Thuis de allerlekkerste
Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!
Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.
En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.
Wat is nasi goreng eigenlijk?
Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.
Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.
Ons familierecept
Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.
Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.
Serveer en varieer
Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!
94 reacties
Heel vervelend recept dit, want eenmaal zo gemaakt, wil je niet meer anders…echt super lekker. Was een beetje sceptisch over het gehakt bij nasi, maar jee wat hebben we alle 5 genoten. Blijvertje!
Haha sorry Sylvia! 🙂 Fijn dat jullie er allemaal van genoten hebben
Goedemorgen,
Ik heb gisteren deze heerlijke rijst gemaakt. Mijn vriend zei de hele tijd dat dit precies de rijst was die zijn oma ook altijd maakte (zijn oma kwam van Java). Deze rijst is dus helemaal goedgekeurd. (ook door mij trouwens).
Wat leuk Bettie! Eem groter compliment kunnen we niet krijgen 🙂 Fijn dat jullie ervan genoten hebben!
Goede morgen. Heb de rijst gemaakt. Verrassend hoe het smaakte. Het was heerlijk. Zeker een blijvertje
Leuk om te horen Sjanie, fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂
Goedemorgen, ik ga woensdag deze nassi maken maar het ei erdoorheen is dat te vervangen.? Omeletreepjes kan ik apart serveren maar dat eitje erdoorheen.? Ik heb pds en met name ei reageer ik te heftig. Dank je wel groetjes Esthelle
Hoi Esthelle, leuk dat je onze nasi gaat maken! Laat het eitje maar achterwege hoor, dat is geen ramp. Geniet ervan 🙂
Aduhhh zo lekkerrr dese.
Beetje trassie erbij. Ook wat prei toegevoegd.
Heerlijk recept ik kende het niet nasi goreng met gehakt. Maar jee erg lekker.
Ga zeker vaker maken.
Bedankt mannen.
Leuk om te horen Daisy! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂