Snel maar wel bijzonder
Er zijn van die doordeweekse dagen waarop je graag iets lekkers op tafel zet, zonder uren in de keuken te staan.
Deze kip in mosterdroomsaus is daar perfect voor. Vol romige smaken met een fris accentje én… in dertig minuten klaar. Serveer het met krokant gebakken of geroosterde aardappeltjes en een frisse salade, of houd het simpel met wat pasta of rijst.
De saus is lekker zacht maar toch vol, met een klein beetje pittigheid dankzij de grove mosterd. En tegelijkertijd smaakt het lekker fris dankzij de citroen. Een gerechtje dat dus weinig moeite kost maar wel indruk maakt.
De kracht van mosterd
Mosterd is een smaakmaker die vaak onderschat wordt. Het lijkt misschien een simpele saus voor op een broodje worst, maar in warme gerechten komt het pas echt tot zijn recht. Grove mosterd – de versie met de zaadjes nog zichtbaar – geeft niet alleen die kenmerkende scherpte, maar is een echte smaakmaker.
In combinatie met crème fraîche zorgt de mosterd voor een mooie balans tussen pittig en romig. De citroen brengt genoeg frisheid om het geheel licht en levendig te houden. Heb je trouwens geen grove mosterd in huis? Dan kan je ook scherpe mosterd gebruiken, alleen gebruik dan wel net wat minder.
Een eenvoudige bereiding
Begin met het aanbraden van de kipfilets. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn; de rest van het garingsproces gebeurt later in de saus. Haal ze vervolgens uit de pan en fruit in hetzelfde bakvet de fijngesneden sjalot, knoflook en gele paprika. Deze combinatie zorgt voor een heerlijk basis met een beetje zoet accent van de paprika.
Voeg dan een flinke scheut droge witte wijn toe (ongeveer 50 milliliter) en laat het kort doorkoken zodat de alcohol verdampt. Daarna gaat er 150 milliliter heet water bij samen met een verkruimeld kippenbouillon blokje. Laat dit even pruttelen zodat de smaken goed samenkomen.
Romigheid met een frisse draai
Terwijl het vocht iets inkookt meng je in een apart kommetje een bakje crème fraîche (125 gram) met een flinke eetlepel grove mosterd en het sap van een halve citroen. Roer dit glad en voeg het mengsel toe aan de pan. Zet het vuur laag en laat het geheel zachtjes romig worden.
De kip kan nu terug in de pan. Laat alles samen nog zo’n vijf minuten op matig vuur sudderen. De saus wordt dan iets dikker en de kip krijgt de tijd om helemaal gaar en mals te worden. Eventueel kun je nog wat schijfjes citroen toevoegen voor extra frisheid.
Serveren met dille en bijgerechten
Serveer de kip in mosterdroomsaus met een handje vers gesneden dille. Die lichte anijssmaak past echt perfect bij het romige geheel. Wat je erbij serveert hangt natuurlijk af van je voorkeur: geroosterde aardappeltjes en een frisse Waldorfsalade maken het wat ons betreft tot een complete maaltijd. Maar ook met een eenvoudige pasta of wat gestoomde rijst zit je helemaal goed.
23 reacties
Heel lekker, blijf een favoriete! Al dikwijls gemaakt.