Home Vis Mosselen op klassieke wijze

Mosselen op klassieke wijze

in witte wijn met groenten

door SmaakMenutie
Mosselen op klassieke wijze

Zeevruchten

Wij eten geregeld een pannetje mosselen in een restaurant, maar ons eigen recept op de website ontbrak nog. Tot vandaag! Veel mensen denken dat het heel ingewikkeld is om mosselen te bereiden. Maar niets is minder waar, het is juist hartstikke makkelijk. Wij geven je de tips & tricks voor het koken van de perfecte mosselen op klassieke wijze. We koken ze in witte wijn samen met typische mosselgroenten als wortel, bleekselderij en ui. Deze zeevruchten zijn niet alleen heerlijk, ze zijn ook nog eens gezond; ze bevatten namelijk eiwitten, mineralen, vitaminen en weinig vet. Het seizoen loopt ongeveer van half juli tot half april. Het is dus een fabel dat ze alleen in de maanden met een ‘r’ verkrijgbaar zijn. Houd rekening met ongeveer een kilo mosselen per persoon. Serveer net als wij met friet (of kies voor stokbrood) en een frisse salade. Sommige mensen vinden ze puur het lekkerst, maar een mosseldip als kerriesaus, cocktailsaus of ravigotesaus is ook heerlijk!

Mosselen op klassieke wijze

Mosselen op klassieke wijze

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 22 keer gestemd )

Ingrediënten

 • 2 kg Zeeuwse mosselen
 • 15 g verse peterselie
 • 150 ml witte wijn
 • 3 stengels bleekselderij
 • 2 sjalotten
 • 1 prei
 • 1 winterpeen
 • 1 teen knoflook

Zo maak je het

 • Je kan een kant-en-klaar zakje mosselgroenten (400 g) kopen, maar vers is toch het lekkerst.
 • Snipper 2 sjalotten, snijd 1 teen knoflook fijn, snijd 1 prei en 3 stengels bleekselderij in smalle ringen en snijd 1 (kleine) winterpeen in kleine blokjes. Hak de peterselie grof.
 • Verhit een scheut olijfolie in een (mossel)pan en bak alle groenten en peterselie op laag vuur circa 5 minuten. Voeg ook een snuf zout en peper toe.
 • Spoel ondertussen de mosselen schoon onder koud water. Gooi alle kapotte mosselen direct weg. Mosselen die een klein stukje openstaan tik je op het aanrechtblad tot ze dichtgaan. Als ze niet dichtgaan gooi ze dan ook weg. Leg de mosselen in schoon koud water.
 • Schenk een flink glas (circa 150 ml) droge witte wijn bij de groenten en breng aan de kook. Doe de mosselen erbij en doe een deksel op de pan. 
 • Laat de mosselen in 4-5 minuten garen of tot de schelpen zijn open gegaan. Schud 1 of 2 keer halverwege. Serveer direct. 

Mosselen receptMosselen op klassieke wijzeMosselen kokenMossels

TIP

Een keer variëren met een Aziatische twist? Maar dan eens deze heerlijke Thaise mosselen in een mild-pittige curry!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Jack 22 oktober 2022 - 11:16

Ik eet de mosselen ook het liefst puur en in plaats van allerlei sausjes doe ik in een schaaltje wat witte azijn en daarop naar believen witte / zwarte peper en dan de mossel er doorheen halen en lekkerder gaat het wat mij betreft niet worden, maar ieder zijn smaak natuurlijk.
Volledigheidshave wil ik nog opmerken dat bijna iedereen die dit door mijn suggestie ook een keer geprobeerd heeft aangenaam verrast was en de sausjes vaker laat voor wat het is.

Reply
Frans 22 oktober 2022 - 18:00

Heerlijk! Ik ben dol op deze klassieker. Maar ik ben ook een fan van een variant met Tripel Karmeliet ipv de witte wijn.

Reply
Bea van kampen 29 oktober 2022 - 23:28

Ik ben gek op mosselen maar ik eet ze alleen dus 1kilo meer eet ik niet dus waar kan ik die kopen gr bea

Reply
SmaakMenutie 31 oktober 2022 - 12:32

Verpakkingen van 1 kg zijn ook gewoon verkrijgbaar 🙂

Reply
Harry Schasy 12 augustus 2023 - 14:03

Zojuist voor de eerste keer volgens het recept gemaakt thuis tussen de middag. Kookroom en sambel toegevoegd bij de groenten. Met 1 kilo mosselen overal de helft van genomen. Was verrassend lekker! Dank voor het recept

Reply