Een Aziatische twist op een klassieker
Na mosselen op klassieke wijze en mosselen in bier, kiezen we dit keer voor een heerlijke Aziatische versie.
Vandaag gaan we namelijk voor Thaise mosselen. Deze versie brengt een verrassende combinatie van de zilte zee en de kruidige smaken uit de Thaise keuken. Het resultaat is een geurige pan vol schelpen die niet alleen heerlijk zijn, maar ook een gezonde maaltijd vormen.

Mosselen zijn van zichzelf al bijzonder veelzijdig en laten zich uitstekend combineren met verschillende keukens. In deze versie stomen we ze in een mild-pittige curry met kokosmelk, verse groenten en specerijen die typerend zijn voor Thailand.
Kruiden en specerijen
Het geheim van deze Thaise mosselen zit in de smaakmakers. Citroengras (sereh) geeft een subtiel frisse touch, kurkuma zorgt voor die warme gele kleur en een lichte aardse smaak, terwijl rode peper voor een beetje pit zorgt. Koriander mag natuurlijk niet ontbreken, maar wie daar niet van houdt, kan dit gerust apart serveren.

Door de kokosmelk ontstaat er een romige saus die mooi in balans wordt gebracht met limoensap en een scheut vissaus. Samen met groenten als prei en wortel vormt dit een smaakvolle basis waarin de mosselen langzaam opengaan. Het is een gerecht dat tegelijk licht en rijk van smaak is.
Gezond en voedzaam
Naast dat mosselen erg lekker zijn, zitten ze ook boordevol goede voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan eiwitten en leveren belangrijke mineralen zoals ijzer, zink en jodium. Bovendien bevatten ze vitamine B12, dat bijdraagt aan energie en een gezonde werking van het zenuwstelsel. En dat allemaal terwijl mosselen van nature heel weinig vet bevatten.

Een pan Thaise mosselen is dus niet alleen een feest voor je smaakpapillen, maar ook een bewuste keuze voor je lichaam. Geen wonder dat ze in veel landen worden gezien als een superfood uit de zee. Houd overigens altijd rekening met ongeveer een kilo mosselen per persoon.
Wat serveer je erbij?
Bij een Thaise bereiding denk je misschien direct aan rijst, en dat is inderdaad een prima optie. Toch passen frietjes of een knapperig stokbrood met een frisse salade er net zo goed bij. Zo kun je met de overgebleven saus heerlijk dippen. Voor wie graag extra variatie wil, is een eenvoudige mosseldip zoals kerriesaus, cocktailsaus of ravigotesaus ook een aanrader.


3 reacties
Erik, ik heb dit recept gemaakt en het was heerlijk. Maar ik vond het er niet uitzien vanwege de kokosmelk. Heb jij de mosselen in een andere pan gemaakt en nadien de kokosmelk met de kruiden toegevoegd?
Nee, maar misschien is het bij jou gaan schiften doordat het iets te hard kookte? Dat zou het kunnen verklaren. Als de smaak maar goed was!
Is echt een heerlijk recept. Heb het ook al een keer met blokjes kipfilet gemaakt ipv mosselen dat is heerlijk met rijst erbij 😁