Hollands met een Indisch tintje
Hoe Indisch deze ovenschotel ook klinkt, als je naar de ingrediënten kijkt dan zal je zien dat het vooral een Hollands gerecht lijkt. Pastei tutup (of toetoep) is echt zo’n gerecht dat de Indische Nederlanders eind jaren ’50 geïntroduceerd hebben in hun eigen keuken. De soe-oen, sambal oelek en ketjap manis zijn eigenlijk de enige ingrediënten die verklappen dat het een oosters tintje heeft.
Je kan dit recept voor wat betreft de oorsprong wel een beetje vergelijken met de Indische macaroni. Ook zo’n typisch Nederlands-Indisch gerecht wat ze nergens anders ter wereld kennen. In basis zijn alle tutup’s wel een beetje hetzelfde. De ene kiest voor een flinke lepel sambal voor extra pit en weer een ander strooit wat kaas over de ovenschotel. Maar worteltjes, doperwten en soe-oen gebruikt iedereen. Het gehakt zou je ook kunnen vervangen door kip. En de prei is volgens mij een familietoevoeging. Tutup betekent overigens iets van ‘afgedekt’. Eigenlijk lijkt het vooral op een groot Indisch pasteitje. Alleen heeft het krokante jasje plaatsgemaakt voor een smeuïge aardappelpuree met een krokant laagje. Serveer met chilisaus of met ketchup, zoals wij als kind vroeger deden. Eet smakelijk!
19 reacties
Dat ziet er weer heerlijk uit en ik ga het zeker maken, maar ik gruwel van prei. Wat zouden jullie als vervanging aan kunnen raden?
Er kan eigenlijk heel veel, bijvoorbeeld klein gesneden stukjes paprika. Maar je kan het ook achterwege laten 🙂
Haha, zoals gevraagd! 😁
Super jongens, hij was weer heerlijk!
(Hier thuis ook altijd met flinke scheut chilisaus 😉)
Net gemaakt en ik moet zeggen, het is heerlijk!!! Goede combinatie van smaken. Geen chilisaus of ketchup erbij geserveerd, dat vond ik zonde van de smaak. Zeker een blijvertje.
Hey ik heb al verschillende dingetjes gemaakt van jullie.
Nu wil ik deze ook binnenkort uitproberen maar ben allergisch voor eieren….:-( is dat een groot gemis?
Wat leuk om te horen Karin! Nou, de eieren zijn een lekkere toevoeging, maar laat ze gerust achterwege als je er niet tegen kan. En voor het krokante laagje zou je paneermeel kunnen gebruiken 🙂
Ik laat het inderdaad altijd achterwege, maar ik ga het toch maar vervangen met paprika deze keer
Wat is soen- oen..in het recept
Soort vermicelli van glasnoedels!
1e keer dat ik een recept van jullie heb gemaakt. Eerst werd de neus opgehaald daarna werd er gevraagd of er nog meer was… weliswaar met sperziebonen ipv doperwten.
Denk dat ie op de favo-familie-lijst gaat!
Naast de spinazietaart. Dat is een old time favorite.
Ha toppers! inmiddels een vaste liefhebber van jullie recepten hier! Zit met smart te wachten op een app en/of kookboek om alle favorieten makkelijk terug te kunnen vinden, zit dat er toevallig al aan te komen?
Leuk om te horen Lonneke dat onze recepten in de smaak vallen! Een kookboek zit zeker in de planning, dat is een grote wens van ons. Overigens kan je hier op de website ook je favoriete recepten opslaan 🙂
Vandaag gemaakt en het was heerlijk. En nog simpel ook..zal hier zeker vaak gegeten worden. Bedankt voor alle heerlijke gerechten die jullie plaatsen. Zijn er blij mee
Ik geniet van jullie recepten hier op Antigua! Moet wel elke keer als ik in Ned ben de verschillende spices kopen om mee terug te nemen. Het zou fyn zyn om een lystje te hebben van de Indo speceryen in de engelse of nederlandse taal voor eventuele vervanning! Thank you!
Wat leuk dat onze recepten zo ver de grens over gaan Monique! Wellicht heb je wat aan dit artikel. Geniet van al het lekkers dat je nog gaat maken 🙂
Hallo, ik wil dit morgen maken. De doperwten, zijn die uit pot of uit de diepvries?
In ons geval uit een potje!
Hartelyke dank! Dit is zeer hulpzaam voor my.
Ik maak het zelf wel eens met oosterse groenten mix en een klein beetje nasikruiden.