Home Vlees en kip Luikse balletjes

Luikse balletjes

in zoetzure saus

door SmaakMenutie
Luikse balletjes

Boulets à la Liégeois

Na onze populaire Indische balletjes is het tijd voor een Belgische variant.

Deze heerlijke gehaktballetjes in zoetzure saus worden in het Frans ‘boulets à la Liégeois’ genoemd en vormen een echt streekgerecht uit Luik. Luikse balletjes zijn geliefd bij jong en oud en is een échte Belgische klassieker.

Boulets à la Liégeois

Wat maakt Luikse balletjes zo bijzonder?

De Luikse balletjes onderscheiden zich door hun formaat en de saus waarin ze worden gesmoord. Ze zijn een stuk groter dan de Indische gehaktballetjes en lijken qua grootte meer op de Hollandse gehaktbal. Wat deze balletjes echt speciaal maakt, is de heerlijke saus waarin ze langzaam garen. De basis van de saus bestaat uit uien, die na het aanbakken worden afgeblust met azijn om een subtiel zuurtje toe te voegen. Vervolgens wordt het geheel verrijkt met (Belgisch) bruinbier, wat zorgt voor een diepe – en zelfs een beetje moutige- smaak. Tot slot geeft de Limburgse appelstroop – of nog beter, de echte Luikse stroop – de saus een heerlijke zoetzure balans en zorgt het tegelijkertijd voor wat binding.

Luikse balletjes maken

De perfecte bereiding

Voor het bereiden van Luikse balletjes begin je met het mengen van half-om-half gehakt met een eitje, een ragfijn gesneden sjalot, paneermeel en kruiden. De balletjes worden vervolgens rondom aangebakken in een flinke klont roomboter en/of olijfolie tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Daarna worden ze uit de pan gehaald en begint de bereiding van de saus: de ui word zacht gebakken, waarna ze met azijn wordt afgeblust en het bruinbier wordt toegevoegd. De Luikse stroop en de rozijnen maakt de saus compleet en geeft die kenmerkende smaak. De balletjes gaan terug in de pan en mogen rustig sudderen, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Hoe langer de boulets stoven, hoe lekkerder ze worden!

Luikse balletjes recept

Hoe serveer je Luikse balletjes?

Luikse balletjes worden traditioneel geserveerd met dikke Vlaamse frietjes, die perfect passen bij de saus. Een frisse salade erbij is optioneel. En voor de echte liefhebbers hoort er natuurlijk een flinke klodder mayonaise of Belgische tartaarsaus bij – precies zoals ze je ook in Luik krijgt!

Truffelfrietjes met truffelmayonaise
Serveer met dikke Vlaamse frieten!
Luikse balletjes

Luikse balletjes

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 65 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g half om half gehakt
  • 25 g rozijnen
  • 20 g paneermeel
  • 5 jeneverbessen
  • 3 hele kruidnagels
  • 2 sjalotten
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 1 flesje bruin bier
  • 1 laurierblad
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 3 el appelstroop (of Luikse stroop)
  • 2 el natuurazijn
  • 2 el maizena (optioneel)
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el scherpe mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Paar takjes verse tijm
  • Paar takjes verse peterselie
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Doe 600 g half-om-half gehakt in een mengkom. Voeg 1 ei, 1 ragfijn gesnipperde sjalot, 20 g paneermeel, 1 el scherpe mosterd, 1/2 tl nootmuskaat en wat fijngehakte peterselie toe. Draai hier 8 gehaktballen van.
  • Bak de gehaktballen in een flinke scheut olijfolie en/of boter op middelmatig vuur rondom bruin. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Haal uit de pan en zet weg.
  • Snipper ondertussen 1 sjalot en 1 witte ui. Fruit het uienmengsel enkele minuten in het braadvocht van de gehaktballen.
  • Voeg 1 el suiker toe en karameliseer het uienmengsel kort. Blus af met een flinke scheut azijn.
  • Schenk 1 flesje bruin bier over het geheel samen met 200 ml heet water en een 1/2 runderbouillon blokje. Vijzel 3 kruidnagels en 5 jeneverbessen en voeg eveneens toe. Heel laten kan ook, verwijder ze dan bij het serveren.
  • Breng het geheel tegen de kook en laat enkele minuten pruttelen.
  • Doe de gehaktballen terug in de pan samen met een paar takjes tijm en 1-2 blaadjes laurier. Laat met deksel minimaal 45 minuten zachtjes pruttelen. 
  • Haal de gehaktballen uit de pan en voeg 3 flinke el appelstroop toe en een handje rozijnen. Meng grondig, doe de ballen terug in de pan en laat nog 15 minuten zonder deksel pruttelen. 
  • Voor een dikkere saus maak je een papje van 2 el maizena en 2 el water en meng je dit door de saus. 

Luikse ballen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

28 reacties

Jan Maters 15 januari 2022 - 08:41

Nav de Luikse balletjes,
Waarom de balletjes niet voor braden in boter ipv olijfolie. Meer smaak aan het braadsel toch?
Heel mooie recepten, ik maak er veel gebruik van.👍

Reply
SmaakMenutie 17 januari 2022 - 11:18

Kan ook hoor Jan! Leuk om te horen, bedankt voor het compliment 🙂

Reply
Hennie 15 januari 2022 - 14:45

Ik heb nooit bruin bier in huis. Is er een alternatief voor, iets om de smaak (bijna) mee te evenaren?

Reply
Karen 16 januari 2022 - 13:20

Je kan bij de supermarkt een flesje bruin bier kopen, dan heb je precies genoeg voor dit recept.

Reply
Irene 16 januari 2022 - 14:52

De Luikse balletjes: Ik heb al in geen járen half-om-half gehakt gegeten, waarom gebruiken jullie dat wel, in plaats van rundergehakt? Ben ik ten onrechte bang voor het vet?

Reply
SmaakMenutie 17 januari 2022 - 11:19

Door het hogere vetgehalte worden de balletjes veel malser en drogen minder snel uit 🙂

Reply
Evy 25 januari 2022 - 21:08

Om geografisch correct te zijn gaat het niet over een Vlaamse variant, aangezien Luik in Wallonië en niet in Vlaanderen ligt. In ieder geval zijn ze lekker. 😉

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2022 - 09:11

Scherp! Heb het direct aangepast, dank voor je oplettendheid. Gelukkig doet het niks af aan de smaak 🙂

Reply
hans 31 januari 2022 - 17:52

Variatietip voor dikkere/vollere saus: op het laatst (bij stroop erin) ballen eruit, bruine boterham smeren met stroop (of mosterd als je van licht pittig houdt), boterham met besmeerde kant in pan leggen, laten oplossen en geleidelijk aan ballen erbij en smoren.

Reply
Linda 4 februari 2022 - 09:50

Ik had een flesje bruin bier gekocht van 8% maar nu zegt mijn vriend dat dat veel te zwaar is. Klopt dat? Moet ik bier met een lager alcoholpercentage gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2022 - 11:55

Zeker niet! Donker bier is altijd wat zwaarder. Wij gebruikten zelfs 11.0% 😉

Reply
Linda 4 februari 2022 - 13:35

Dank je voor de snelle reactie, dan ga ik het zo gebruiken.
Het ziet er in ieder geval heel lekker uit!

Reply
pascal 30 augustus 2022 - 08:59

kasteel biertje?

Reply
Timo 1 juli 2022 - 19:34

Hi Tim & Erik, dit gerecht ziet er heerlijk uit! In navolging van de laatste comments meng ik me ook even in de ‘bierdiscussie’ 😛 Welke bier met 11.0% hebben jullie exact gebruikt? Dan gebruik ik die ook. Of zou bijvoorbeeld Leffe Bruin abdijbier (6.5%), Hertog Jan Grand Prestige (10%) of Hertog Jan Karakter (7.5%) ook gebruikt kunnen worden? Dank alvast!

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2022 - 13:01

Haha, thanks Timo 🙂 Wij gebruikten Kasteel donker, maar de door jou genoemden zijn ook echt prima hoor!

Reply
Timo 2 juli 2022 - 16:57

Ok, dank, duidelijk! Ik ga het deze week maken, en laat jullie het resultaat weten!

Reply
Timo 7 juli 2022 - 21:07

Vanavond gemaakt, het was verrukkelijk! Dank voor dit heerlijke gerecht 🙂 Heb trouwens Hertog Jan Grand Prestige gebruikt.

Reply
Sikko 1 oktober 2022 - 09:32

Hoi, gisteren de ballen gemaakt. Ik heb exact de maten aangehouden, maar vond de ballen na het draaien en aanbakken wel erg slap. Waarschijnlijk te wijten aan gehakt (Lidl). Op jullie foto’s is de saus mooi dik en erg donker. Kan dit o.a. aan het bier liggen (Brand Oud bruin gebruikt). Maar deze kleine verbeterpuntjes deden niets af aan de smaak. Werkelijk erg lekker. Gegeten met (volgens jullie instructie) eigen gemaakte frites. Ik kijk dagelijks op jullie site en die is TOP! Dank daar voor.

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2022 - 14:33

Qua gehakt zou het ook kunnen dat de sjalot te grof gesneden was. Wellicht de volgende keer ook iets meer paneermeel. Denk niet dat de dikte en kleur van de saus te maken heeft met het bier, wellicht de stroop? Gelukkig was de smaak goed!

Reply
Carla Korpershoek 3 december 2022 - 09:42

Hoi Tim en Erik, kan ik de kruidnagel weglaten, dat vinden wij echt niet lekker, of is dan het gerecht in eens niet meer lekker of een klein beetje gemalen kruidnagel. Ben mega fan van jullie recepten, alles wat ik ook maak is heerlijk

Reply
SmaakMenutie 3 december 2022 - 12:31

Hi Carla, laat maar achterwege hoor als je het écht niet lekker vindt. En anders een beetje gemalen kan ook 🙂 Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen!

Reply
Guido 25 december 2022 - 22:15

Al verschillende recepten geprobeerd voor de overheerlijke boulets à la Liégeois. Dit recept staat nu in mijn kookboek, wel zonder bier en meer bouillon (vanwege de kinderen) en zonder rozijnen (vanwege mij). Al vaker een lekkere saus gekregen, maar deze was spot on. Ook de gehaktballen waren goed al heb ik hier wat peper en zout bij gevoegd, dat miste ik in deze variant.Bedankt voor het recept in ieder geval, was een geslaagd kerstdiner!

Reply
Elly van Zwol 26 september 2023 - 11:01

Wat voor groente kan je hierbij eten?
Of ipv patat, gekookte aardappels?

Reply
SmaakMenutie 28 september 2023 - 10:53

Belgen eten er standaard friet bij, maar je kan er qua groenten bijvoorbeeld ook gekarameliseerde wortels bij serveren. Dat maakt het wel een vollere maaltijd. Zelf zouden we het wat lichter houden en kiezen voor een frisse salade als een waldorfsalade.

Reply
Gerrit 18 februari 2024 - 15:44

Is dat half om half ONGEKRUID gehakt?

Reply
SmaakMenutie 19 februari 2024 - 10:01

Klopt!

Reply
nel 10 september 2024 - 10:21

kan ik dit recept ook al een dag van tevoren maken ?

Reply
SmaakMenutie 18 september 2024 - 16:17

Jahoor!

Reply