Thuis de allerlekkerste
Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!
Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.
En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.
Wat is nasi goreng eigenlijk?
Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.
Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.
Ons familierecept
Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.
Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.
Serveer en varieer
Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!
94 reacties
Van mijn Indische schoonmoeder geleerd, om Nasi Goreng altijd te maken van koude rijst , eigenlijk is nasi goreng gemaakt van kliekjes die je nog in de koelkast hebt staan . Dus je kunt lekker varieren .
Zo ken ik dat niet Hannie, maar wel makkelijk als je nog rijst over hebt 🙂
Erg lekker jullie Nasi en wederom weer een lekker recept erbij. Zelfs onze kinderen vinden de recepten van jullie site erg lekker. Bedankt hiervoor.
Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Tino! Leuk om te horen dat de kids er ook van genieten 🙂
Heel erg lekker! Bedankt voor jullie goede recepten. Ik zie tegenwoordig bij de verschillende merken bouillonblokjes wel verschil. De ene is voor een halve liter, de andere voor 1 liter. Welke gebruiken jullie?
Graag gedaan M@rgo! Fijn dat de nasi in de smaak viel 🙂 Wij gebruiken altijd bouillonblokjes voor een halve liter!
Simpel, snel en abnormaal lekker! Dit recept maken wij sinds hij hier op de site verscheen en iedere keer weer een succes! Tip: Haal je gehakt bij de slager en laat die vieze supermarkt bakjes lekker staan!
Onwijs leuk om te horen dat jullie zo enthousiast zijn over ons familierecept Paul, thanks voor het compliment! En absoluut waar voor wat betreft het gehakt 🙂
De nasi van Knorr komt er hier niet meer in!!! Het was heerlijk!
Haha heel goed Dennis!! 🙂