Boulets à la Liégeois
Na onze populaire Indische balletjes is het tijd voor een Belgische variant. Deze heerlijke gehaktballetjes worden in het Frans ‘boulets à la Liégeois’ genoemd en is een echt streekgerecht uit Luik. De Luikse balletjes zijn echter wel een stuk groter. Vergelijk het maar met de Hollandse gehaktbal, qua grootte dan. Na het aanbakken wordt de jus gemaakt van uien, afgeblust met azijn (het zuur) en gestoofd in echt Belgisch bruinbier. De Limburgse appelstroop (of Luikse stroop als je die kan krijgen) zorgt voor extra binding en het zoetzure karakter van de saus. Laat de boulets zo lang sudderen als je wil want dit typische stoofgerecht wordt er alleen maar lekkerder van! Serveer zoals het hoort met frietjes en eventueel een frisse salade.
15 reacties
Nav de Luikse balletjes,
Waarom de balletjes niet voor braden in boter ipv olijfolie. Meer smaak aan het braadsel toch?
Heel mooie recepten, ik maak er veel gebruik van.👍
Kan ook hoor Jan! Leuk om te horen, bedankt voor het compliment 🙂
Ik heb nooit bruin bier in huis. Is er een alternatief voor, iets om de smaak (bijna) mee te evenaren?
Je kan bij de supermarkt een flesje bruin bier kopen, dan heb je precies genoeg voor dit recept.
De Luikse balletjes: Ik heb al in geen járen half-om-half gehakt gegeten, waarom gebruiken jullie dat wel, in plaats van rundergehakt? Ben ik ten onrechte bang voor het vet?
Door het hogere vetgehalte worden de balletjes veel malser en drogen minder snel uit 🙂
Om geografisch correct te zijn gaat het niet over een Vlaamse variant, aangezien Luik in Wallonië en niet in Vlaanderen ligt. In ieder geval zijn ze lekker. 😉
Scherp! Heb het direct aangepast, dank voor je oplettendheid. Gelukkig doet het niks af aan de smaak 🙂
Variatietip voor dikkere/vollere saus: op het laatst (bij stroop erin) ballen eruit, bruine boterham smeren met stroop (of mosterd als je van licht pittig houdt), boterham met besmeerde kant in pan leggen, laten oplossen en geleidelijk aan ballen erbij en smoren.
Ik had een flesje bruin bier gekocht van 8% maar nu zegt mijn vriend dat dat veel te zwaar is. Klopt dat? Moet ik bier met een lager alcoholpercentage gebruiken?
Zeker niet! Donker bier is altijd wat zwaarder. Wij gebruikten zelfs 11.0% 😉
Dank je voor de snelle reactie, dan ga ik het zo gebruiken.
Het ziet er in ieder geval heel lekker uit!
Hi Tim & Erik, dit gerecht ziet er heerlijk uit! In navolging van de laatste comments meng ik me ook even in de ‘bierdiscussie’ 😛 Welke bier met 11.0% hebben jullie exact gebruikt? Dan gebruik ik die ook. Of zou bijvoorbeeld Leffe Bruin abdijbier (6.5%), Hertog Jan Grand Prestige (10%) of Hertog Jan Karakter (7.5%) ook gebruikt kunnen worden? Dank alvast!
Haha, thanks Timo 🙂 Wij gebruikten Kasteel donker, maar de door jou genoemden zijn ook echt prima hoor!
Ok, dank, duidelijk! Ik ga het deze week maken, en laat jullie het resultaat weten!