Home Erik's Asia Sambal goreng tahoe

Sambal goreng tahoe

pittige gebakken tofu

door SmaakMenutie
Sambal goreng tahoe maken

Meer dan een vleesvervanger

Soms hebben we gewoon zin in iets lekkers maar dan zónder vlees. En dan kiezen we heel graag voor tofu, of zoals in de Indonesische keuken: tahoe.

Deze neutrale witte blokken worden nog al eens onderschat, maar ze nemen smaken als een spons op en zijn verrassend veelzijdig. Tofu is gemaakt van gestremde sojamelk en zit boordevol plantaardige eiwitten, ijzer en calcium. Ideaal dus als je wat vaker vegetarisch wilt eten, zonder in te leveren op voedingsstoffen.

Sambal goreng tahoe maken

De boemboe is de basis

Voor deze sambal goreng tahoe (we maakten overigens eerder al eens een variant met boontjes) maken we natuurlijk weer een lekkere boemboe. We gebruiken sjalotten, knoflook, rode pepers, tomatenpuree, gemalen djahé (gember), ketoembar (korianderzaad), laos (galangawortel) en optioneel een beetje trassi. Alles gaat samen met een flinke eetlepel zonnebloemolie in de hakmolen tot een gladde pasta. Dit soort kruidenmengsels maken we regelmatig en we blijven het zeggen… met een goede hakmolen (hier vind je die wij zelf gebruiken) is het zó gepiept.

Sambal goreng tahoe ingrediënten

Zodra de boemboe begint te geuren in de pan, voegen we de eerder gebakken blokjes tofu toe. Deze hebben we vooraf knapperig gebakken in een beetje zonnebloemolie. Daarna gaat er ook een gekneusde stengel sereh (citroengras) en twee salam blaadjes bij. Laat het geheel op laag vuur 20 tot 25 minuten sudderen, zodat de smaken goed in de tofu trekken. Vergeet niet af en toe om te scheppen en haal de sereh en blaadjes eruit voor het serveren.

Dit serveer je erbij

Wij eten dit het liefst met een portie witte rijst en frisse atjar ketimoen. Dit Indische zuur van komkommer past perfect bij het pittige van de tahoe. Voor de crunch mag een handje kroepoek natuurlijk niet ontbreken. En wat gefruite uitjes on top? Uiteraard!

Sambal goreng tahoe

Deze sambal goreng tahoe is niet alleen comfortfood op z’n best, maar ook een makkelijke manier om wat vaker vegetarisch te koken. Door zelf de boemboe te maken, bepaal je zelf de pittigheid, dus leef je uit met een extra pepertje of lepel sambal als je durft. Wij zijn fan en jij vast en zeker straks vast ook!

Sambal goreng tahoe maken

Sambal goreng tahoe

Personen: 4-6 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 38 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 165 ml kokosmelk (1 blikje)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 blokken tofu (ca. 750 g)
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 2 sjalotten
  • 2 rode pepers
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl djahé
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi (Vegetarisch? Laat het dan achterwege)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 2 blokken tofu in blokjes. Bestrooi met zout en frituur in een laagje zonnebloemolie in de wok tot ze goudgeel zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak ondertussen de boemboe met behulp van een hakmolen. Mix hiervoor 2 sjalotten samen met 2-3 tenen knoflook, 2 rode pepers, 1 el tomatenpuree, 1 tl djahé, 1 tl ketoembar, 1 tl gemalen laos, 1 tl trassi en 1 el zonnebloemolie tot een mooie pasta.
  • Maak de wok schoon en fruit de boemboe enkele minuten aan.
  • Voeg vervolgens 165 ml (dikke) kokosmelk toe samen met 100 ml (warm) water.  Voeg vervolgens de gebakken blokjes tofu toe.
  • Voeg ook 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 salam blaadjes (Indisch laurier).
  • Laat het geheel nu op laag vuur ongeveer 20-25 minuten pruttelen. Wel af en toe even omscheppen natuurlijk. En vergeet niet de salam blaadjes en sereh te verwijderen voor je het serveert.

Sambal goreng tahoe maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Karin 26 januari 2020 - 18:06

Hoi hoi ,mijn vriendin haar moeder deed er altijd Taotjo (of hoe je dat ook schrijft bij in ) ik vond het altijd heerlijk .een echte smaakmaker .
Maar wat is het eigenlijk ???.
Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos.

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2020 - 12:17

Hoi Karin! Taotjo is een bonensaus. Inderdaad erg lekker om te gebruiken als marinade of als smaakmaker. Goede tip! groetjes Erik

Reply
Bas 31 maart 2021 - 14:46

He gents,

Hier ben ik weer. 2 tofu blokken, hoeveel gram is dat ? Ik zie namelijk 150 grams blokken, 400 grams blokken, 500 grams blokken in de winkels.

Cheers,
Bas.

Reply
SmaakMenutie 1 april 2021 - 09:01

Ha Bas, wij gebruiken altijd tofu van de toko en die zijn altijd 350-400 gr per stuk!

Reply
Bas 2 april 2021 - 21:42

Mooi, ik heb gelukkig genoeg besteld 🙂 Komende week voor het eerst tofu. Heb ik volgens mij nog nooit gegeten (in ieder geval niet zelf gebruikt bij het koken).

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 13:05

Fijn Bas, geniet ervan de eerste keer! Je zal het heerlijk vinden 🙂

Reply
Natacha 9 november 2021 - 19:53

Dit gerecht deed me aan de keuken van mijn oma! Alleen heb ik iets niet helemaal goed gedaan denk ik…het had een beetje een bittere nasmaak 🤔 Faari tegen rook het heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 10 november 2021 - 10:13

Leuk Natacha! Heb je de boemboe wel lang genoeg aangefruit? Want anders kan de tomatenpuree een bittere smaak geven.

Reply
Patty 18 maart 2022 - 17:02

Dag heren, morgen wil ik dit gerecht serveren bij een rijsttafel. Kan ik dit al een avond vantevoren klaarmaken? Alle verdere gerechten komen ook van jullie site. Dus het wordt al zeker genieten…
Groetjes Patty

Reply
SmaakMenutie 19 maart 2022 - 11:04

Ja dat kan hoor Patty! Geniet van de rijsttafel, lekker 🙂

Reply