Home Hoofdgerechten Griekse moussaka

Griekse moussaka

door SmaakMenutie
Moussaka

Fris

Deze traditionele ovenschotel uit de Griekse keuken is opgebouwd uit lagen gegrilde aubergine, gefrituurde of gebakken aardappelschijfjes en een kruidige gehaktsaus op basis van tomaten. En om het af te maken een een heerlijke topping van zelfgemaakte bechamelsaus. De truc van een goede én stevige moussaka is overigens dat je zorgt dat de ingrediënten zo droog mogelijk zijn als je de ovenschaal vult. Het woord moussaka is overigens Arabisch en betekent zo veel als ‘fris’; waar dit gerecht veelal koud geserveerd wordt. Overigens kan onze variant zowel koud al warm gegeten worden: net waar je zin in hebt! Serveer eventueel met een frisse Griekse salade.

Moussaka

Griekse moussaka

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 9 keer gestemd )

Ingrediënten

600 g aardappelschijfjes
500 g rundergehakt
400 g tomatenblokjes
50 g Parmezaanse kaas
40 g bloem
40 g roomboter
400 ml melk
2 tenen knoflook
2 aubergines
2 eieren
1 sjalot
1 laurierblad
1 el tomatenpuree
1 tl tijm
1 tl kaneelpoeder
1 tl oregano
1 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Snipper 1-2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Neem een ruime (braad)pan en fruit de sjalot en knoflook enkele minuten in een scheutje olie. Voeg 1 flinke el tomatenpuree toe en bak deze al omscheppend 2-3 minuten mee.
  • Voeg 500 g rundergehakt toe samen met 1 tl gedroogde oregano, 1 tl gedroogde tijm, 1 tl kaneelpoeder, 1 (kleine) tl nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper toe. Rul het gehakt al omscheppend bruin.
  • Voeg nu 400 g tomatenblokjes toe aan het geheel samen met 1 laurierblaadje. Laat op matig vuur minimaal 20 minuten pruttelen tot het vocht volledig verdampt is en het gehaktmengsel droog is.
  • Frituur ondertussen circa 600 g aardappelschijfjes in een klein laagje zonnebloemolie rondom goudgeel en krokant. Je kan de aardappeltjes ook bakken maar dit duurt langer. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd 2 kleine aubergines in plakken van een halve centimeter. Dep goed droog met keukenpapier en bestrijk met een dun laagje olijfolie
  • Grill de aubergines in enkele minuten rondom bruin. Laat uitlekken op keukenpapier en dep zo nodig extra droog zodat er zo min mogelijk vocht uit de aubergines komt. Bestrooi met zout en peper.
  • Smelt voor de bechamelsaus op matig vuur 50 g roomboter in een steelpannetje en voeg zodra de boter gesmolten is 50 g bloem toe. Roer met een garde tot je een gladde roux hebt en bak circa 2 minuten.
  • Voeg nu gefaseerd 500 ml melk toe. Begin met een klein beetje en blijf ondertussen roeren met de garde. Reken erop dat je 6 á 7 keer steeds een beetje melk erbij schenkt tot je een mooie gebonden saus hebt.
  • Voeg nu een flinke draai van de pepermolen toe en een 1/2 tl nootmuskaat. Voeg ook 50 g Parmezaanse kaas toe en roer tot de kaas is gesmolten. Voeg tot slot 2 eierdooiers (eigeel) toe.
  • Meng circa 3 el van de bechamelsaus door het gehaktmengsel.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en bedek de bodem met de aardappelschijfjes. Voeg vervolgens de plakken aubergines toe en daarbovenop het gehaktmengsel. Eindig met de bechamelsaus.
  • Plaats het geheel 40-45 minuten in een voorverwarmde (hetelucht) oven op 180 graden. Laat daarna (optioneel) minimaal 20 minuten afkoelen zodat de Moussaka extra stevig wordt!

Moussaka kruiden Moussaka recept Moussaka met aardappelschijfjes Moussaka aubergineBechamelsaus maken Bechamelsaus Moussaka maken Musaka Griekse moussaka Moussaka Traditionele moussaka

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Evelyn van Zijl 29 september 2021 - 19:10

Beste Tim en Erik, Zoals altijd genieten wij van jullie recepten.
Deze wil ik ook graag maken maar mijn man is allergisch voor kaas.
Kan ik i.p.v. parmezaanse kaas ook edelgistvlokken gebruiken?
Alvast bedankt.

Reply
SmaakMenutie 30 september 2021 - 11:10

Wat leuk dat je zo van onze recepten geniet Evelyn! Edelgistvlokken hebben wij niet eerder geprobeerd, maar de Parmezaanse kaas kan je eventueel ook achterwege laten hoor 🙂

Reply
Victor Antonisse 30 september 2021 - 18:27

Heerlijk recept heren. Ik ben al een tijdje op zoek naar een lekker Moussaka-recept. We hebben ervan gesmuld. Volgende keer maak ik ‘m wel iets kruidiger.
Wekelijks staat er wel een heerlijk recept van jullie bij ons op het menu. Dank!

Reply
Jantje 30 september 2021 - 21:25

Wow!
We waren al lang opzoek naar het juiste M recept, en veel geprobeerd, en you guys delivered, bedankt voor het delen, wat was dat lekker. En advies voor lezers, wacht echt die 20 minuten wanneer het klaar is.

Reply