Meer dan een vleesvervanger
Soms hebben we gewoon zin in iets lekkers maar dan zónder vlees. En dan kiezen we heel graag voor tofu, of zoals in de Indonesische keuken: tahoe.
Deze neutrale witte blokken worden nog al eens onderschat, maar ze nemen smaken als een spons op en zijn verrassend veelzijdig. Tofu is gemaakt van gestremde sojamelk en zit boordevol plantaardige eiwitten, ijzer en calcium. Ideaal dus als je wat vaker vegetarisch wilt eten, zonder in te leveren op voedingsstoffen.
De boemboe is de basis
Voor deze sambal goreng tahoe (we maakten overigens eerder al eens een variant met boontjes) maken we natuurlijk weer een lekkere boemboe. We gebruiken sjalotten, knoflook, rode pepers, tomatenpuree, gemalen djahé (gember), ketoembar (korianderzaad), laos (galangawortel) en optioneel een beetje trassi. Alles gaat samen met een flinke eetlepel zonnebloemolie in de hakmolen tot een gladde pasta. Dit soort kruidenmengsels maken we regelmatig en we blijven het zeggen… met een goede hakmolen (hier vind je die wij zelf gebruiken) is het zó gepiept.
Zodra de boemboe begint te geuren in de pan, voegen we de eerder gebakken blokjes tofu toe. Deze hebben we vooraf knapperig gebakken in een beetje zonnebloemolie. Daarna gaat er ook een gekneusde stengel sereh (citroengras) en twee salam blaadjes bij. Laat het geheel op laag vuur 20 tot 25 minuten sudderen, zodat de smaken goed in de tofu trekken. Vergeet niet af en toe om te scheppen en haal de sereh en blaadjes eruit voor het serveren.
Dit serveer je erbij
Wij eten dit het liefst met een portie witte rijst en frisse atjar ketimoen. Dit Indische zuur van komkommer past perfect bij het pittige van de tahoe. Voor de crunch mag een handje kroepoek natuurlijk niet ontbreken. En wat gefruite uitjes on top? Uiteraard!
Deze sambal goreng tahoe is niet alleen comfortfood op z’n best, maar ook een makkelijke manier om wat vaker vegetarisch te koken. Door zelf de boemboe te maken, bepaal je zelf de pittigheid, dus leef je uit met een extra pepertje of lepel sambal als je durft. Wij zijn fan en jij vast en zeker straks vast ook!
10 reacties
Hoi hoi ,mijn vriendin haar moeder deed er altijd Taotjo (of hoe je dat ook schrijft bij in ) ik vond het altijd heerlijk .een echte smaakmaker .
Maar wat is het eigenlijk ???.
Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos.
Hoi Karin! Taotjo is een bonensaus. Inderdaad erg lekker om te gebruiken als marinade of als smaakmaker. Goede tip! groetjes Erik
He gents,
Hier ben ik weer. 2 tofu blokken, hoeveel gram is dat ? Ik zie namelijk 150 grams blokken, 400 grams blokken, 500 grams blokken in de winkels.
Cheers,
Bas.
Ha Bas, wij gebruiken altijd tofu van de toko en die zijn altijd 350-400 gr per stuk!
Mooi, ik heb gelukkig genoeg besteld 🙂 Komende week voor het eerst tofu. Heb ik volgens mij nog nooit gegeten (in ieder geval niet zelf gebruikt bij het koken).
Fijn Bas, geniet ervan de eerste keer! Je zal het heerlijk vinden 🙂
Dit gerecht deed me aan de keuken van mijn oma! Alleen heb ik iets niet helemaal goed gedaan denk ik…het had een beetje een bittere nasmaak 🤔 Faari tegen rook het heerlijk!
Leuk Natacha! Heb je de boemboe wel lang genoeg aangefruit? Want anders kan de tomatenpuree een bittere smaak geven.
Dag heren, morgen wil ik dit gerecht serveren bij een rijsttafel. Kan ik dit al een avond vantevoren klaarmaken? Alle verdere gerechten komen ook van jullie site. Dus het wordt al zeker genieten…
Groetjes Patty
Ja dat kan hoor Patty! Geniet van de rijsttafel, lekker 🙂