Comfortfood in een bolletje
Ook zo gek op een broodje warm vlees van de toko? Vandaag maken we een super smakelijke bao met rendang van kip.
Zacht bolletje, kruidige saus en heerlijk mals vlees: dit is comfortfood waar je meteen blij van wordt. En het mooiste is, je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan.
Rendang van kip
Rendang komt oorspronkelijk uit Indonesië en staat bekend als een rijk, langzaam gegaard stoofgerecht, traditioneel gemaakt met rundvlees. Het wordt vaak geserveerd bij feestelijke gelegenheden, juist omdat het zoveel tijd en aandacht vergt.
Maar voor dit broodje rendang kiezen we voor kipdijfilet. Je hoeft dan namelijk geen halve dag uit te trekken, maar krijgt wel die heerlijke kenmerkende smaak. De kip neemt de boemboe fantastisch op en blijft lekker mals, ook na langer sudderen.
Wat is een bao?
Bao is een luchtig gestoomd broodje dat z’n oorsprong vindt in de Chinese en Taiwanese keuken. Ze zijn zacht, bijna sponzig, en worden traditioneel gevuld met vlees of groenten. Tegenwoordig zijn ze gelukkig overal te vinden. Uiteraard in de toko, maar tegenwoordig ook in menig supermarkt. Even stomen of kort in de magnetron, en je hebt een perfect broodje om te vullen. Geen bao in huis? Geen probleem. Een Surinaams puntje of een simpel wit bolletje kan ook prima.
Sneller dan je denkt
Hoewel rendang bekendstaat om zijn lange bereidingstijd, maken we het vandaag dus iets eenvoudiger. In plaats van urenlang sudderen met rundvlees, gebruiken we kipdijfilet die we in grove stukken snijden. Dit verkort de kooktijd aanzienlijk zonder in te leveren op smaak.
De boemboe, de kruidige basis, maken we snel en makkelijk in de hakmolen (deze gebruiken we zelf, echt een heel fijn ding). Sjalotten, knoflook, sambal oelek, laos, kurkuma, ketoembar en kruidnagel vormen samen een geurige pasta die we kort aanbakken voordat de kokosmelk, ketjap en suiker erbij gaan.
Langzaam sudderen, veel smaak
Na het aanbakken van de boemboe voegen we de kokosmelk toe samen met een flinke scheut ketjap manis, twee theelepeltjes suiker en natuurlijk de kip. Een paar blaadjes salam erbij en dan simpelweg wachten. Minimaal een uur laten sudderen op matig vuur. Roer af en toe zodat er niets aanbrandt. Heb je de tijd? Laat het gerust nog wat langer opstaan. Hoe langer het vuur z’n werk doet, hoe zachter de kip en hoe geconcentreerder de smaken.
Tijd om te bouwen
Zijn de bao buns warm en zacht? Dan is het tijd om te vullen. Begin met wat atjar ketimoen of wat frisse komkommerlinten. Dat zorgt voor een frisse tegenhanger van de kruidige rendang. Daarna mag je royaal zijn met de kiprendang. Niet zuinig dus, dit broodje mag wel ‘over de top’ zijn. Eventueel wat gebakken uitjes erop voor extra bite.
Met dit broodje rendang breng je een beetje toko in huis! Zonder teveel gedoe, maar met alle smaak. Lekker voor in het weekend!
21 reacties
Een vraagje over de bao buns… Moet je ze eerst laten ontdooien, of kunnen ze er bevroren in?
Wij hebben een stomer, en vragen ons ook af op hoeveel graden we ze moeten stomen, op 60, 80 of 100 graden?
Heb heel internet al afgestruind maar kan het nergens vinden ☺️
Als het niet op de verpakking staat, dan hoef je ze niet te ontdooien. En als je een stoomoven hebt vermoed ik op 100 graden, succes! 🙂
Lijkt me heerlijk! Kun je ook gewoon laurierblad gebruiken?
Nee, dat is echt heel wat anders! Eventueel achterwege laten mocht je er niet aan kunnen komen