Home Erik's Asia Pastei tutup

Pastei tutup

Indische ovenschotel met gehakt

door SmaakMenutie
Pastei tutup

Hollands met een Indisch tintje

Hoe Indisch deze ovenschotel ook klinkt, als je naar de ingrediënten kijkt, zal je merken dat het eigenlijk een typisch Hollands gerecht is.

Pastei tutup (of toetoep) is een gerecht dat Indische Nederlanders eind jaren ’50 in hun eigen keuken introduceerden. De combinatie van de Oosterse invloeden met de vertrouwde Nederlandse ingrediënten zorgt voor een heerlijk fusiongerecht dat zijn weg heeft gevonden naar de keukens van veel gezinnen.

Pastei tutup met gehakt

Oorsprong van pastei tutup

Hoewel de naam en sommige ingrediënten doen denken aan de Indische keuken, is pastei tutup eigenlijk een creatie van de Indische Nederlanders. De soe-oen, sambal oelek en ketjap manis geven het gerecht dat kenmerkende oosterse tintje, maar de basis blijft Hollandse kost. Dit gerecht is in die zin vergelijkbaar met Indische macaroni: een gerecht dat nergens anders ter wereld zo bereid wordt. Het is een typisch Nederlands-Indisch comfortfood, ontstaan door de culturele mengeling van de Indische en Nederlandse keukens.

Pastei tutup recept

Variaties

In de basis lijken de verschillende versies van pastei tutup erg op elkaar, maar er zijn altijd persoonlijke tweaks die het gerecht net dat beetje extra geven. De een voegt een flinke lepel sambal toe voor extra pit, terwijl de ander het gerecht afmaakt met een laagje geraspte kaas voor wat extra smaak. Wat in vrijwel alle versies terugkomt, zijn worteltjes, doperwten en soe-oen. Het gehakt kan eventueel vervangen worden door kip en de prei is volgens mij een familietoevoeging.

“Eigenlijk lijkt het vooral op een groot Indisch pasteitje”

Krokant korstje

Wat pastei tutup echt bijzonder maakt, is de combinatie van een krokant en een smeuïg element. Het gerecht is eigenlijk een grote ovenschotel met een luchtige aardappelpuree als topping (tutup betekent letterlijk iets van ‘afgedekt’ in het Indonesisch). In plaats van het gebruikelijke krokante jasje van een pasteitje, krijg je hier een heerlijk smeuïge laag aardappelpuree, die tijdens het bakken een krokant korstje krijgt. Dit geeft de schotel een rijke textuur en een knapperige afwerking.

Pastei tutup maken
Ovenschotel maken

Serveer suggesties

Hoewel de ovenschotel op zichzelf al rijk van smaak is, kun je deze nog verder op smaak brengen door het te serveren met chilisaus of ketchup – zoals veel Indische Nederlanders dat vroeger deden. Deze simpele toevoegingen maken het gerecht compleet en zorgen voor de juiste balans tussen zoet, pittig en hartig. Eet smakelijk!

Pastei tutup

Pastei tutup

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 57 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappelen
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g wortels
  • 160 g doperwten
  • 100 g soe-oen
  • 4 eieren
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 prei
  • 3 el ketjap manis
  • 3 el melk
  • 1 el sambal oelek
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Kook 600 g kruimige aardappels in een laagje gezouten water 14-15 minuten. Kook tevens alvast 3 eieren in 7-8 minuten hard en verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2-3 tenen knoflook fijn. Snijd 200 g worteltjes in ringetjes, laat 160 g doperwten uitlekken en snijd 1 prei in halve ringen.
  • Verhit een klont boter en rul 300 g rundergehakt samen met de sjalot en knoflook bruin. Voeg vervolgens 1 el sambal oelek, 3 el ketjap manis en een flinke snuf zout en peper toe.
  • Voeg de gesneden prei, wortel en doperwten toe en bak al omscheppend nog enkele minuten mee tot het vocht grotendeels verdwenen is.
  • Week ondertussen 100 g soe-oen 4 minuten in kokend water, spoel af onder koud water en meng door het geheel. Pel de eieren en snijd in plakjes.
  • Giet de aardappels af en stamp de aardappels samen met een scheut melk, een paar klontjes boter, een 1/2 tl nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper tot een smeuïge puree.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Bedek met de plakjes ei en maak af met de aardappelpuree. Bestrijk de aardappelpuree met het 1 geklutst ei en plaats de ovenschotel 30 minuten in de oven.

Pastei vullingPastei tutup

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Andre 19 oktober 2023 - 09:53

Ik maak het zelf wel eens met oosterse groenten mix en een klein beetje nasikruiden.

Reply
1 2 3