Fris
Moussaka is een traditionele ovenschotel uit de Griekse keuken die is opgebouwd uit lagen gegrilde aubergine, gefrituurde of gebakken aardappelschijfjes en een kruidige gehaktsaus op basis van tomaten. En om het af te maken een een heerlijke topping van zelfgemaakte bechamelsaus. De truc van een goede én stevige moussaka is overigens dat je zorgt dat de ingrediënten zo droog mogelijk zijn als je de ovenschaal vult. Het woord moussaka is overigens Arabisch en betekent zo veel als ‘fris’; waar dit gerecht veelal koud geserveerd wordt. Overigens kan onze variant zowel koud al warm gegeten worden: net waar je zin in hebt! Serveer eventueel met een frisse Griekse salade.
18 reacties
Beste Tim en Erik, Zoals altijd genieten wij van jullie recepten.
Deze wil ik ook graag maken maar mijn man is allergisch voor kaas.
Kan ik i.p.v. parmezaanse kaas ook edelgistvlokken gebruiken?
Alvast bedankt.
Wat leuk dat je zo van onze recepten geniet Evelyn! Edelgistvlokken hebben wij niet eerder geprobeerd, maar de Parmezaanse kaas kan je eventueel ook achterwege laten hoor 🙂
Ik gruwel van aubergine….is dit echt een smaakmaker of kan ik dit ook vervangen door bv courgette?
Het is wel een wezenlijk onderdeel van Moussaka, maar je zou courgette kunnen proberen 🙂
Onlangs heb ik dit samen met mijn zoon gemaakt. In plaats van rundergehakt hebben we het gehakt van gekruide varkensworstjes gebruikt. De aardappelschijfjes hebben we vervangen door aardappelpuree (niet uit een zakje). Verder hebben we het recept aangehouden en vonden het heel lekker. Morgen staat het opnieuw op het menu 🙂
Heerlijk recept heren. Ik ben al een tijdje op zoek naar een lekker Moussaka-recept. We hebben ervan gesmuld. Volgende keer maak ik ‘m wel iets kruidiger.
Wekelijks staat er wel een heerlijk recept van jullie bij ons op het menu. Dank!
Wow!
We waren al lang opzoek naar het juiste M recept, en veel geprobeerd, en you guys delivered, bedankt voor het delen, wat was dat lekker. En advies voor lezers, wacht echt die 20 minuten wanneer het klaar is.
Lijkt me een heerlijk recept die ik graag wil gaan maken! Echter mag ik geen tomaten of tomatenpuree. Wat kan ik hiervoor in de plaats doen? Misschien een milde rode pesto?
Oeh dat vind ik wel een lastige vraag, want er gaat 400 g tomatenblokjes in die moeilijk te vervangen zijn. Je zou eventueel wat extra van de andere groenten toe kunnen voegen met wat extra vocht en inderdaad wat milde rode pesto ipv tomatenpuree. Ben benieuwd!
Afgelopen weekend met vegetarische gehakt genaakt. Het eiwit heb ik stijf geklopt en door het gehaktmengsel gedaan. Dan wordt het lekker luchtig. Een dag later was het nog lekkerder. Bedankt voor het recept
Hallo jongens
Ik vroeg me af wat de toegevoegde waarde is van de aardappel schijfjes frituren…?
Hi José, dat zorgt ervoor dat ze droog en stevig worden en geen vocht opnemen! Zie de intro tekst 🙂
Deze wil ik graag maken! Kan ik hem ook een dag van tevoren bereiden en bakken? En dan op de dag dat ik hem eet, opwarmen in de oven? Of kan ik hem beter onbereid in koelkast bewaren en bakken op de dag dat ik hem eet?
Hi Roos, leuk! Ik zou dan kiezen voor de eerste optie. Geniet ervan 🙂
Oh deze ga ik zeker maken! Al meerdere keren verschillende moussaka gerechten uitgeprobeerd, nooit echt naar tevredenheid. En de andere gerechten die ik tot nu toe gemaakt heb van jullie website zijn zo lekker!! Kan bijna niet anders of deze moussaka zal goed smaken……….Ben zo blij dat ik jullie website ontdekt heb een tijdje terug.
Is het ook mogelijk om een ander soort melk te gebruiken voor de bechamelsaus ivm koemelkallergie?
Ja dan zou ik een plantaardige variant gebruiken!
Heb het recept letterlijk gevolgd, maar miste de echte Moussaka smaak… Begrijp niet waar het in zit, laat de helft staan tot morgen misschien dat wat umami wonderen doet