Wereldberoemde saus
We maakten al eerder een snelle pasta met de wereldberoemde saus uit Bologna, maar een echte lasagne bolognese stond nog niet op onze website.
Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Want wie wordt er nou niet blij van een goedgevulde ovenschaal vol lagen comfortfood?
Lasagne bolognese – of eigenlijk lasagne alla bolognese – is hét gerecht dat het beste van twee werelden samenbrengt: een rijke, langzaam gegaarde vleessaus en zachte pasta, afgemaakt met romige bechamel en gesmolten kaas. Een Italiaanse klassieker die z’n naam eer aan doet.
Wat lasagne écht lasagne maakt
Lasagne bestaat in talloze vormen, maar de versie uit Bologna is degene die internationaal het meest geliefd is. De basis is een traditionele ragù alla bolognese, waarin rundergehakt wordt gestoofd met tomaten, ui, bleekselderij en wortel. Deze saus ontstond in de regio Emilia-Romagna, waar langzaam koken en volle smaken centraal staan.
Wat deze lasagne nog lekkerder maakt, is het gebruik van spekblokjes in de saus. Dat zorgt voor een licht rokerige smaak. En hoewel sommige varianten een tomatensaus gebruiken als extra laag, kiezen wij voor de originele aanpak: alleen ragù en bechamel.
Zelf bechamelsaus maken
In plaats van een pakje uit de winkel maken we onze bechamelsaus gewoon zelf. Dat is namelijk veel makkelijker dan je denkt en het verschil in smaak is groot. We smelten 40 gram roomboter in een steelpan en voegen 40 gram bloem toe. Met een garde roeren we dit tot een gladde roux.
Daarna schenken we al kloppend telkens 100 milliliter melk toe – in totaal 400 milliliter. Zo ontstaat er een gebonden saus zonder klontjes. Op het eind maken we ‘m af met een halve theelepel nootmuskaat en eventueel een snuf peper en zout. De saus moet zacht en licht romig zijn, zonder overheersend te worden.
Lagen bouwen met liefde (en kaas natuurlijk)
Voor het opbouwen van de lasagne beginnen we met een laag ragù in een ingevette ovenschaal. Daarop leggen we vier verse lasagnebladen, gevolgd door een laag bechamel. Vervolgens herhalen we deze stappen: ragù, bladen, bechamel – tot de schaal bijna vol is.
Als finishing touch leggen we plakjes mozzarella bovenop de laatste laag bechamelsaus en bestrooien we het geheel rijkelijk met Parmezaanse kaas. De twee kazen zorgen samen voor een heerlijk smeuïge, goudbruine bovenkant.
De lasagne gaat ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180-190 graden, of tot de bovenkant bubbelt en mooi gekleurd is.
Een gerecht om van te genieten
Lasagne bolognese vraagt wat tijd, maar het is elke minuut waard. Dit is geen doordeweekse snelle hap, maar een ovenschotel die uitnodigt tot net wat langer tafelen. Serveer met een frisse salade en een glas rode wijn en genieten maar.
Liever een variant proberen? Dan is onze lasagne al forno ook een aanrader. Maar voor nu: dit is hét recept om keer op keer op terug te vallen. Buon appetito!
27 reacties
Hi Tim & Erik, dit gerecht ga ik vanavond maken. Hebben jullie misschien een suggestie voor het ovenschaal formaat? Alvast bedankt!
Hi Timo, wat leuk dat je onze lasagne gaat maken! Wij gebruikten een middelgrote ovenschaal van ongeveer 22×22 cm. Geniet ervan 🙂
Mijn lievelingslasagne! Echt heerlijk! Soms pancetta in plaats van spekjes, net zo lekker. En vaak gebruik ik wortel julienne in plaats van winterpeen. Nog makkelijker;-)
Leuk om te horen Annemieke! Pancetta is misschien nog wel lekkerder 😉
Er horen helemaal geen spekblokjes thuis in bolognesesaus, maar pancetta, ook hoort er rode of witte wijn bij en tomatenpuree, de saus moet minimaal 2 uur sudderen.
Dan pas proef je de echte bolognese!
Maak het vooral op je eigen manier Patrick! Dit is ons recept 🙂 Pancetta en wijn kan inderdaad ook zeker: lekker!
Ik heb altijd geleerd dat bechamelsaus minimaal 20 minuten op het vuur moet staan ivm een bloemsmaak. Jullie variatie was binnen no-time klaar. Ik vond het ook nog erg naar bloem smaken en heb het toch maar langer op het vuur laten staan. Doe ik iets verkeerd? Ipv een bouillonblokje heb ik gewoon wat extra zout gebruikt.
De lasagne staat nu in de oven, ben erg benieuwd ?
Hi Sanne, die 20 minuten “regel” is ons onbekend maar als je het teveel naar bloem vindt smaken is het natuurlijk uitstekend om het wat langer op het vuur te laten staan 😉 Geniet ervan!
Het was héérlijk! Zelfs de kinderen hebben er goed van gegeten ?
Dat horen we graag Sanne, fijn dat iedereen ervan gesmikkeld heeft 🙂
Ondanks het feit dat ik deze versie van de Lasagne wel lekker vond vind ik de toevoeging van de spekjes geen verbetering. Het typisch Italiaanse van het gerecht gaat er mee weg. Wel voeg ik iets meer Italiaanse kruiden toe, ook voor dat typische
Fijn dat ons recept in de smaak viel Piet! Wij vinden de spekjes juist wel een toevoeging (om het een bite te geven), maar laat ze de volgende keer gerust achterwege. Net wat jij lekker vindt 🙂