Hollands met een Indisch tintje
Hoe Indisch deze ovenschotel ook klinkt, als je naar de ingrediënten kijkt, zal je merken dat het eigenlijk een typisch Hollands gerecht is.
Pastei tutup (of toetoep) is een gerecht dat Indische Nederlanders eind jaren ’50 in hun eigen keuken introduceerden. De combinatie van de Oosterse invloeden met de vertrouwde Nederlandse ingrediënten zorgt voor een heerlijk fusiongerecht dat zijn weg heeft gevonden naar de keukens van veel gezinnen.
Oorsprong van pastei tutup
Hoewel de naam en sommige ingrediënten doen denken aan de Indische keuken, is pastei tutup eigenlijk een creatie van de Indische Nederlanders. De soe-oen, sambal oelek en ketjap manis geven het gerecht dat kenmerkende oosterse tintje, maar de basis blijft Hollandse kost. Dit gerecht is in die zin vergelijkbaar met Indische macaroni: een gerecht dat nergens anders ter wereld zo bereid wordt. Het is een typisch Nederlands-Indisch comfortfood, ontstaan door de culturele mengeling van de Indische en Nederlandse keukens.
Variaties
In de basis lijken de verschillende versies van pastei tutup erg op elkaar, maar er zijn altijd persoonlijke tweaks die het gerecht net dat beetje extra geven. De een voegt een flinke lepel sambal toe voor extra pit, terwijl de ander het gerecht afmaakt met een laagje geraspte kaas voor wat extra smaak. Wat in vrijwel alle versies terugkomt, zijn worteltjes, doperwten en soe-oen. Het gehakt kan eventueel vervangen worden door kip en de prei is volgens mij een familietoevoeging.
“Eigenlijk lijkt het vooral op een groot Indisch pasteitje”
Krokant korstje
Wat pastei tutup echt bijzonder maakt, is de combinatie van een krokant en een smeuïg element. Het gerecht is eigenlijk een grote ovenschotel met een luchtige aardappelpuree als topping (tutup betekent letterlijk iets van ‘afgedekt’ in het Indonesisch). In plaats van het gebruikelijke krokante jasje van een pasteitje, krijg je hier een heerlijk smeuïge laag aardappelpuree, die tijdens het bakken een krokant korstje krijgt. Dit geeft de schotel een rijke textuur en een knapperige afwerking.
Serveer suggesties
Hoewel de ovenschotel op zichzelf al rijk van smaak is, kun je deze nog verder op smaak brengen door het te serveren met chilisaus of ketchup – zoals veel Indische Nederlanders dat vroeger deden. Deze simpele toevoegingen maken het gerecht compleet en zorgen voor de juiste balans tussen zoet, pittig en hartig. Eet smakelijk!
19 reacties
Ik maak het zelf wel eens met oosterse groenten mix en een klein beetje nasikruiden.