Home Vlees noch vis Zelfgemaakte falafel

Zelfgemaakte falafel

door SmaakMenutie
Zelf falafel maken

100% vega

Nadat mijn zelfgemaakte falafel tot twee keer toe gruwelijk was mislukt had ik de hoop wel opgegeven. Tot een vriendin de gouden tip gaf: voeg net als je gehaktbal wat paneermeel toe. Succes gegarandeerd. En inderdaad. De balletjes vielen niet uit elkaar en smaakte heerlijk! Lekker met zelfgemaakte yoghurtsaus of (ook al is het niet gebruikelijk) zelfgemaakte tzatziki of knoflooksaus. Of bestrijk de pita met deze waanzinnige homemade hummus! En guess what, binnen een half uurtje op tafel en 100% vega. Lekker makkelijk zo voor het weekend 🙂 Oja, voor ik het vergeet. Serveer er deze heerlijke frisse Israëlische salade bij!

Zelf falafel maken

Zelfgemaakte falafel

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 12 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g (uitgelekte) kikkererwten
200 ml Griekse yoghurt
4 pita broodjes
5 tenen knoflook
2 rode uien
1/4 citroen (sap)
3 el bloem
3 el paneermeel
1 tl djintan
1 tl ketoembar
1 tl chilipoeder of cayennepeper
1 zakje baksoda
Verse peterselie
Verse munt

Zo maak je het

  • Zorg dat de kikkererwten goed uitgelekt zijn en daarna droog gedept zijn met keukenpapier. Heb je genoeg tijd, ontvel de kikkererwten dan ook. Dat kan vrij simpel door ze tussen stevig keukenpapier te rollen. De velletjes laten dan vanzelf los (en zo nauw luistert het niet hoor).
  • Mix de kikkererwten met 1 rode ui, een flinke hand peterselie, 3 teentjes knoflook, 1 tl chilipoeder (of cayennepeper), 1 tl komijnzaad en 1 tl korianderzaad met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Mix hier vervolgens een pakje baksoda (5 gram), 3 el bloem en 3 à 4 el paneermeel doorheen. Draai hier mooie balletjes van ter grootte van een bitterbal.
  • Wij frituren de falafel, maar je kan ook een pan gebruiken met een flinke laag olie. Eerlijk is eerlijk, frituren is lekkerder. Stel in op 170 graden. Test door er eerst 1 balletje in te leggen. De falafel moet 'drijven' in de frituur. Als hij uit elkaar valt is hij niet stevig genoeg. Voeg dan nog wat paneermeel toe. Frituur de balletjes circa 4 à 5 minuutjes.
  • Maak ondertussen de yoghurtsaus door 200 ml Griekse yoghurt te mengen met 2 (of 3) ragfijn gesneden teentjes knoflook (of geperst), het sap van 1/4 citroen en een handje fijngehakte munt. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Rooster de pitabroodjes (kan prima in de broodrooster). Besmeer met een laag yoghurtsaus, plakjes komkommer, extra rode ui en tot slot de falafel. Heerlijk!Falafel maken Recept falafelZelfgemaakte falafel
Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!