Een wereldreiziger
Sperziebonen zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Toch zijn ze allesbehalve oer-Hollands. Hun wortels liggen in Zuid-Amerika, waar ze al duizenden jaren worden geteeld.
Via Spanje en Portugal vonden ze hun weg naar de rest van Europa. In Nederland werden ze vroeger liefkozend ‘aspergieboontjes’ genoemd, omdat ze – net als asperges – vaak met gesmolten boter en nootmuskaat werden geserveerd.
Tegenwoordig belanden sperziebonen in veel meer gerechten, van ovenschotels tot Aziatische curry’s. En ook in de Indische keuken spelen ze een belangrijke rol. Ze vormen een vertrouwde smaakmaker in gerechten als sambal goreng boontjes of deze heerlijke klassieker: sajoer boontjes.
Groente met een plus
Behalve veelzijdig en smakelijk zijn sperziebonen ook nog eens goed voor je. Ze bevatten weinig calorieën, maar zitten boordevol vezels, vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. Daarmee ondersteunen ze niet alleen je spijsvertering, maar ook je weerstand.
Door ze kort te garen blijven ze knapperig én behouden ze hun voedingswaarde. In dit recept kun je kiezen: even voorkoken of langzaam garen in de kruidige saus. Beide manieren zijn lekker – het is maar net hoeveel tijd je hebt.
De geur van de boemboe
Wat sajoer boontjes natuurlijk zo speciaal maakt is de huisgemaakte boemboe. Geen kant-en-klare saus dus, maar een verse kruidenpasta die je echt in een paar minuten maakt. Je hebt alleen een hakmolen of vijzel nodig. Mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 theelepel gemalen laos, 1 theelepel djahé, 1 theelepel trassi en een scheut zonnebloemolie tot een gladde pasta.
Fruit de boemboe zachtjes aan tot alles geurt en begint te kleuren. Voeg 1 eetlepel gula djawa (of palmsuiker), 1 eetlepel ketjap manis, 100 ml groentebouillon, een klein blikje kokosmelk, een gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe. Laat het geheel een paar minuten zachtjes indikken.
Garen op jouw manier
De sperziebonen mogen nu bij de saus. Je kunt kiezen: zijn ze al beetgaar gekookt, dan hoef je ze alleen even te laten mee verwarmen. Houd je van gemak of wil je geen extra pan gebruiken? Laat ze dan garen in de saus zelf.
Reken dan op zo’n 25-30 minuten en schep af en toe om. Het resultaat is net zo lekker – misschien zelfs nog kruidiger, omdat de boontjes alle smaken rustig opnemen. Voor wat extra pit kun je er nog een paar ringetjes rode peper overheen strooien vlak voor het serveren.
Heerlijk bij de rijsttafel
Sajoer boontjes passen perfect bij een Indische rijsttafel. Serveer ze met witte rijst en bijvoorbeeld ajam smoor of daging Bali. Het gerecht is smeuïg, hartig, een tikje zoet en precies kruidig genoeg. Je hebt niets uit een pakje nodig om deze klassieker op tafel te zetten. En geloof ons: als je eenmaal je eigen sajoer boontjes maakt, wil je niet anders meer.
54 reacties
Staat nu te pruttelen. Is mijn eerste keer home made en het ruikt lekker! Ben benieuwd hoe het smaakt? Wel pittig met die lekkere verse rode peper erin. En is zelfs een XL pan want morgen nieuwjaarsfeest met 35 pers. Gelukkig hoefde ik niet alles te doen maar ook wel nog de vegabami en die is in ieder geval gelukt 😉 Thanks voor jullie mooie recept en inspiratie 🙂
Wat leuk om te horen Sandra en bedankt voor het compliment! Het was vast lekkerder dan uit een voorverpakt zakje 😉 Viel het bij die enorme groep voor wie je ging koken ook in de smaak?
Ik had een paar ingredienten niet (sereh en het laurierblaadje), en de rode peper er uit gelaten i.v.m. kinderen. Maar even goed heerlijk!
Ga meer recepten proberen. Dank!
Fijn dat de boontjes ook zonder de sereh en laurier in de smaak vielen! Zeker doen, staat nog een hoop lekkers op SmaakMenutie 🙂
Goed gelukt, bedankt voor het recept.
Groetjes Laura
Leuk om te horen, fijn dat het goed gelukt is. En uiteraard graag gedaan 🙂
Vanochtend begonnen met 6 gerechten te maken om mijn schoonvader te verwennen op vaderdag! Jullie recepten voor een zeer lekkere rijsttafel is helemaal TOP! Daar wordt iedereen blij van…dank jullie wel ??
Nou, wat leuk zeg! Bedankt voor het compliment! En je schoonvader is maar een geluksvogel 🙂
Heerlijk!
Dankje Babette, leuk om te horen! Ook een van onze favorieten 🙂
Dat is inderdaad verwarrend Sikko. We hebben destijds het recept aangepast, waardoor deze opmerking niet meer relevant is. Ik heb deze dan ook verwijderd. Als je het recept volgt komt het goed. Fijn dat de smaak goed was 🙂