Home Erik's Asia Pastei tutup

Pastei tutup

Indische ovenschotel met gehakt

door SmaakMenutie
Pastei tutup

Hollands met een Indisch tintje

Hoe Indisch deze ovenschotel ook klinkt, als je naar de ingrediënten kijkt, zal je merken dat het eigenlijk een typisch Hollands gerecht is.

Pastei tutup (of toetoep) is een gerecht dat Indische Nederlanders eind jaren ’50 in hun eigen keuken introduceerden. De combinatie van de Oosterse invloeden met de vertrouwde Nederlandse ingrediënten zorgt voor een heerlijk fusiongerecht dat zijn weg heeft gevonden naar de keukens van veel gezinnen.

Pastei tutup met gehakt

Oorsprong van pastei tutup

Hoewel de naam en sommige ingrediënten doen denken aan de Indische keuken, is pastei tutup eigenlijk een creatie van de Indische Nederlanders. De soe-oen, sambal oelek en ketjap manis geven het gerecht dat kenmerkende oosterse tintje, maar de basis blijft Hollandse kost. Dit gerecht is in die zin vergelijkbaar met Indische macaroni: een gerecht dat nergens anders ter wereld zo bereid wordt. Het is een typisch Nederlands-Indisch comfortfood, ontstaan door de culturele mengeling van de Indische en Nederlandse keukens.

Pastei tutup recept

Variaties

In de basis lijken de verschillende versies van pastei tutup erg op elkaar, maar er zijn altijd persoonlijke tweaks die het gerecht net dat beetje extra geven. De een voegt een flinke lepel sambal toe voor extra pit, terwijl de ander het gerecht afmaakt met een laagje geraspte kaas voor wat extra smaak. Wat in vrijwel alle versies terugkomt, zijn worteltjes, doperwten en soe-oen. Het gehakt kan eventueel vervangen worden door kip en de prei is volgens mij een familietoevoeging.

“Eigenlijk lijkt het vooral op een groot Indisch pasteitje”

Krokant korstje

Wat pastei tutup echt bijzonder maakt, is de combinatie van een krokant en een smeuïg element. Het gerecht is eigenlijk een grote ovenschotel met een luchtige aardappelpuree als topping (tutup betekent letterlijk iets van ‘afgedekt’ in het Indonesisch). In plaats van het gebruikelijke krokante jasje van een pasteitje, krijg je hier een heerlijk smeuïge laag aardappelpuree, die tijdens het bakken een krokant korstje krijgt. Dit geeft de schotel een rijke textuur en een knapperige afwerking.

Pastei tutup maken
Ovenschotel maken

Serveer suggesties

Hoewel de ovenschotel op zichzelf al rijk van smaak is, kun je deze nog verder op smaak brengen door het te serveren met chilisaus of ketchup – zoals veel Indische Nederlanders dat vroeger deden. Deze simpele toevoegingen maken het gerecht compleet en zorgen voor de juiste balans tussen zoet, pittig en hartig. Eet smakelijk!

Pastei tutup

Pastei tutup

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 56 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappelen
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g wortels
  • 160 g doperwten
  • 100 g soe-oen
  • 4 eieren
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 prei
  • 3 el ketjap manis
  • 3 el melk
  • 1 el sambal oelek
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Kook 600 g kruimige aardappels in een laagje gezouten water 14-15 minuten. Kook tevens alvast 3 eieren in 7-8 minuten hard en verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2-3 tenen knoflook fijn. Snijd 200 g worteltjes in ringetjes, laat 160 g doperwten uitlekken en snijd 1 prei in halve ringen.
  • Verhit een klont boter en rul 300 g rundergehakt samen met de sjalot en knoflook bruin. Voeg vervolgens 1 el sambal oelek, 3 el ketjap manis en een flinke snuf zout en peper toe.
  • Voeg de gesneden prei, wortel en doperwten toe en bak al omscheppend nog enkele minuten mee tot het vocht grotendeels verdwenen is.
  • Week ondertussen 100 g soe-oen 4 minuten in kokend water, spoel af onder koud water en meng door het geheel. Pel de eieren en snijd in plakjes.
  • Giet de aardappels af en stamp de aardappels samen met een scheut melk, een paar klontjes boter, een 1/2 tl nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper tot een smeuïge puree.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Bedek met de plakjes ei en maak af met de aardappelpuree. Bestrijk de aardappelpuree met het 1 geklutst ei en plaats de ovenschotel 30 minuten in de oven.

Pastei vullingPastei tutup

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Linda 25 februari 2023 - 13:47

Dat ziet er weer heerlijk uit en ik ga het zeker maken, maar ik gruwel van prei. Wat zouden jullie als vervanging aan kunnen raden?

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2023 - 08:43

Er kan eigenlijk heel veel, bijvoorbeeld klein gesneden stukjes paprika. Maar je kan het ook achterwege laten 🙂

Reply
Constance 26 februari 2023 - 11:07

Haha, zoals gevraagd! 😁
Super jongens, hij was weer heerlijk!
(Hier thuis ook altijd met flinke scheut chilisaus 😉)

Reply
Mike 25 februari 2023 - 18:10

Net gemaakt en ik moet zeggen, het is heerlijk!!! Goede combinatie van smaken. Geen chilisaus of ketchup erbij geserveerd, dat vond ik zonde van de smaak. Zeker een blijvertje.

Reply
Karin 26 februari 2023 - 12:34

Hey ik heb al verschillende dingetjes gemaakt van jullie.
Nu wil ik deze ook binnenkort uitproberen maar ben allergisch voor eieren….:-( is dat een groot gemis?

Reply
SmaakMenutie 27 februari 2023 - 08:58

Wat leuk om te horen Karin! Nou, de eieren zijn een lekkere toevoeging, maar laat ze gerust achterwege als je er niet tegen kan. En voor het krokante laagje zou je paneermeel kunnen gebruiken 🙂

Reply
Linda 26 februari 2023 - 13:27

Ik laat het inderdaad altijd achterwege, maar ik ga het toch maar vervangen met paprika deze keer

Reply
marianna 28 februari 2023 - 11:54

Wat is soen- oen..in het recept

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2023 - 12:03

Soort vermicelli van glasnoedels!

Reply
Angelique 28 februari 2023 - 19:22

1e keer dat ik een recept van jullie heb gemaakt. Eerst werd de neus opgehaald daarna werd er gevraagd of er nog meer was… weliswaar met sperziebonen ipv doperwten.
Denk dat ie op de favo-familie-lijst gaat!
Naast de spinazietaart. Dat is een old time favorite.

Reply
Lonneke 1 maart 2023 - 15:28

Ha toppers! inmiddels een vaste liefhebber van jullie recepten hier! Zit met smart te wachten op een app en/of kookboek om alle favorieten makkelijk terug te kunnen vinden, zit dat er toevallig al aan te komen?

Reply
SmaakMenutie 2 maart 2023 - 10:12

Leuk om te horen Lonneke dat onze recepten in de smaak vallen! Een kookboek zit zeker in de planning, dat is een grote wens van ons. Overigens kan je hier op de website ook je favoriete recepten opslaan 🙂

Reply
Jeannette 10 maart 2023 - 18:23

Vandaag gemaakt en het was heerlijk. En nog simpel ook..zal hier zeker vaak gegeten worden. Bedankt voor alle heerlijke gerechten die jullie plaatsen. Zijn er blij mee

Reply
Monique 15 maart 2023 - 12:37

Ik geniet van jullie recepten hier op Antigua! Moet wel elke keer als ik in Ned ben de verschillende spices kopen om mee terug te nemen. Het zou fyn zyn om een lystje te hebben van de Indo speceryen in de engelse of nederlandse taal voor eventuele vervanning! Thank you!

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2023 - 15:16

Wat leuk dat onze recepten zo ver de grens over gaan Monique! Wellicht heb je wat aan dit artikel. Geniet van al het lekkers dat je nog gaat maken 🙂

Reply
Angelique Maassen 21 juli 2024 - 20:02

Hallo, ik wil dit morgen maken. De doperwten, zijn die uit pot of uit de diepvries?

Reply
SmaakMenutie 22 juli 2024 - 11:04

In ons geval uit een potje!

Reply
Monique 15 maart 2023 - 17:28

Hartelyke dank! Dit is zeer hulpzaam voor my.

Reply
Andre 19 oktober 2023 - 09:53

Ik maak het zelf wel eens met oosterse groenten mix en een klein beetje nasikruiden.

Reply