Boulets à la Liégeois
Na onze populaire Indische balletjes is het tijd voor een Belgische variant. Deze heerlijke gehaktballetjes worden in het Frans ‘boulets à la Liégeois’ genoemd en is een echt streekgerecht uit Luik. De Luikse balletjes zijn echter wel een stuk groter. Vergelijk het maar met de Hollandse gehaktbal, qua grootte dan. Na het aanbakken wordt de jus gemaakt van uien, afgeblust met azijn (het zuur) en gestoofd in echt Belgisch bruinbier. De Limburgse appelstroop (of Luikse stroop als je die kan krijgen) zorgt voor extra binding en het zoetzure karakter van de saus. Laat de boulets zo lang sudderen als je wil want dit typische stoofgerecht wordt er alleen maar lekkerder van! Serveer zoals het hoort met frietjes en eventueel een frisse salade.
28 reacties
Nav de Luikse balletjes,
Waarom de balletjes niet voor braden in boter ipv olijfolie. Meer smaak aan het braadsel toch?
Heel mooie recepten, ik maak er veel gebruik van.👍
Kan ook hoor Jan! Leuk om te horen, bedankt voor het compliment 🙂
Ik heb nooit bruin bier in huis. Is er een alternatief voor, iets om de smaak (bijna) mee te evenaren?
Je kan bij de supermarkt een flesje bruin bier kopen, dan heb je precies genoeg voor dit recept.
De Luikse balletjes: Ik heb al in geen járen half-om-half gehakt gegeten, waarom gebruiken jullie dat wel, in plaats van rundergehakt? Ben ik ten onrechte bang voor het vet?
Door het hogere vetgehalte worden de balletjes veel malser en drogen minder snel uit 🙂
Om geografisch correct te zijn gaat het niet over een Vlaamse variant, aangezien Luik in Wallonië en niet in Vlaanderen ligt. In ieder geval zijn ze lekker. 😉
Scherp! Heb het direct aangepast, dank voor je oplettendheid. Gelukkig doet het niks af aan de smaak 🙂
Variatietip voor dikkere/vollere saus: op het laatst (bij stroop erin) ballen eruit, bruine boterham smeren met stroop (of mosterd als je van licht pittig houdt), boterham met besmeerde kant in pan leggen, laten oplossen en geleidelijk aan ballen erbij en smoren.
Ik had een flesje bruin bier gekocht van 8% maar nu zegt mijn vriend dat dat veel te zwaar is. Klopt dat? Moet ik bier met een lager alcoholpercentage gebruiken?
Zeker niet! Donker bier is altijd wat zwaarder. Wij gebruikten zelfs 11.0% 😉
Dank je voor de snelle reactie, dan ga ik het zo gebruiken.
Het ziet er in ieder geval heel lekker uit!
kasteel biertje?
Hi Tim & Erik, dit gerecht ziet er heerlijk uit! In navolging van de laatste comments meng ik me ook even in de ‘bierdiscussie’ 😛 Welke bier met 11.0% hebben jullie exact gebruikt? Dan gebruik ik die ook. Of zou bijvoorbeeld Leffe Bruin abdijbier (6.5%), Hertog Jan Grand Prestige (10%) of Hertog Jan Karakter (7.5%) ook gebruikt kunnen worden? Dank alvast!
Haha, thanks Timo 🙂 Wij gebruikten Kasteel donker, maar de door jou genoemden zijn ook echt prima hoor!
Ok, dank, duidelijk! Ik ga het deze week maken, en laat jullie het resultaat weten!
Vanavond gemaakt, het was verrukkelijk! Dank voor dit heerlijke gerecht 🙂 Heb trouwens Hertog Jan Grand Prestige gebruikt.
Hoi, gisteren de ballen gemaakt. Ik heb exact de maten aangehouden, maar vond de ballen na het draaien en aanbakken wel erg slap. Waarschijnlijk te wijten aan gehakt (Lidl). Op jullie foto’s is de saus mooi dik en erg donker. Kan dit o.a. aan het bier liggen (Brand Oud bruin gebruikt). Maar deze kleine verbeterpuntjes deden niets af aan de smaak. Werkelijk erg lekker. Gegeten met (volgens jullie instructie) eigen gemaakte frites. Ik kijk dagelijks op jullie site en die is TOP! Dank daar voor.
Qua gehakt zou het ook kunnen dat de sjalot te grof gesneden was. Wellicht de volgende keer ook iets meer paneermeel. Denk niet dat de dikte en kleur van de saus te maken heeft met het bier, wellicht de stroop? Gelukkig was de smaak goed!
Hoi Tim en Erik, kan ik de kruidnagel weglaten, dat vinden wij echt niet lekker, of is dan het gerecht in eens niet meer lekker of een klein beetje gemalen kruidnagel. Ben mega fan van jullie recepten, alles wat ik ook maak is heerlijk
Hi Carla, laat maar achterwege hoor als je het écht niet lekker vindt. En anders een beetje gemalen kan ook 🙂 Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen!
Al verschillende recepten geprobeerd voor de overheerlijke boulets à la Liégeois. Dit recept staat nu in mijn kookboek, wel zonder bier en meer bouillon (vanwege de kinderen) en zonder rozijnen (vanwege mij). Al vaker een lekkere saus gekregen, maar deze was spot on. Ook de gehaktballen waren goed al heb ik hier wat peper en zout bij gevoegd, dat miste ik in deze variant.Bedankt voor het recept in ieder geval, was een geslaagd kerstdiner!
Wat voor groente kan je hierbij eten?
Of ipv patat, gekookte aardappels?
Belgen eten er standaard friet bij, maar je kan er qua groenten bijvoorbeeld ook gekarameliseerde wortels bij serveren. Dat maakt het wel een vollere maaltijd. Zelf zouden we het wat lichter houden en kiezen voor een frisse salade als een waldorfsalade.
Is dat half om half ONGEKRUID gehakt?
Klopt!
kan ik dit recept ook al een dag van tevoren maken ?
Jahoor!