Een klassieker uit de Griekse keuken
Moussaka is een traditionele ovenschotel die zijn oorsprong vindt in de Griekse keuken, maar ook geliefd is in landen als Turkije en het Midden-Oosten.

De Griekse variant is veruit de bekendste en staat bekend om zijn laagjes en rijke smaken. Het gerecht bestaat uit meerdere lagen: dunne plakjes gebakken aardappel, gegrilde aubergine en een heerlijke gehaktsaus op basis van tomaten. De combinatie van hartig, kruidig én romig maakt moussaka tot een ware smaakbom — perfect als hoofdgerecht voor een etentje of als je zin hebt om je uit te sloven in de keuken.
Gehaktsaus
Een goede moussaka begint bij de gehaktsaus. Wij gebruiken rundergehakt, dat we op smaak brengen met een mix van typische mediterrane kruiden: oregano, tijm, kaneelpoeder, nootmuskaat en een laurierblaadje. De kaneel en nootmuskaat geven de saus een subtiele warmte, terwijl de oregano en tijm zorgen voor dat herkenbare, kruidige aroma. Laat de saus lekker pruttelen zodat de smaken goed kunnen intrekken en je een volle, rijke saus krijgt die de basis vormt van je gerecht.
Laagjes vol smaken
De opbouw van de moussaka is een klein kunstwerk op zich. Begin met een laag gebakken aardappelschijfjes, gevolgd door de gegrilde aubergineplakken en daaroverheen de kruidige gehaktsaus. Belangrijk is dat alle ingrediënten goed uitgelekt en droog zijn voordat je ze gaat stapelen. Zo voorkom je dat de moussaka zompig wordt en behoud je die stevige structuur waar dit gerecht bekend om staat.
Zelfgemaakte romige bechamelsaus
Wat moussaka helemaal afmaakt is natuurlijk de romige bechamelsaus die bovenop komt. Deze maken we zelf van roomboter, bloem en melk. De klassieker, maar oh zo lekker. Voor extra smaak voegen we een flinke draai van de pepermolen toe, samen met een halve theelepel nootmuskaat.
Daarna roeren we Parmezaanse kaas door de saus, wat zorgt voor een tikkie pittige smaak. Tot slot mengen we twee eierdooiers door de saus, wat zorgt voor een luchtige structuur. Giet deze saus royaal over de lagen en bak de moussaka goudbruin in de oven.
Warm of koud, het is altijd heerlijk
Leuk om te weten: het woord ‘moussaka’ komt oorspronkelijk uit het Arabisch en betekent ‘fris’. In sommige landen wordt het gerecht dan ook koud geserveerd. Onze versie is gelukkig zowel warm als koud een feestje op je bord. Serveer er een frisse Griekse salade bij met tomaat, komkommer, rode ui, olijven en feta en je hebt helemaal een complete maaltijd. En heb je wat over? De volgende dag als (koude) lunch dus een heerlijk alternatief voor je boterham!
18 reacties
Beste Tim en Erik, Zoals altijd genieten wij van jullie recepten.
Deze wil ik ook graag maken maar mijn man is allergisch voor kaas.
Kan ik i.p.v. parmezaanse kaas ook edelgistvlokken gebruiken?
Alvast bedankt.
Wat leuk dat je zo van onze recepten geniet Evelyn! Edelgistvlokken hebben wij niet eerder geprobeerd, maar de Parmezaanse kaas kan je eventueel ook achterwege laten hoor 🙂
Ik gruwel van aubergine….is dit echt een smaakmaker of kan ik dit ook vervangen door bv courgette?
Het is wel een wezenlijk onderdeel van Moussaka, maar je zou courgette kunnen proberen 🙂
Onlangs heb ik dit samen met mijn zoon gemaakt. In plaats van rundergehakt hebben we het gehakt van gekruide varkensworstjes gebruikt. De aardappelschijfjes hebben we vervangen door aardappelpuree (niet uit een zakje). Verder hebben we het recept aangehouden en vonden het heel lekker. Morgen staat het opnieuw op het menu 🙂
Heerlijk recept heren. Ik ben al een tijdje op zoek naar een lekker Moussaka-recept. We hebben ervan gesmuld. Volgende keer maak ik ‘m wel iets kruidiger.
Wekelijks staat er wel een heerlijk recept van jullie bij ons op het menu. Dank!
Wow!
We waren al lang opzoek naar het juiste M recept, en veel geprobeerd, en you guys delivered, bedankt voor het delen, wat was dat lekker. En advies voor lezers, wacht echt die 20 minuten wanneer het klaar is.
Lijkt me een heerlijk recept die ik graag wil gaan maken! Echter mag ik geen tomaten of tomatenpuree. Wat kan ik hiervoor in de plaats doen? Misschien een milde rode pesto?
Oeh dat vind ik wel een lastige vraag, want er gaat 400 g tomatenblokjes in die moeilijk te vervangen zijn. Je zou eventueel wat extra van de andere groenten toe kunnen voegen met wat extra vocht en inderdaad wat milde rode pesto ipv tomatenpuree. Ben benieuwd!
Afgelopen weekend met vegetarische gehakt genaakt. Het eiwit heb ik stijf geklopt en door het gehaktmengsel gedaan. Dan wordt het lekker luchtig. Een dag later was het nog lekkerder. Bedankt voor het recept
Hallo jongens
Ik vroeg me af wat de toegevoegde waarde is van de aardappel schijfjes frituren…?
Hi José, dat zorgt ervoor dat ze droog en stevig worden en geen vocht opnemen! Zie de intro tekst 🙂
Deze wil ik graag maken! Kan ik hem ook een dag van tevoren bereiden en bakken? En dan op de dag dat ik hem eet, opwarmen in de oven? Of kan ik hem beter onbereid in koelkast bewaren en bakken op de dag dat ik hem eet?
Hi Roos, leuk! Ik zou dan kiezen voor de eerste optie. Geniet ervan 🙂
Oh deze ga ik zeker maken! Al meerdere keren verschillende moussaka gerechten uitgeprobeerd, nooit echt naar tevredenheid. En de andere gerechten die ik tot nu toe gemaakt heb van jullie website zijn zo lekker!! Kan bijna niet anders of deze moussaka zal goed smaken……….Ben zo blij dat ik jullie website ontdekt heb een tijdje terug.
Is het ook mogelijk om een ander soort melk te gebruiken voor de bechamelsaus ivm koemelkallergie?
Ja dan zou ik een plantaardige variant gebruiken!
Heb het recept letterlijk gevolgd, maar miste de echte Moussaka smaak… Begrijp niet waar het in zit, laat de helft staan tot morgen misschien dat wat umami wonderen doet