Een klassieke Indische favoriet
Na de sajoer boontjes en sajoer tumis boontjes konden de sambal goreng boontjes natuurlijk niet achterblijven.
Dit gerecht is een echte Indische klassieker die niet mag ontbreken op een rijsttafel of als smaakvol bijgerecht. Sambal goreng boontjes zijn pittig, kruidig en vol van smaak dankzij de zelfgemaakte boemboe. Het mooie aan dit recept? Je kunt het volledig naar eigen smaak aanpassen!
De boemboe
Bij een goed Indisch gerecht begint alles met de boemboe: een aromatische kruidenpasta die de basis vormt van de saus. Voor sambal goreng boontjes gebruiken we ingrediënten zoals sjalot, knoflook, laos, trassi en natuurlijk sambal (of gebruik rode peper of rawit). Door deze specerijen te fruiten in olie komen de smaken optimaal vrij en trekken ze diep in de boontjes. Hierdoor ontstaat die kenmerkende smaak die sambal goreng boontjes zo onweerstaanbaar lekker maakt.
Zo pittig als jij wilt
Sambal goreng boontjes staan bekend om hun pittige smaak, maar hoe pittig je ze maakt, bepaal je helemaal zelf. Wij houden van een mild-pittige versie waarbij de sambal de smaken versterkt zonder te overheersen. Als je van echt spicy houdt, kun je extra sambal toevoegen. Wil je het juist wat milder? Gebruik dan minder sambal of voeg meer santen (of koksmelk) toe om de smaak te verzachten.
Combineert lekker
Dit gerecht is heerlijk met gestoomde witte rijst en combineert goed met andere Indische gerechten zoals rendang, ajam smoor of een frisse atjar. Ook als vegetarische maaltijd met een gebakken eitje erbij (of bijvoorbeeld telor ketjap) zijn sambal goreng boontjes perfect. Of je nu een uitgebreide rijsttafel maakt of gewoon zin hebt in een lekkere groenteschotel, deze klassieker stelt nooit teleur!
15 reacties
lekker, dit is het recept van oma.als je wil kan je ook petehboontjes toevoegen en garnalen. in ieder geval smaakt heerlijk.
Hoe lang kan ik deze boontjes in de koelkast in een dichte glazen pot bewaren?
Gewoon als gebruikelijk 2, maximaal 3 dagen Pieter! Je kan het ook invriezen, doen wij ook regelmatig 🙂
Kan ik de trassi eruit laten? Ik ben namelijk vegetarisch en heb geen toko in de buurt om de vervanger die jullie ergens op de website benoemen aan te schaffen. Ben benieuwd!
Jazeker! Gewoon achterwege laten 🙂
Kun je in plaats van stengel sereh (citroengras) ook 1 0f 2 tl citroengras toevoegen?
Ja hoor Petra! Gebruik citroengraspoeder spaarzaam, hooguit een halve theelepel in plaats van 1 stengel.
Kan ik ipv santen kokosmelk gebruiken en zo ja hoeveel ?
Jazeker! Gebruik dan ongeveer een half blikje (200 ml) en kies voor dikke kokosmelk. Succes!