Home Hoofdgerechten Moussaka

Moussaka

Griekse ovenschotel met aubergine

door SmaakMenutie
Moussaka

Fris

Moussaka is een traditionele ovenschotel uit de Griekse keuken die is opgebouwd uit lagen gegrilde aubergine, gefrituurde of gebakken aardappelschijfjes en een kruidige gehaktsaus op basis van tomaten. En om het af te maken een een heerlijke topping van zelfgemaakte bechamelsaus. De truc van een goede én stevige moussaka is overigens dat je zorgt dat de ingrediënten zo droog mogelijk zijn als je de ovenschaal vult. Het woord moussaka is overigens Arabisch en betekent zo veel als ‘fris’; waar dit gerecht veelal koud geserveerd wordt. Overigens kan onze variant zowel koud al warm gegeten worden: net waar je zin in hebt! Serveer eventueel met een frisse Griekse salade.

Moussaka

Moussaka

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 64 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g aardappelschijfjes
  • 500 g rundergehakt
  • 400 g tomatenblokjes
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 50 g bloem
  • 50 g roomboter
  • 500 ml melk
  • 2 tenen knoflook
  • 2 aubergines
  • 2 eieren
  • 1 sjalot
  • 1 laurierblad
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl tijm
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Snipper 1-2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Neem een ruime (braad)pan en fruit de sjalot en knoflook enkele minuten in een scheutje olie. Voeg 1 flinke el tomatenpuree toe en bak deze al omscheppend 2-3 minuten mee.
  • Voeg 500 g rundergehakt toe samen met 1 tl gedroogde oregano, 1 tl gedroogde tijm, 1 tl kaneelpoeder, 1 (kleine) tl nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper toe. Rul het gehakt al omscheppend bruin.
  • Voeg nu 400 g tomatenblokjes toe aan het geheel samen met 1 laurierblaadje. Laat op matig vuur minimaal 20 minuten pruttelen tot het vocht volledig verdampt is en het gehaktmengsel droog is.
  • Frituur ondertussen circa 600 g aardappelschijfjes in een klein laagje zonnebloemolie rondom goudgeel en krokant. Je kan de aardappeltjes ook bakken maar dit duurt langer. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd 2 kleine aubergines in plakken van een halve centimeter. Dep goed droog met keukenpapier en bestrijk met een dun laagje olijfolie
  • Grill de aubergines in enkele minuten rondom bruin. Laat uitlekken op keukenpapier en dep zo nodig extra droog zodat er zo min mogelijk vocht uit de aubergines komt. Bestrooi met zout en peper.
  • Smelt voor de bechamelsaus op matig vuur 50 g roomboter in een steelpannetje en voeg zodra de boter gesmolten is 50 g bloem toe. Roer met een garde tot je een gladde roux hebt en bak circa 2 minuten.
  • Voeg nu gefaseerd 500 ml melk toe. Begin met een klein beetje en blijf ondertussen roeren met de garde. Reken erop dat je 6 á 7 keer steeds een beetje melk erbij schenkt tot je een mooie gebonden saus hebt.
  • Voeg nu een flinke draai van de pepermolen toe en een 1/2 tl nootmuskaat. Voeg ook 50 g Parmezaanse kaas toe en roer tot de kaas is gesmolten. Voeg tot slot 2 eierdooiers (eigeel) toe.
  • Meng circa 3 el van de bechamelsaus door het gehaktmengsel.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en bedek de bodem met de aardappelschijfjes. Voeg vervolgens de plakken aubergines toe en daarbovenop het gehaktmengsel. Eindig met de bechamelsaus.
  • Plaats het geheel 40-45 minuten in een voorverwarmde (hetelucht) oven op 180 graden. Laat daarna (optioneel) minimaal 20 minuten afkoelen zodat de Moussaka extra stevig wordt!

Moussaka kruiden Moussaka recept Moussaka met aardappelschijfjes Moussaka aubergineBechamelsaus maken Bechamelsaus Moussaka maken Musaka Griekse moussaka Moussaka Traditionele moussaka

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

18 reacties

Evelyn van Zijl 29 september 2021 - 19:10

Beste Tim en Erik, Zoals altijd genieten wij van jullie recepten.
Deze wil ik ook graag maken maar mijn man is allergisch voor kaas.
Kan ik i.p.v. parmezaanse kaas ook edelgistvlokken gebruiken?
Alvast bedankt.

Reply
SmaakMenutie 30 september 2021 - 11:10

Wat leuk dat je zo van onze recepten geniet Evelyn! Edelgistvlokken hebben wij niet eerder geprobeerd, maar de Parmezaanse kaas kan je eventueel ook achterwege laten hoor 🙂

Reply
Astrid 13 april 2023 - 12:07

Ik gruwel van aubergine….is dit echt een smaakmaker of kan ik dit ook vervangen door bv courgette?

Reply
SmaakMenutie 14 april 2023 - 09:08

Het is wel een wezenlijk onderdeel van Moussaka, maar je zou courgette kunnen proberen 🙂

Reply
Gea 16 december 2023 - 11:40

Onlangs heb ik dit samen met mijn zoon gemaakt. In plaats van rundergehakt hebben we het gehakt van gekruide varkensworstjes gebruikt. De aardappelschijfjes hebben we vervangen door aardappelpuree (niet uit een zakje). Verder hebben we het recept aangehouden en vonden het heel lekker. Morgen staat het opnieuw op het menu 🙂

Reply
Victor Antonisse 30 september 2021 - 18:27

Heerlijk recept heren. Ik ben al een tijdje op zoek naar een lekker Moussaka-recept. We hebben ervan gesmuld. Volgende keer maak ik ‘m wel iets kruidiger.
Wekelijks staat er wel een heerlijk recept van jullie bij ons op het menu. Dank!

Reply
Jantje 30 september 2021 - 21:25

Wow!
We waren al lang opzoek naar het juiste M recept, en veel geprobeerd, en you guys delivered, bedankt voor het delen, wat was dat lekker. En advies voor lezers, wacht echt die 20 minuten wanneer het klaar is.

Reply
Laura Kwik 30 maart 2022 - 16:04

Lijkt me een heerlijk recept die ik graag wil gaan maken! Echter mag ik geen tomaten of tomatenpuree. Wat kan ik hiervoor in de plaats doen? Misschien een milde rode pesto?

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2022 - 16:22

Oeh dat vind ik wel een lastige vraag, want er gaat 400 g tomatenblokjes in die moeilijk te vervangen zijn. Je zou eventueel wat extra van de andere groenten toe kunnen voegen met wat extra vocht en inderdaad wat milde rode pesto ipv tomatenpuree. Ben benieuwd!

Reply
Marja Greve 25 oktober 2021 - 12:49

Afgelopen weekend met vegetarische gehakt genaakt. Het eiwit heb ik stijf geklopt en door het gehaktmengsel gedaan. Dan wordt het lekker luchtig. Een dag later was het nog lekkerder. Bedankt voor het recept

Reply
Jose 7 april 2022 - 09:27

Hallo jongens

Ik vroeg me af wat de toegevoegde waarde is van de aardappel schijfjes frituren…?

Reply
SmaakMenutie 8 april 2022 - 11:02

Hi José, dat zorgt ervoor dat ze droog en stevig worden en geen vocht opnemen! Zie de intro tekst 🙂

Reply
Roos 22 april 2022 - 08:05

Deze wil ik graag maken! Kan ik hem ook een dag van tevoren bereiden en bakken? En dan op de dag dat ik hem eet, opwarmen in de oven? Of kan ik hem beter onbereid in koelkast bewaren en bakken op de dag dat ik hem eet?

Reply
SmaakMenutie 22 april 2022 - 12:07

Hi Roos, leuk! Ik zou dan kiezen voor de eerste optie. Geniet ervan 🙂

Reply
Nicole 8 september 2022 - 10:15

Oh deze ga ik zeker maken! Al meerdere keren verschillende moussaka gerechten uitgeprobeerd, nooit echt naar tevredenheid. En de andere gerechten die ik tot nu toe gemaakt heb van jullie website zijn zo lekker!! Kan bijna niet anders of deze moussaka zal goed smaken……….Ben zo blij dat ik jullie website ontdekt heb een tijdje terug.

Reply
Thessa 29 oktober 2022 - 09:27

Is het ook mogelijk om een ander soort melk te gebruiken voor de bechamelsaus ivm koemelkallergie?

Reply
SmaakMenutie 1 november 2022 - 15:30

Ja dan zou ik een plantaardige variant gebruiken!

Reply
peter 6 mei 2023 - 19:40

Heb het recept letterlijk gevolgd, maar miste de echte Moussaka smaak… Begrijp niet waar het in zit, laat de helft staan tot morgen misschien dat wat umami wonderen doet

Reply