Verrassend veelzijdig
Na de versie met Parmaham en ricotta is het tijd voor een andere favoriet uit onze quiche-collectie. Deze keer kiezen we voor een combinatie van zalm, spinazie en zongedroogde tomaatjes.
Niet alleen omdat deze smaken zo goed samengaan, maar ook omdat een quiche met vis nét even anders is en verrassend veelzijdig. Of je nu gasten ontvangt, een maaltijd voorbereidt voor later in de week, of gewoon iets lekkers wilt zonder te veel gedoe. Een quiche is altijd een goed idee. En met deze variant met gerookte zalm zet je iets op tafel dat er feestelijk en ingewikkeld uitziet, maar eigenlijk zo gemaakt is.
Makkelijker dan je denkt
Wat quiches zo aantrekkelijk maakt, is het gemak. Je hebt geen ingewikkelde technieken nodig en de meeste ingrediënten zijn eenvoudig te vinden. De vulling stel je in een paar minuten samen, en terwijl de oven z’n werk doet. Dan heb jij je handen mooi vrij voor iets anders.
In deze versie kloppen we vijf eieren los met crème fraîche, wat zorgt voor een romige basis. Daarbij gaan lente-ui, geraspte kaas, zongedroogde tomaatjes en natuurlijk flink wat gerookte zalm. Een eetlepel bloem helpt om alles mooi te laten binden. Het resultaat is een stevig maar luchtig geheel met een lekker hartige en volle smaak.
Spinazie, lekker gezond én smaakvol
Spinazie is niet alleen een echte smaakmaker, maar ook een groente die boordevol voedingsstoffen zit. Denk aan ijzer, vezels, foliumzuur en vitamine K. Door het uit te laten lekken, voorkom je dat je quiche te nat wordt maar behoud je toch die herkenbare smaak.
We gebruiken ongeveer 350 gram spinazie. Heel goed uitgelekt dus! Dit verdeel je als eerste over de bodem van de vorm. De combinatie met zalm is een echte klassieker.
De opbouw van de quiche
Voor het deeg kiezen we de snelle weg. Namelijk kant-en-klare plakjes hartig taartdeeg (je kan ook een rol kopen). Daarmee bekleden we een quichevorm van circa 26 cm. Door eerst wat gaatjes in de bodem te prikken voorkom je dat het deeg omhoog komt in de oven.
Vervolgens gaat de spinazie op de bodem, daaroverheen het eimengsel met de zalm en groente. Na een half uurtje in de oven begint het al heerlijk te ruiken. De bovenkant krijgt een mooie goudbruine kleur en de randen worden lekker krokant.
Serveer suggestie
Deze quiche met zalm en spinazie smaakt warm, lauwwarm én koud heel goed. Serveer ‘m met een frisse groene salade of wat extra tomaatjes aan de zijkant. Ideaal als lichte avondmaaltijd, of als lunch de volgende dag.
Wat ons betreft is dit er eentje om vaker te maken en ook perfect om te variëren. Voeg bijvoorbeeld wat verse dille toe, of vervang de zalm eens door gerookte makreel. Maar zoals ‘ie nu is, met zalm, spinazie en zongedroogde tomaat, is het al een blijvertje.
17 reacties
Ik heb nog nooit een quiche gemaakt, en ik heb dus ook echt geen idee welke quichevorm ik het beste kan gebruiken. Er zijn zoveel verschillende!
Kies ik voor een keramische of juist een van aluminium, met losse of vaste bodem en met of zonder gaatjes in de bodem?
Help mij aub, I’m lost here!
Hi Linda, de redding is nabij 😉 Wij gebruiken een keramische met een vaste bodem en zonder gaatjes. En dat werkt prima, maar je kan in principe elke quichevorm gebruiken!
Hallo heren,
bedankt voor jullie reactie.
Ik heb voor de zekerheid een keramische en een van aluminium met losse bodem gekocht dus ik ga ze allebei uitproberen. Ik verheug me er in ieder geval al op!
Ik heb het geprobeerd vandaag, er was alleen geen crème freche te vinden dus heb ricotta gebruikt. Het moest iets langer in de oven want het zag er nog wat ongaar uit, de bodem is helaas niet knapperig maar de smaak is geweldig. Ga het zeker meer maken. De bodem moet ik alleen een oplossing voor vinden. Dank jullie voor het recept
urenrjrjkvnm
Novost
Vanavond heerlijk gegeten van de quiche, dank voor het recept!
Kleine tip: een verkruimelde beschuit erdoor, maakt de spinazie ook wat minder vochtig.