuste keuze voor je lichaam. Geen wonder dat ze in veel landen worden gezien als een superfood uit de zee. Houd overigens altijd rekening met ongeveer een kilo mosselen per persoon.

Wat serveer je erbij?

Bij een Thaise bereiding denk je misschien direct aan rijst, en dat is inderdaad een prima optie. Toch passen frietjes of een knapperig stokbrood met een frisse salade er net zo goed bij. Zo kun je met de overgebleven saus heerlijk dippen. Voor wie graag extra variatie wil, is een eenvoudige mosseldip zoals kerriesaus, cocktailsaus of ravigotesaus ook een aanrader.

Ravigotesaus
Serveer de mosselen eventueel met ravigotesaus
Thaise mosselen

Thaise mosselen

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 22 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 kg Zeeuwse mosselen
  • 15 g verse koriander
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 tenen knoflook
  • 2 limoenen
  • 1 sjalot
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 5 cm verse gember
  • 2 el vissaus
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gedroogde chilipeper
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Halveer 1 prei door de lengte en snijd in smalle ringen. Snijd tevens 1 kleine winterpeen in blokjes en hak een handje koriander fijn. Liever geen koriander? Laat dan gerust achterwege of serveer apart. 
  • Snipper 1 grote sjalot, snijd 2 tenen knoflook fijn en snijd 1 rode peper in smalle ringetjes. Fruit in een scheutje zonnebloemolie op matig vuur in een ruime (mossel)pan (bekijk hier welke wij zelf in de keuken gebruiken) kort aan.
  • Voeg de gesneden prei, winterpeen en koriander toe en bak al omscheppend mee 5 minuten mee.
  • Verwijder de uiteinden en het buitenste blad van 1 stengel sereh en snijd fijn. Rasp circa 5 cm verse gember. Voeg toe aan het geheel samen met 1 tl kurkuma en 1 tl gedroogde chilipeper en bak al omscheppend kort mee.
  • Voeg 400 ml kokosmelk toe samen met 2 el vissaus en het sap van 1 limoen. Breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
  • Spoel ondertussen 2 kg mosselen schoon onder koud water. Gooi alle kapotte mosselen direct weg. Mosselen die een klein stukje openstaan tik je op het aanrechtblad tot ze dichtgaan. Als ze niet dichtgaan gooi ze dan ook weg. Leg de mosselen in schoon koud water.
  • Doe de mosselen in de pan en plaats het deksel erop. Laat de mosselen in 4-5 minuten garen of tot de schelpen zijn open gegaan. Schud 1 of 2 keer halverwege. Serveer direct met schijfjes limoen en extra koriander.

Thaise mosselen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

3 reacties

Rianne 15 augustus 2024 - 17:36

Erik, ik heb dit recept gemaakt en het was heerlijk. Maar ik vond het er niet uitzien vanwege de kokosmelk. Heb jij de mosselen in een andere pan gemaakt en nadien de kokosmelk met de kruiden toegevoegd?

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2024 - 13:00

Nee, maar misschien is het bij jou gaan schiften doordat het iets te hard kookte? Dat zou het kunnen verklaren. Als de smaak maar goed was!

Reply
Nars 5 maart 2025 - 18:16

Is echt een heerlijk recept. Heb het ook al een keer met blokjes kipfilet gemaakt ipv mosselen dat is heerlijk met rijst erbij 😁

Reply

Reacties