Home Vis Thaise mosselen

Thaise mosselen

in een heerlijke mild-pittige curry

door SmaakMenutie
Thaise mosselen

Aziatische twist

Na mosselen op klassieke wijze en in bier is het vandaag tijd voor een andere populaire variant, namelijk de Thaise versie. De mosselen worden ditmaal gaar gestoomd in een heerlijke mild-pittige curry met typische Aziatische kruiden als sereh, kurkuma en koriander. Deze Thaise mosselen zijn bovendien hartstikke gezond door de grote hoeveelheid aan eiwitten, mineralen en vitaminen. Daarnaast bevatten ze weinig vet. Houd rekening met ongeveer een kilo mosselen per persoon. Je denkt wellicht vanwege de Aziatische twist van deze zeevruchten om er rijst bij te serveren, maar frietjes (of stokbrood) met een frisse salade kan natuurlijk ook. De saus geeft in principe voldoende smaak af maar een mosseldip als kerriesaus, cocktailsaus of ravigotesaus erbij is ook heerlijk!

Thaise mosselen

Thaise mosselen

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 20 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 kg Zeeuwse mosselen
  • 15 g verse koriander
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 tenen knoflook
  • 2 limoenen
  • 1 sjalot
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 5 cm verse gember
  • 2 el vissaus
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gedroogde chilipeper

Zo maak je het

  • Halveer 1 prei door de lengte en snijd in smalle ringen. Snijd tevens 1 kleine winterpeen in blokjes en hak een handje koriander fijn. Liever geen koriander? Laat dan gerust achterwege of serveer apart. 
  • Snipper 1 grote sjalot, snijd 2 tenen knoflook fijn en snijd 1 rode peper in smalle ringetjes. Fruit in een scheutje (zonnebloem)olie op matig vuur in een ruime (mossel)pan kort aan.
  • Voeg de gesneden prei, winterpeen en koriander toe en bak al omscheppend mee 5 minuten mee
  • Verwijder de uiteinden en het buitenste blad van 1 stengel sereh en snijd fijn. Rasp circa 5 cm verse gember. Voeg toe aan het geheel samen met 1 tl kurkuma en 1 tl gedroogde chilipeper en bak al omscheppend kort mee.
  • Voeg 400 ml kokosmelk toe samen met 2 el vissaus en het sap van 1 limoen. Breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
  • Spoel ondertussen 2 kg mosselen schoon onder koud water. Gooi alle kapotte mosselen direct weg. Mosselen die een klein stukje openstaan tik je op het aanrechtblad tot ze dichtgaan. Als ze niet dichtgaan gooi ze dan ook weg. Leg de mosselen in schoon koud water.
  • Doe de mosselen in de pan en plaats het deksel erop. Laat de mosselen in 4-5 minuten garen of tot de schelpen zijn open gegaan. Schud 1 of 2 keer halverwege. Serveer direct met schijfjes limoen en extra koriander.

Thaise mosselen receptThaise mosselenMosselen op Thaise wijzeMosselen op zijn Thais

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

2 reacties

Rianne 15 augustus 2024 - 17:36

Erik, ik heb dit recept gemaakt en het was heerlijk. Maar ik vond het er niet uitzien vanwege de kokosmelk. Heb jij de mosselen in een andere pan gemaakt en nadien de kokosmelk met de kruiden toegevoegd?

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2024 - 13:00

Nee, maar misschien is het bij jou gaan schiften doordat het iets te hard kookte? Dat zou het kunnen verklaren. Als de smaak maar goed was!

Reply