Boulets à la Liégeois
Na onze populaire Indische balletjes is het tijd voor een Belgische variant.
Deze heerlijke gehaktballetjes in zoetzure saus worden in het Frans ‘boulets à la Liégeois’ genoemd en vormen een echt streekgerecht uit Luik. Luikse balletjes zijn geliefd bij jong en oud en is een échte Belgische klassieker.
Wat maakt Luikse balletjes zo bijzonder?
De Luikse balletjes onderscheiden zich door hun formaat en de saus waarin ze worden gesmoord. Ze zijn een stuk groter dan de Indische gehaktballetjes en lijken qua grootte meer op de Hollandse gehaktbal. Wat deze balletjes echt speciaal maakt, is de heerlijke saus waarin ze langzaam garen. De basis van de saus bestaat uit uien, die na het aanbakken worden afgeblust met azijn om een subtiel zuurtje toe te voegen. Vervolgens wordt het geheel verrijkt met (Belgisch) bruinbier, wat zorgt voor een diepe – en zelfs een beetje moutige- smaak. Tot slot geeft de Limburgse appelstroop – of nog beter, de echte Luikse stroop – de saus een heerlijke zoetzure balans en zorgt het tegelijkertijd voor wat binding.
De perfecte bereiding
Voor het bereiden van Luikse balletjes begin je met het mengen van half-om-half gehakt met een eitje, een ragfijn gesneden sjalot, paneermeel en kruiden. De balletjes worden vervolgens rondom aangebakken in een flinke klont roomboter en/of olijfolie tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Daarna worden ze uit de pan gehaald en begint de bereiding van de saus: de ui word zacht gebakken, waarna ze met azijn wordt afgeblust en het bruinbier wordt toegevoegd. De Luikse stroop en de rozijnen maakt de saus compleet en geeft die kenmerkende smaak. De balletjes gaan terug in de pan en mogen rustig sudderen, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Hoe langer de boulets stoven, hoe lekkerder ze worden!
Hoe serveer je Luikse balletjes?
Luikse balletjes worden traditioneel geserveerd met dikke Vlaamse frietjes, die perfect passen bij de saus. Een frisse salade erbij is optioneel. En voor de echte liefhebbers hoort er natuurlijk een flinke klodder mayonaise of Belgische tartaarsaus bij – precies zoals ze je ook in Luik krijgt!
28 reacties
Nav de Luikse balletjes,
Waarom de balletjes niet voor braden in boter ipv olijfolie. Meer smaak aan het braadsel toch?
Heel mooie recepten, ik maak er veel gebruik van.👍
Kan ook hoor Jan! Leuk om te horen, bedankt voor het compliment 🙂
Ik heb nooit bruin bier in huis. Is er een alternatief voor, iets om de smaak (bijna) mee te evenaren?
Je kan bij de supermarkt een flesje bruin bier kopen, dan heb je precies genoeg voor dit recept.
De Luikse balletjes: Ik heb al in geen járen half-om-half gehakt gegeten, waarom gebruiken jullie dat wel, in plaats van rundergehakt? Ben ik ten onrechte bang voor het vet?
Door het hogere vetgehalte worden de balletjes veel malser en drogen minder snel uit 🙂
Om geografisch correct te zijn gaat het niet over een Vlaamse variant, aangezien Luik in Wallonië en niet in Vlaanderen ligt. In ieder geval zijn ze lekker. 😉
Scherp! Heb het direct aangepast, dank voor je oplettendheid. Gelukkig doet het niks af aan de smaak 🙂
Variatietip voor dikkere/vollere saus: op het laatst (bij stroop erin) ballen eruit, bruine boterham smeren met stroop (of mosterd als je van licht pittig houdt), boterham met besmeerde kant in pan leggen, laten oplossen en geleidelijk aan ballen erbij en smoren.
Ik had een flesje bruin bier gekocht van 8% maar nu zegt mijn vriend dat dat veel te zwaar is. Klopt dat? Moet ik bier met een lager alcoholpercentage gebruiken?
Zeker niet! Donker bier is altijd wat zwaarder. Wij gebruikten zelfs 11.0% 😉
Dank je voor de snelle reactie, dan ga ik het zo gebruiken.
Het ziet er in ieder geval heel lekker uit!
kasteel biertje?
Hi Tim & Erik, dit gerecht ziet er heerlijk uit! In navolging van de laatste comments meng ik me ook even in de ‘bierdiscussie’ 😛 Welke bier met 11.0% hebben jullie exact gebruikt? Dan gebruik ik die ook. Of zou bijvoorbeeld Leffe Bruin abdijbier (6.5%), Hertog Jan Grand Prestige (10%) of Hertog Jan Karakter (7.5%) ook gebruikt kunnen worden? Dank alvast!
Haha, thanks Timo 🙂 Wij gebruikten Kasteel donker, maar de door jou genoemden zijn ook echt prima hoor!
Ok, dank, duidelijk! Ik ga het deze week maken, en laat jullie het resultaat weten!
Vanavond gemaakt, het was verrukkelijk! Dank voor dit heerlijke gerecht 🙂 Heb trouwens Hertog Jan Grand Prestige gebruikt.
Hoi, gisteren de ballen gemaakt. Ik heb exact de maten aangehouden, maar vond de ballen na het draaien en aanbakken wel erg slap. Waarschijnlijk te wijten aan gehakt (Lidl). Op jullie foto’s is de saus mooi dik en erg donker. Kan dit o.a. aan het bier liggen (Brand Oud bruin gebruikt). Maar deze kleine verbeterpuntjes deden niets af aan de smaak. Werkelijk erg lekker. Gegeten met (volgens jullie instructie) eigen gemaakte frites. Ik kijk dagelijks op jullie site en die is TOP! Dank daar voor.
Qua gehakt zou het ook kunnen dat de sjalot te grof gesneden was. Wellicht de volgende keer ook iets meer paneermeel. Denk niet dat de dikte en kleur van de saus te maken heeft met het bier, wellicht de stroop? Gelukkig was de smaak goed!
Hoi Tim en Erik, kan ik de kruidnagel weglaten, dat vinden wij echt niet lekker, of is dan het gerecht in eens niet meer lekker of een klein beetje gemalen kruidnagel. Ben mega fan van jullie recepten, alles wat ik ook maak is heerlijk
Hi Carla, laat maar achterwege hoor als je het écht niet lekker vindt. En anders een beetje gemalen kan ook 🙂 Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen!
Al verschillende recepten geprobeerd voor de overheerlijke boulets à la Liégeois. Dit recept staat nu in mijn kookboek, wel zonder bier en meer bouillon (vanwege de kinderen) en zonder rozijnen (vanwege mij). Al vaker een lekkere saus gekregen, maar deze was spot on. Ook de gehaktballen waren goed al heb ik hier wat peper en zout bij gevoegd, dat miste ik in deze variant.Bedankt voor het recept in ieder geval, was een geslaagd kerstdiner!
Wat voor groente kan je hierbij eten?
Of ipv patat, gekookte aardappels?
Belgen eten er standaard friet bij, maar je kan er qua groenten bijvoorbeeld ook gekarameliseerde wortels bij serveren. Dat maakt het wel een vollere maaltijd. Zelf zouden we het wat lichter houden en kiezen voor een frisse salade als een waldorfsalade.
Is dat half om half ONGEKRUID gehakt?
Klopt!
kan ik dit recept ook al een dag van tevoren maken ?
Jahoor!