Home Vis Firecracker zalm

Firecracker zalm

door SmaakMenutie

Spicy & sweet

Ooit van firecracker sauce gehoord? Waarschijnlijk niet, want in Nederland is het een niet veel voorkomende saus. Dat is wel anders in de Verenigde Staten. Amerikanen zijn gek op sauzen en vrijwel elke saus is kant-en-klaar te koop. Wees in een restaurant ook altijd voorzichtig, want als je pech hebt verdwijnt je eten onder de saus. Daarom bestellen wij de saus, ook in Nederland trouwens, altijd apart bij het gerecht. Kan je mooi zelf bepalen hoeveel je gebruikt. Anyway. Firecracker saus dus. Eigenlijk is het een soort van chilisaus. Een mix van spicy en een tikkie zoet. Soms met een zuurtje erdoor. Wij maken een heerlijke firecracker marinade en gebruiken daarvoor sambal badjak extra hot. Normaal is sambal badjak meer zoetig, maar deze versie is exact spicy genoeg voor onze saus. Laat de zalm minimaal een uur of 2 marineren zodat de smaken goed in de vis trekken. Aan de slag!

Firecracker zalm

Firecracker zalm

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.4/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

700 g zalm (4 stuks)
2 tenen knoflook
1 bosje lente-ui
2 el sambal badjak extra hot
2 el sojasaus
2 el zonnebloemolie
1 el tomatenketchup
1 tl bruine suiker
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl paprikapoeder

Zo maak je het

  • Meng in een ruime kom 2 el sojasaus met 2 el sambal badjak extra hot, 2 el zonnebloemolie, 1 el tomatenketchup, 1 tl bruine suiker, 1 tl djahé en 2 geperste tenen knoflook. Meng het geheel grondig door elkaar.
  • Neem de zalm en bestrooi de 4 stukken rondom met paprikapoeder. Besmeer vervolgens rondom met de marinade.
  • Leg de stukken zalm afgedekt in een platte schaal en laat nu minimaal 2 uur (tot een nacht) marineren.
  • Neem een ruime koekenpan en verhit een scheut olie. Bak de stukken zalmfilet circa 5 minuten aan een kant en vervolgens 2 minuten aan de andere kant.
  • Serveer met verse lente-ui en sambal. Lekker met rijst en bijvoorbeeld geroerbakte broccoli.

Firecracker zalm ingrediënten Firecracker zalm maken Firecracker salmon Zalm receptHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

21 reacties

wendy 26 augustus 2020 - 07:38

Is dit ook te maken zonder tomatenketchup ivm tomatenallegie?

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2020 - 09:45

Jazeker Wendy! Vervang het bijvoorbeeld voor chilisaus 🙂

Reply
Geraldina 2 september 2020 - 09:34

Genoten! Super lekker en viel goed in de smaak!

Reply
SmaakMenutie 2 september 2020 - 10:23

Fijn Geraldina, dat vinden we heel leuk om te horen!

Reply
Shiva 28 augustus 2020 - 14:25

Wat voor sojasaus gebruiken jullie in dit recept?

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2020 - 15:22

Wij gebruiken altijd Kikkoman sojasaus (met de rode dop)!

Reply
Shiva 29 augustus 2020 - 10:04

Bedankt! Ik heb het recept gister gemaakt. Heel erg lekker!

Reply
Marga Barendregt Kort 1 september 2020 - 18:11

Ik heb dit recept vandaag gemaakt en het was heerlijk, Voor herhaling vatbaar. Uit de kunst

Reply
SmaakMenutie 2 september 2020 - 10:22

Leuk om te horen Marga! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Lenti 14 september 2020 - 23:50

Vandaag gemaakt op de barbeque. Wel met zalmforel met huid. Het was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:18

Wat leuk dat je de firecracker op de bbq hebt gemaakt! En met huid is inderdaad dan het beste 🙂

Reply
Annemarie 15 september 2020 - 22:26

Ik heb het recept gisteren gemaakt en het was heerlijk! Ik maakte er roerbakgroente bij en wat noedels. Deze komt zeker vaker op het menu! Een toppertje

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:19

Fijn dat het in de smaak viel Annemarie! Lekker die combinatie met groenten en noedels 🙂

Reply
Daan 1 oktober 2020 - 20:33

Is het ook mogelijk om de zalm in de oven te garen?

Reply
SmaakMenutie 2 oktober 2020 - 10:29

Ja dat moet zeker kunnen Daan!

Reply
Diana 23 december 2020 - 08:54

Gisteravond gemaakt… Het was heerlijk en inderdaad voor herhaling vatbaar… Ik had geen lente-ui dus ipv een sjalotje fijn gesnipperd in de marinade… O en zo voor de zware dagen van kerst hebben wij er een lekkere frisse salade bij gegeten.

Reply
SmaakMenutie 23 december 2020 - 10:19

Leuk Diana, fijn dat het recept in de smaak viel 🙂 En lekker die combi met een frisse salade!

Reply
Magda 19 januari 2021 - 21:40

Een heerlijk recept dat hier vaker op tafel zal komen. De zalm heb ik een dag en nacht in de marinade gelaten. Sambalbadjak extra hot had ik niet en heb het vervangen door één lepel sambal badjak met één lepel sambal oelek te mengen.
Niet heet maar een heerlijke smaak en zachte zalm. Lente-uitje heb ik vervangen door bieslook uit de tuin. Bedankt weer.

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2021 - 10:42

Lekker dat je het zo lang hebt laten marineren Magda! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Betty 31 januari 2021 - 15:40

Ik had geen zalm, maar wel pangasiusfilet. Smaakte erg goed, al zeg ik het zelf.

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2021 - 10:36

Kan ook goed, lekker Betty! 🙂

Reply