Home Erik's Asia Nasi goreng

Nasi goreng

Indische gebakken rijst

door SmaakMenutie
Nasi goreng

Thuis de allerlekkerste

Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!

Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.

Nasi

En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.

Wat is nasi goreng eigenlijk?

Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.

Nasi goreng recept

Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.

Ons familierecept

Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.

Nasi recept

Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.

Serveer en varieer

Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!

Indisch zuur
Serveer met frisse atjar ketimoen
Nasi goreng

Nasi goreng

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 271 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g witte rijst
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g katenspek
  • 100 g achterham
  • 4 eieren
  • 3 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el melk
  • 2 el gebakken uitjes
  • Zonnebloemolie
  • Kroepoek

Zo maak je het

  • Kook 300 g witte rijst. Rul ondertussen in een braadpan of wok 300 g rundergehakt in een scheutje zonnebloemolie bruin. Voeg 2-3 fijngesneden tenen knoflook toe en bak kort even mee.
  • Voeg 5-6 el ketjap manis toe samen met 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Meng grondig en laat met deksel op de pan zachtjes pruttelen.
  • Snijd 200 g katenspek in stukjes en bak in een koekenpan licht krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kluts 3 eieren met 3 el melk en bak twee omeletten in de pan waarin je zojuist het katenspek hebt gebakken.
  • Rol de omeletten als een pannenkoek en snijd in smalle reepjes. Doe hetzelfde met 100 g achterham. Zet even apart.
  • Voeg voor extra binding 2 el gebakken uitjes toe aan het gehaktmengsel en maak ruimte voor het klutsen van 1 ei. Vermeng met het geheel.
  • Voeg de gekookte rijst toe aan het gehaktmengsel samen met de katenspek, omelet en ham. Meng grondig. Selamat makan! Oftewel: eet smakelijk!

Nasi goreng

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

94 reacties

Hannie 7 februari 2021 - 13:41

Van mijn Indische schoonmoeder geleerd, om Nasi Goreng altijd te maken van koude rijst , eigenlijk is nasi goreng gemaakt van kliekjes die je nog in de koelkast hebt staan . Dus je kunt lekker varieren .

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2021 - 10:05

Zo ken ik dat niet Hannie, maar wel makkelijk als je nog rijst over hebt 🙂

Reply
Tino 16 november 2020 - 23:04

Erg lekker jullie Nasi en wederom weer een lekker recept erbij. Zelfs onze kinderen vinden de recepten van jullie site erg lekker. Bedankt hiervoor.

Reply
SmaakMenutie 17 november 2020 - 10:49

Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Tino! Leuk om te horen dat de kids er ook van genieten 🙂

Reply
M@rgo 24 oktober 2020 - 09:20

Heel erg lekker! Bedankt voor jullie goede recepten. Ik zie tegenwoordig bij de verschillende merken bouillonblokjes wel verschil. De ene is voor een halve liter, de andere voor 1 liter. Welke gebruiken jullie?

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2020 - 13:08

Graag gedaan M@rgo! Fijn dat de nasi in de smaak viel 🙂 Wij gebruiken altijd bouillonblokjes voor een halve liter!

Reply
Paul 27 september 2020 - 14:40

Simpel, snel en abnormaal lekker! Dit recept maken wij sinds hij hier op de site verscheen en iedere keer weer een succes! Tip: Haal je gehakt bij de slager en laat die vieze supermarkt bakjes lekker staan!

Reply
SmaakMenutie 28 september 2020 - 11:18

Onwijs leuk om te horen dat jullie zo enthousiast zijn over ons familierecept Paul, thanks voor het compliment! En absoluut waar voor wat betreft het gehakt 🙂

Reply
Dennis 19 augustus 2020 - 22:52

De nasi van Knorr komt er hier niet meer in!!! Het was heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 20 augustus 2020 - 09:38

Haha heel goed Dennis!! 🙂

Reply
1 4 5 6 7 8 10