Home Erik's Asia Sajoer boontjes

Sajoer boontjes

Indische klassieker

door SmaakMenutie
Sajoer boontjes

Een wereldreiziger

Sperziebonen zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Toch zijn ze allesbehalve oer-Hollands. Hun wortels liggen in Zuid-Amerika, waar ze al duizenden jaren worden geteeld.

Via Spanje en Portugal vonden ze hun weg naar de rest van Europa. In Nederland werden ze vroeger liefkozend ‘aspergieboontjes’ genoemd, omdat ze – net als asperges – vaak met gesmolten boter en nootmuskaat werden geserveerd.

Sajoer boontjes

Tegenwoordig belanden sperziebonen in veel meer gerechten, van ovenschotels tot Aziatische curry’s. En ook in de Indische keuken spelen ze een belangrijke rol. Ze vormen een vertrouwde smaakmaker in gerechten als sambal goreng boontjes of deze heerlijke klassieker: sajoer boontjes.

Groente met een plus

Behalve veelzijdig en smakelijk zijn sperziebonen ook nog eens goed voor je. Ze bevatten weinig calorieën, maar zitten boordevol vezels, vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. Daarmee ondersteunen ze niet alleen je spijsvertering, maar ook je weerstand.

Sajoer boontjes recept

Door ze kort te garen blijven ze knapperig én behouden ze hun voedingswaarde. In dit recept kun je kiezen: even voorkoken of langzaam garen in de kruidige saus. Beide manieren zijn lekker – het is maar net hoeveel tijd je hebt.

De geur van de boemboe

Wat sajoer boontjes natuurlijk zo speciaal maakt is de huisgemaakte boemboe. Geen kant-en-klare saus dus, maar een verse kruidenpasta die je echt in een paar minuten maakt. Je hebt alleen een hakmolen of vijzel nodig. Mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 theelepel gemalen laos, 1 theelepel djahé, 1 theelepel trassi en een scheut zonnebloemolie tot een gladde pasta.

Sajoer boontjes boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Fruit de boemboe zachtjes aan tot alles geurt en begint te kleuren. Voeg 1 eetlepel gula djawa (of palmsuiker), 1 eetlepel ketjap manis, 100 ml groentebouillon, een klein blikje kokosmelk, een gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe. Laat het geheel een paar minuten zachtjes indikken.

Garen op jouw manier

De sperziebonen mogen nu bij de saus. Je kunt kiezen: zijn ze al beetgaar gekookt, dan hoef je ze alleen even te laten mee verwarmen. Houd je van gemak of wil je geen extra pan gebruiken? Laat ze dan garen in de saus zelf.

Boontjes sajoer

Reken dan op zo’n 25-30 minuten en schep af en toe om. Het resultaat is net zo lekker – misschien zelfs nog kruidiger, omdat de boontjes alle smaken rustig opnemen. Voor wat extra pit kun je er nog een paar ringetjes rode peper overheen strooien vlak voor het serveren.

Heerlijk bij de rijsttafel

Sajoer boontjes passen perfect bij een Indische rijsttafel. Serveer ze met witte rijst en bijvoorbeeld ajam smoor of daging Bali. Het gerecht is smeuïg, hartig, een tikje zoet en precies kruidig genoeg. Je hebt niets uit een pakje nodig om deze klassieker op tafel te zetten. En geloof ons: als je eenmaal je eigen sajoer boontjes maakt, wil je niet anders meer.

Boemboe boontjes
Sajoer boontjes

Sajoer boontjes

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 124 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g sperziebonen
  • 165 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper
  • 1/2 groentebouillon blokje
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwijder de uiteinden van 400 g sperziebonen en kook de boontjes ongeveer 6 minuten. Spoel daarna direct af onder ijskoud water zodat ze niet verder garen.
  • Mix in een hakmolen 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl trassi en een scheut zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Bak de boemboe 2-3 minuten aan in een wok. Voeg vervolgens 1 el gula djawa en 1 el ketjap manis toe en meng door het geheel.
  • Voeg vervolgens 100 ml water toe samen met een 1/2 verkruimeld groentebouillonblokje. Voeg tevens 1 klein blikje dikke kokosmelk van 165 ml toe. Laat het geheel op matig vuur pruttelen zonder deksel.
  • Voeg ook 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 salam blaadjes. Laat enkele minuten ietwat indikken.
  • Doe de sperziebonen erbij en laat (af en toe omscheppen) de boontjes weer warm worden en nog wat verder garen.
  • Als de saus de gewenste dikte heeft kan je het serveren. Je kan ook de boontjes garen in de saus. Dit duurt dan wat langer (30 minuten) maar dan hoef je de boontjes niet voor te koken. Voeg naar smaak extra rode peper toe.

Sajoer boontjes

TIP

Wil je de saus wat indikken? Haal dan de laatste minuten de deksel van de pan en voeg wat gebakken uitjes toe. Deze zorgen ervoor dat je saus heel snel indikt!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

54 reacties

SmaakMenutie 11 april 2020 - 14:28

Leuk dat je de boontjes hebt gemaakt Marjan! En fijn dat ze in de smaak vielen ? Nee hoor, water is in dat geval niet nodig. Maar je hebt het goed gedaan, gewoon lekker laten inkoken. Bedankt voor het compliment ?

Reply
Martijn 14 maart 2020 - 17:07

super lekker recept! Samen gemaakt met de adjar en rendang die ook op jullie site staat.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:35

Fijn dat het in de smaak viel Martijn! Goede combinatie met atjar en rendang. Mmm! 🙂

Reply
Michelle 13 februari 2020 - 00:34

Ik heb 1200 gram sperziebonen moet ik alles dan verviervoudigden?

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2020 - 11:15

Hoi Michelle. Nee ik zou niet alles verviervoudigen. Ook zou ik bij die hoeveelheid boontjes ze eerst even enkele minuten koken of blancheren, anders duurt het te lang. Ik zou deze hoeveelheden aanhouden:

4 sjalotten
4 tenen knoflook
2 rode peper (lombok)
2-3 cm verse gember (of 2-3 tl gemberpoeder)
2 tl laos
5 tl gula djawa (palmsuiker)
1 tl trassi
2 groente bouillonblokje
4-5 tl ketjap manis
300-400 ml kokosmelk (geen santen)
3 salam (laurier) blaadjes (optioneel)
1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)

Ook moet je natuurlijk iets meer geduld hebben voor het vocht goed is ingetrokken. Misschien moet er wat water bij zelfs. Succes! -Erik

Reply
SmaakMenutie 12 februari 2020 - 11:03

Hoi Evert, je hebt helemaal gelijk! Het haakje stond verkeerd. Ik heb het direct aangepast. Fijn dat ons recept in de smaak valt, leuk om te horen 🙂 Bedankt voor je oplettendheid!

Reply
Sanneke 25 januari 2020 - 18:03

Hoi mannen,

Klopt het dat je de boontjes niet voor hoeft te koken?

Groetjes, Sanneke

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2020 - 16:15

Nee hoor Sanneke, dat is niet nodig. Maar als je ze liever wat zachter hebt, mag je ze altijd voorkoken 🙂

Reply
1 2 3 4 6