Home Erik's Asia Rempah balletjes

Rempah balletjes

Indische gehaktballetjes met kokos

door SmaakMenutie
Rempah

Krokant jasje

Na het grote succes van onze Indische gehaktballetjes in ketjapsaus en Javaanse gehaktballetjes, introduceren we nu een nieuwe smaakvolle variant: rempah. Deze Indische gehaktballetjes worden bereid met een rijke mix van kruiden en specerijen, en krijgen een extra smaakdimensie door een laagje geraspte kokos. Dit zorgt niet alleen voor een exotische twist, maar ook voor een heerlijk krokante bite wanneer ze worden gefrituurd.

Indische gehaktballetjes

De smaak van de Indische keuken

Rempah gehaktballetjes danken hun uitgesproken smaak aan de perfecte combinatie van specerijen zoals knoflook, koriander, komijn en citroengras (sereh). De toevoeging van kokos geeft ze een subtiel zoete smaak, wat ze onderscheidt van andere Indische gehaktballetjes. Door ze te frituren in zonnebloemolie krijgen ze een goudbruin en krokant jasje, terwijl de binnenkant zacht blijft.

Rempah boemboe
de boemboe

Perfect voor borrels en rijsttafels

Deze krokante balletjes zijn ideaal als warme snack bij de borrel of als onderdeel van een uitgebreide rijsttafel. Serveer ze met chilisaus of een pittige sambal voor een extra smaakexplosie. Met 300 gram gehakt maak je ongeveer 30 balletjes – ruim voldoende voor een gezellige borrelplank voor vier tot vijf personen. Of combineer ze met andere Indische hapjes zoals kroket kentang, saté of risolles voor een feestelijke tafel vol lekkernijen.

Indische balletjes maken

Eenvoudig te bereiden, altijd een succes

De bereiding van rempah balletjes is eenvoudig. Vorm kleine balletjes van het gekruide gehaktmengsel, rol ze door de geraspte kokos en frituur ze in hete zonneolie tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer direct. Of je ze nu als snack of bijgerecht serveert, deze Indische gehaktballetjes met kokos zijn gegarandeerd een succes!

Indische gehaktballetjes recept
Rempah

Rempah (Indische gehaktballetjes met kokos)

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 100 g kokos rasp
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 1 ei
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintan
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Haal van 1 stengel sereh het buitenste blad en verwijder de harde onderkant. Snijd de sereh in smalle ringen en doe deze samen met 1 grote (of 2 kleine) sjalotten, 1 rode peper en 2 tenen knoflook in een hakmolen of kom van de (staaf)mixer. 
  • Voeg tevens 2 tl gemalen laos, 1 tl djintan, 1 tl ketoembar en een snuf zout toe. Mix het geheel tot je een fijne boemboe hebt.
  • Neem een mengkom en meng de boemboe met 300 g rundergehakt, 1 ei en 40 g geraspte kokos. Voeg eventueel wat extra kokosrasp toe voor een steviger gehakt.
  • Draai balletjes ter grootte van circa 15-20 g (circa 25-30 stuks). Haal de balletjes door de geraspte kokos.
  • Verwarm een laagje zonnebloemolie en frituur de balletjes in circa 5-6 minuten rondom krokant. Serveer met sambal of chilisaus.

Rempah inngrediëntenRempah

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

3 reacties

B Oranje 30 juli 2022 - 13:01

Geen laos en sereh maar 2 theelepels kencur erin en de kokos er doorheen en dan met rijst en sayur menir… o, wat lekker! Recept van de onvolprezen mevrouw Flach te Velde, die een gewedig klein kookbkoekje schreef over de rijsttafel…

Reply
Liesbeth 16 februari 2023 - 16:36

Hier krijg ik zin in. Morgen even langs de slager en de toko. Bedankt voor het recept.

Reply
Smj 25 februari 2024 - 13:07

Wij vinden deze gehaktballetjes het lekkerste met pindasaus.

Reply