Home Erik's Asia Indonesische loempia’s

Indonesische loempia’s

door SmaakMenutie

Dubbel zo lekker

Oelala loempia! En nee, niet zo’n hele grote maaltijd loempia die je bij de afhaalchinees haalt. Maar heerlijke verfijnde Indonesische loempia’s. Net wat groter dan een vlammetje zodat je ook echt de heerlijke vulling proeft. Moeilijk? Nee echt niet. Dus heb je de tijd, maak dan lekker een keer zelf je loempia’s in plaats van kant-en-klare uit het vriesvak. En als je er wat moeite voor hebt gedaan smaken ze dubbel zo lekker. Let maar op!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Indonesische loempia's

Indonesische loempia's

Oelala loempia! En nee, niet zo'n hele grote maaltijd loempia die je bij de afhaalchinees haalt. Maar heerlijke verfijnde Indonesische loempia's. Net wat... Erik's Asia Indonesische loempia’s European Print dit recept
Personen: 20-25 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.3/5
( 19 keer gestemd )

Ingrediënten

20-25 kleine loempiavellen
250 gr kipfilet
200 gr hamlap
75 gr soe-oen
100 gr taugé
3 tenen knoflook
2 sjalotten
1 prei
1/2 rode paprika
1/2 Chinese (of witte) kool
1 el ketjap manis
1 tl ketoembar
1 tl sambal oelek
1 (kippen)bouillonblokje
1 el bloem

Zo maak je het

De loempia vulling:

  • Haal de loempiavellen 1 uur van te voren uit de vriezer om te ontdooien.
  • Snijd 1 (kleine) prei in dunne halve ringetjes, een halve rode paprika in kleine stukjes en hak een halve Chinese (of witte) kool fijn. Snijd tevens 2 sjalotjes en 3 teentjes knoflook ragfijn. Maak de taugé schoon en spoel af onder koud water.
  • Snijd ook een hamlapje (200 gr) en een kipfilet (250 gr) in hele kleine stukjes. Ongeveer ter grootte van het vlees van steak tartaar.
  • Bereid de soe-oen door het 4 minuten te weken in kokend water en direct af te gieten onder ijskoud water. Laat goed uitlekken in een vergiet.
  • Als alles gesneden is gaan we beginnen. Doe olie in een wok en fruit de 2 sjalotjes en 3 teentjes knoflook even op matig vuur. Voeg 1 tl sambal toe en bak even mee.
  • Voeg 1 tl ketoembar en 1 verkruimeld kippenbouillonblokje toe en meng door het geheel. Voeg nu ook de gesneden kip en hamlap mee. Blijf roerbakken tot het vlees verkleurd is.
  • Voeg nu de prei en paprika toe en tevens een flinke snuf (1 tl) zout. Zet het vuur wat hoger en roerbak enkele minuten mee.
  • Voeg 1 el ketjap manis toe en de gesneden kool en taugé. Roerbak op hoog vuur een minuut of 2 mee. Je zal zien dat het vocht opdroogt. Meng tot slot de soe-oen door het geheel.
  • Zet het vuur uit en giet het mengsel in een vergiet zodat het kan afkoelen en uitlekken. Hoe droger hoe beter.

De loempia's vouwen:

  • Nu gaan we de loempia's maken. Begin met het maken van een meelpapje: neem 1 flinke el bloem en 1 el water en meng door elkaar. Je hebt nu de 'lijm' om de loempia vast te vouwen.
  • Pak een loempiavel, vul met een flinke el vulling en vouw zoals hieronder afgebeeld tot een mooie loempia. Het laatste driehoekje bestrijk je met het meelpapje zodat het goed dicht blijft zitten.

De loempia's bakken:

  • Doe een laagje olie van 2-3 cm in een wok of pan en bak de loempia's op middelhoog vuur in een minuut of 4-6 tot deze mooi goudbruin is. Vergeet niet geregeld om te keren. Je kan ook de frituurpan gebruiken. Zet deze dan op 170-180 graden.

Indonesische loempia's vullingIndonesische loempia's vouwenIndonesische loempia's makenIndonesische loempia's recept

Misschien valt dit ook in de smaak

9 reacties

Jeanette 2 juli 2018 - 20:42

Ik volg jullie met plezier jullue smakelijke recepten, waarvoor dank,! Dit recept lijkt me heerlijk als groot liefhebber van de aziatische keuken. Maar ik heb een vraag. Ik frituur nooit (airfryer) en heb geen frituurpan. Nu vraag ik me af, als ik dit in olie bak hoe weet ik dan wanneer de olie op de juiste temperatuur is? Hebben jullie tips? En dan is vraag 2 hoe hou je die temp op gas dan precies goed?
Ik ben benieuwd!

Hartelijke groet
Jeanette

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2018 - 21:59

Hoi Jeanette, wat leuk om te horen dat je ons met plezier volgt! 🙂 Als je frituurt in een wok of pan is het altijd een beetje aftasten of de temperatuur goed is. Maar er is wel een trucje. Gooi een stukje brood in de olie om te testen of de temperatuur goed is. Als het stukje brood meteen weer naar boven komt drijven en niet te snel bruin wordt dan is de temperatuur zo rond de 170 graden. Wordt het brood direct bruin? Dan is het vet te heet. Begin gewoon op wat lager vuur. Je kan beter het vuur iets hoger moeten zetten dan omgekeerd. De vulling van de loempia is al gaar, dus als je iets minder lang frituurt is dat geen probleem hoor. Succes! Het gaat je vast lukken!

Reply
Jeanette 2 juli 2018 - 22:01

Dankjewel! Ik ga het zeker proberen!

Reply
Monique 8 januari 2019 - 14:47

Hallo! Ik ga komend weekend heerlijk wat Indonesische recepten uitproberen, waaronder deze loempia’s. Mijn vraag is kan je ze ook al nu voorbereiden, zonder ze af te bakken en dan invriezen? Gr Monique

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2019 - 12:40

Hoi Monique, wat lekker zeg! Ja hoor, dat kan heel goed 🙂 Veel kookplezier! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Joke 31 januari 2019 - 23:23

Wat een fijne site hebben jullie! Mijn complimenten!
Als ik de loempia’s voorbereid en ingevroren heb, hoe lang moet ik ze dan frituren?
Alvast bedankt.

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2019 - 11:47

Hoi Joke, wat leuk om te horen. Dankjewel! Je kan ongeveer dezelfde tijd aanhouden, maar test het anders even door een iets lagere temperatuur aan te houden en ze dan iets langer te frituren. Succes en groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Carien 3 oktober 2019 - 18:12

Wat een heerlijke recepten staan er op de site mijn complimenten👍 nou wil ik graag de indonesische loempia maken maaar ik heb een airfryer, kan ik ze daar ook in bakken en op welke temp.? Had ze gemaakt en ingevroren en geba kken in de airfryer maar ze blijven wit en worden zo hard dat je er een spijker mee in de muur kunt slaan. Enig idee?

Reply
SmaakMenutie 6 oktober 2019 - 13:13

Hoi Carien. Dankjewel voor het compliment! Leuk om te horen :). Heb je de loempia’s ingevroren zonder ze eerst te bereiden in de airfryer? Ik kan mij voorstellen dat dit de reden is. Maar eerlijk gezegd durf ik het niet met zekerheid te zeggen omdat wij geen ervaring hebben met de airfryer… Misschien toch maar in de frituur? 😉

Reply