Klassiek Indisch eierrecept
Via e-mail ontvingen we een verzoek van een van onze buitenlandse lezers om onze versie van telor boemboe Bali te delen. Dit gerecht is een heerlijke Indische bereiding van gekookte eieren in een kruidige Balinese saus.
We hebben al twee varianten van deze Indische eitjes op de website staan, namelijk sambal goreng telor en telor ketjap. Qua pittigheid zit deze versie eigenlijk precies tussen die twee in. Het resultaat is dan ook een perfect gekruid gerecht dat uitstekend past bij een uitgebreide rijsttafel of gewoon als aanvulling op een lekkere Indische maaltijd.
Het voorbereiden van de eieren
Voor een extra stevige textuur en een mooi goudbruin kleurtje kun je de eieren kort aanbakken in een laagje zonnebloem- of arachideolie. Dit is echter optioneel, maar het geeft een licht knapperige buitenkant en zorgt ervoor dat de saus net wat beter hecht. Verhit de olie en bak de gekookte eieren enkele minuten tot ze rondom enigszins goudbruin zijn. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier terwijl je de boemboe voorbereidt. Maar nogmaals, ook zonder ze vooraf te bakken smaken ze heerlijk.
Kruidige Balinese saus
De basis van dit gerecht is de boemboe, een geurige specerijenpasta die de saus zijn smaak geeft. Voor deze versie maken we een milde boemboe van fijngesneden sjalotten, knoflook, rode peper, tomaat, trassi (gefermenteerde garnalenpasta), djahé (gember) en laos. Deze ingrediënten worden tot een fijne pasta gemalen en vervolgens gebakken in een beetje olie tot de aroma’s goed vrijkomen. Daarna voegen we ketjap manis, wat water, blaadjes salam en eventueel een eetlepel gula djawa (Javaanse palmsuiker) toe.
Stoven en serveren
Zodra de saus zijn volle smaak heeft voegen we de eieren toe en laten ze ongeveer een kwartier zachtjes pruttelen. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed in de eieren trekken. Het mag natuurlijk ook veel langer, des te lekkerder worden ze zelfs. Serveer telor boemboe Bali als onderdeel van een rijsttafel of als bijgerecht bij een Indische maaltijd met witte rijst en bijvoorbeeld sajoer boontjes. Reken op minimaal één eitje per persoon, maar liefhebbers willen er vast meer!
15 reacties
Je kunt ook in de eieren een paar sneetjes trekken, de saus kan dan erin trekken.
Hallo, heb het net gemaakt, wel iets anders want ik moest gehakt opmaken, eerst de boemboe gemaakt en deze in de olie laten fruiten en toen de gehakt erin geruld met de salamblaadjes, ketjap en wat goeladjawa, half bouillonblokje en daarna de eieren toegevoegd. Het is heerlijk!!!
Hoi Hoi,
Ik wil dit gaan maken als bijgerecht tijdens kerst. Is het ook mogelijk om dit een dag van te voren te maken , of is dit niet mogelijk i.v.m. de eieren.
Groetjes Lindsey
Wat origineel! Je kan het zeker een dag van tevoren maken, eventueel wat vocht toevoegen tijdens het opwarmen. Geniet ervan!
Kan je dit gerecht ook vooraf klaarmaken en opwarmen als je het op wil dienen? Zo ja, hoe kan je dat het beste doen? Eieren frituren, saus maken en apart houden voordat je het warm maakt?
Zeker! Doen wij zelf ook altijd, dan trekt het nog beter in. Gewoon klaarmaken en later langzaam opwarmen, wellicht wat extra vocht toevoegen.
Al een paar keer gemaakt en echt heerlijk!