Home Hoofdgerechten Luikse balletjes

Luikse balletjes

door SmaakMenutie
Luikse balletjes

Boulets à la Liégeois

Na onze populaire Indische balletjes is het tijd voor een Belgische variant. Deze heerlijke gehaktballetjes worden in het Frans ‘boulets à la Liégeois’ genoemd en is een echt streekgerecht uit Luik. De Luikse balletjes zijn echter wel een stuk groter. Vergelijk het maar met de Hollandse gehaktbal, qua grootte dan. Na het aanbakken wordt de jus gemaakt van uien, afgeblust met azijn (het zuur) en gestoofd in echt Belgisch bruinbier. De Limburgse appelstroop (of Luikse stroop als je die kan krijgen) zorgt voor extra binding en het zoetzure karakter van de saus. Laat de boulets zo lang sudderen als je wil want dit typische stoofgerecht wordt er alleen maar lekkerder van! Serveer zoals het hoort met frietjes en eventueel een frisse salade.

Luikse balletjes

Luikse balletjes

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.4/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

600 g half om half gehakt
25 g rozijnen
20 g paneermeel
5 jeneverbessen
3 hele kruidnagels
2 sjalotten
1 ui
1 ei
1 flesje bruin bier
1 laurierblad
1/2 rundvlees bouillonblokje
3 el appelstroop (of Luikse stroop)
2 el natuurazijn
2 el maizena (optioneel)
1 el bruine suiker
1 el scherpe mosterd
1/2 tl nootmuskaat
Paar takjes verse tijm
Paar takjes verse peterselie

Zo maak je het

  • Kneed 600 g half om half gehakt met 1 ei, 1 ragfijn gesnipperde sjalot, 20 g paneermeel, 1 el scherpe mosterd, 1/2 tl nootmuskaat en wat fijngehakte peterselie. Draai er 8 mooie ballen van ter grootte van circa 90 gram per stuk.
  • Bak de gehaktballen in een flinke scheut olijfolie en/of boter rondom bruin. Ze hoeven niet gaar te zijn. Haal uit de pan en zet weg.
  • Snipper ondertussen 1 sjalot en 1 witte ui.
  • Fruit het uimengsel aan in de pan waar de ballen in gebraden zijn en voeg een flinke klont boter toe. Fruit enkele minuten tot de uien glazig zijn.
  • Voeg 1 el (bruine) suiker toe en karameliseer heel kort mee. Blus af met een scheut azijn en meng door het geheel.
  • Schenk vervolgens 1 flesje bruin bier over het geheel samen met 200 ml heet water en een 1/2 runderbouillonblokje.
  • Breng tegen de kook en doe de ballen terug in de pan samen met een paar takjes tijm, 3 kruidnagels, 5 jeneverbessen en 1 blaadje laurier. Deksel op de pan en laat nu minimaal 45 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg na 45 minuten 3 el appelstroop toe en meng grondig door het geheel. Voeg ook een handje rozijnen toe. Laat zonder deksel 15 minuten pruttelen zodat het geheel wat indikt.
  • Voor een dikkere saus maak je een papje van 2 el maizena en 2 el water en meng je dit door de saus. 

Luikse balletjes recept Luikse balletjes maken Luikse balletjes Luikse ballen Boulets à la Liégeois

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

19 reacties

Jan Maters 15 januari 2022 - 08:41

Nav de Luikse balletjes,
Waarom de balletjes niet voor braden in boter ipv olijfolie. Meer smaak aan het braadsel toch?
Heel mooie recepten, ik maak er veel gebruik van.👍

Reply
SmaakMenutie 17 januari 2022 - 11:18

Kan ook hoor Jan! Leuk om te horen, bedankt voor het compliment 🙂

Reply
Hennie 15 januari 2022 - 14:45

Ik heb nooit bruin bier in huis. Is er een alternatief voor, iets om de smaak (bijna) mee te evenaren?

Reply
Karen 16 januari 2022 - 13:20

Je kan bij de supermarkt een flesje bruin bier kopen, dan heb je precies genoeg voor dit recept.

Reply
Irene 16 januari 2022 - 14:52

De Luikse balletjes: Ik heb al in geen járen half-om-half gehakt gegeten, waarom gebruiken jullie dat wel, in plaats van rundergehakt? Ben ik ten onrechte bang voor het vet?

Reply
SmaakMenutie 17 januari 2022 - 11:19

Door het hogere vetgehalte worden de balletjes veel malser en drogen minder snel uit 🙂

Reply
Evy 25 januari 2022 - 21:08

Om geografisch correct te zijn gaat het niet over een Vlaamse variant, aangezien Luik in Wallonië en niet in Vlaanderen ligt. In ieder geval zijn ze lekker. 😉

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2022 - 09:11

Scherp! Heb het direct aangepast, dank voor je oplettendheid. Gelukkig doet het niks af aan de smaak 🙂

Reply
hans 31 januari 2022 - 17:52

Variatietip voor dikkere/vollere saus: op het laatst (bij stroop erin) ballen eruit, bruine boterham smeren met stroop (of mosterd als je van licht pittig houdt), boterham met besmeerde kant in pan leggen, laten oplossen en geleidelijk aan ballen erbij en smoren.

Reply
Linda 4 februari 2022 - 09:50

Ik had een flesje bruin bier gekocht van 8% maar nu zegt mijn vriend dat dat veel te zwaar is. Klopt dat? Moet ik bier met een lager alcoholpercentage gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2022 - 11:55

Zeker niet! Donker bier is altijd wat zwaarder. Wij gebruikten zelfs 11.0% 😉

Reply
Linda 4 februari 2022 - 13:35

Dank je voor de snelle reactie, dan ga ik het zo gebruiken.
Het ziet er in ieder geval heel lekker uit!

Reply
pascal 30 augustus 2022 - 08:59

kasteel biertje?

Reply
Timo 1 juli 2022 - 19:34

Hi Tim & Erik, dit gerecht ziet er heerlijk uit! In navolging van de laatste comments meng ik me ook even in de ‘bierdiscussie’ 😛 Welke bier met 11.0% hebben jullie exact gebruikt? Dan gebruik ik die ook. Of zou bijvoorbeeld Leffe Bruin abdijbier (6.5%), Hertog Jan Grand Prestige (10%) of Hertog Jan Karakter (7.5%) ook gebruikt kunnen worden? Dank alvast!

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2022 - 13:01

Haha, thanks Timo 🙂 Wij gebruikten Kasteel donker, maar de door jou genoemden zijn ook echt prima hoor!

Reply
Timo 2 juli 2022 - 16:57

Ok, dank, duidelijk! Ik ga het deze week maken, en laat jullie het resultaat weten!

Reply
Timo 7 juli 2022 - 21:07

Vanavond gemaakt, het was verrukkelijk! Dank voor dit heerlijke gerecht 🙂 Heb trouwens Hertog Jan Grand Prestige gebruikt.

Reply
Sikko 1 oktober 2022 - 09:32

Hoi, gisteren de ballen gemaakt. Ik heb exact de maten aangehouden, maar vond de ballen na het draaien en aanbakken wel erg slap. Waarschijnlijk te wijten aan gehakt (Lidl). Op jullie foto’s is de saus mooi dik en erg donker. Kan dit o.a. aan het bier liggen (Brand Oud bruin gebruikt). Maar deze kleine verbeterpuntjes deden niets af aan de smaak. Werkelijk erg lekker. Gegeten met (volgens jullie instructie) eigen gemaakte frites. Ik kijk dagelijks op jullie site en die is TOP! Dank daar voor.

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2022 - 14:33

Qua gehakt zou het ook kunnen dat de sjalot te grof gesneden was. Wellicht de volgende keer ook iets meer paneermeel. Denk niet dat de dikte en kleur van de saus te maken heeft met het bier, wellicht de stroop? Gelukkig was de smaak goed!

Reply