Boulets à la Liégeois
Na onze populaire Indische balletjes is het tijd voor een Belgische variant.
Deze heerlijke gehaktballetjes in zoetzure saus worden in het Frans ‘boulets à la Liégeois’ genoemd en vormen een echt streekgerecht uit Luik. Luikse balletjes zijn geliefd bij jong en oud en is een échte Belgische klassieker.
Wat maakt Luikse balletjes zo bijzonder?
De Luikse balletjes onderscheiden zich door hun formaat en de saus waarin ze worden gesmoord. Ze zijn een stuk groter dan de Indische gehaktballetjes en lijken qua grootte meer op de Hollandse gehaktbal. Wat deze balletjes echt speciaal maakt, is de heerlijke saus waarin ze langzaam garen. De basis van de saus bestaat uit uien, die na het aanbakken worden afgeblust met azijn om een subtiel zuurtje toe te voegen. Vervolgens wordt het geheel verrijkt met (Belgisch) bruinbier, wat zorgt voor een diepe – en zelfs een beetje moutige- smaak. Tot slot geeft de Limburgse appelstroop – of nog beter, de echte Luikse stroop – de saus een heerlijke zoetzure balans en zorgt het tegelijkertijd voor wat binding.
De perfecte bereiding
Voor het bereiden van Luikse balletjes begin je met het mengen van half-om-half gehakt met een eitje, een ragfijn gesneden sjalot, paneermeel en kruiden. De balletjes worden vervolgens rondom aangebakken in een flinke klont roomboter en/of olijfolie tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Daarna worden ze uit de pan gehaald en begint de bereiding van de saus: de ui word zacht gebakken, waarna ze met azijn wordt afgeblust en het bruinbier wordt toegevoegd. De Luikse stroop en de rozijnen maakt de saus compleet en geeft die kenmerkende smaak. De balletjes gaan terug in de pan en mogen rustig sudderen, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Hoe langer de boulets stoven, hoe lekkerder ze worden!
Hoe serveer je Luikse balletjes?
Luikse balletjes worden traditioneel geserveerd met dikke Vlaamse frietjes, die perfect passen bij de saus. Een frisse salade erbij is optioneel. En voor de echte liefhebbers hoort er natuurlijk een flinke klodder mayonaise of Belgische tartaarsaus bij – precies zoals ze je ook in Luik krijgt!
28 reacties
kan ik dit recept ook al een dag van tevoren maken ?
Jahoor!
Is dat half om half ONGEKRUID gehakt?
Klopt!
Wat voor groente kan je hierbij eten?
Of ipv patat, gekookte aardappels?
Belgen eten er standaard friet bij, maar je kan er qua groenten bijvoorbeeld ook gekarameliseerde wortels bij serveren. Dat maakt het wel een vollere maaltijd. Zelf zouden we het wat lichter houden en kiezen voor een frisse salade als een waldorfsalade.